Συμπληρώνεται σήμερα, στις 7 Μαΐου του 2020, ένας χρόνος λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), που ιδρύθηκε με το νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/τ. Α΄/7.5.2019) ως «οιονεί καθολικός διάδοχος» του ΤΕΙ Κρήτης.
Ένας χρόνος μεγάλης προσπάθειας από ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου. Ένας χρόνος σκληρής δουλειάς, αλλά και δικαίωσης, μεγάλης ικανοποίησης για την πορεία του Πανεπιστημίου και τη θερμή υποδοχή του από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έξι ακαδημαϊκές Σχολές, δεκαεπτά Τμήματα και περίπου είκοσι χιλιάδες προπτυχιακούς φοιτητές (δύο χιλιάδες πρωτοετείς), από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, έκανε μεγάλα βήματα τον προηγούμενο χρόνο.
Ξεκίνησαν, χωρίς καθυστέρηση, από τον Οκτώβριο του 2019, τα νέα προγράμματα σπουδών των έντεκα πανεπιστημιακών Τμημάτων του, που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, καθώς και τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, όπου φοιτούν περισσότεροι από οκτακόσιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Εγγράφηκαν στα ακαδημαϊκά Τμήματα του Πανεπιστημίου οι πρώτοι υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι πραγματοποιούν τη διδακτορική τους διατριβή, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη στον τομέα της έρευνας.
Μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο, παρά τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας τόσο λόγω της υλοποίησης παράλληλων προγραμμάτων σπουδών (των πανεπιστημιακών Τμημάτων και των παλιών προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΙ Κρήτης), όσο και της διοικητικής μετάβασης, το Πανεπιστήμιο διαχειρίστηκε, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, έργα με ετήσιο προϋπολογισμό πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ απορρόφησε περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις εξοπλισμού και υποδομών.
Επίσης, τα μέλη ΔΕΠ και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου συμμετείχαν σε περισσότερες από 230 επιστημονικές εργασίες, σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά με κριτές.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, αναδείχθηκαν τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου (ΠΕΚ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο ιδρύθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70/τ. Α΄/7.5.2019).
Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, με έδρα το Ηράκλειο και έξι Ινστιτούτα στο Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο, θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει και να συνενώσει ερευνητικές δυνάμεις από όλα τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, της Ελλάδας και της Ευρώπης, πάνω στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν τα Ινστιτούτα του, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της έρευνας και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας, ενώ θα συνεργαστεί στενά με τα καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης.
Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει καταφέρει ήδη αρκετά, αλλά στοχεύει πολύ υψηλότερα. Επιδιώκουμε, ιδιαίτερα:
• Την άμεση υπαγωγή των τριών Τμημάτων πενταετούς φοίτησης της Σχολής Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, συγκεκριμένα των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο) και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Χανιά), καθώς και του, επίσης πενταετούς φοίτησης, Τμήματος Γεωπονίας (Ηράκλειο) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ, στις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 περί «ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου».
• Τη σταδιακή ακαδημαϊκή λειτουργία των έξι νέων Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τα οποία ιδρύθηκαν με το νόμο 4610/2019 (ΦΕΚ 70/τ. Α΄/7.5.2019), αλλά η ακαδημαϊκή λειτουργία τους έχει ανασταλεί με το νόμο 4653/2020 (ΦΕΚ 12/τ. Α΄/24.1.2020).
Οραματιζόμαστε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ως ένα ποιοτικό, φοιτητοκεντρικό, εξωστρεφές, δημόσιο Πανεπιστήμιο, συνδεδεμένο με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ένα Πανεπιστήμιο, ζωντανό και αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας, όπου θα παράγεται γνώση και θα ζυμώνονται νέες ιδέες.
Στην προσπάθειά μας αυτή, θέλουμε δίπλα μας, πρώτα απ’ όλα, τους φοιτητές μας, εκείνους που επέλεξαν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για τις σπουδές τους. Θα τους στηρίξουμε, όσο μπορούμε, για να επιτύχουν τους στόχους τους. Θέλουμε να έχουμε αρωγούς τα υπόλοιπα εξαιρετικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, και φυσικά την τοπική κοινωνία και τους πολίτες της χώρας.