80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940 και την κατοπινή πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσες και όσοι έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία για τη συντριβή του φασισμού.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η λαϊκή εποποιία του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τον λαό μας, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν ξανά κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων, ενώ εξελίσσεται η όξυνση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Βγαίνουν, επίσης, συμπεράσματα για τη σύγχρονη πάλη του λαού στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας.
Ο λαός μας στηριγμένος στην ιστορική πείρα χρειάζεται να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη και δεν πρέπει να επιδείξει καμιά εμπιστοσύνη σε αστικές κυβερνήσεις και κόμματα. Η λεγόμενη «εθνική ενότητα», που καθόλου τυχαία διαχρονικά οι κυβερνήσεις τονίζουν ως προϋπόθεση της ευημερίας και της προκοπής του λαού, σημαίνει συντριβή -την ίδια στιγμή- ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων του. Σημαίνει εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ως επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για την «αναβάθμισή» της στην περιοχή, και του λαού μας σε μεγάλους κινδύνους.
Η Ιστορία μας διδάσκει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που γεννά τον φασισμό, τους πολέμους, τις κρίσεις. Πως δεν αρκεί μόνο μία δικαστική καταδίκη για να μπουν οι φασίστες στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Απέναντι σ’ όλους αυτούς που σήμερα διδάσκουν την υποτέλεια, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που κατέχουν, η Ιστορία διδάσκει την απειθαρχία και την αντίσταση. Ο λαός δίδαξε πως όταν θέλει, μπορεί, πως έχει τη δύναμη να επιβάλλει το δίκιο του. Δίδαξε πως: Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός.