Το μαρτύριο των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθώς εκτός από τον ανελέητο βομβαρδισμό που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες και έχει τραυματίσει ακόμη περισσότερους, αποκαλύπτεται σταδιακά κι ένα σχέδιο μετεγκατάστασης των κατοίκων που αν υλοποιηθεί θα σημάνει μια αλλαγή πρώτου μεγέθους.
Δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο Σινά
Το συμβουλευτικό έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών που είδε το φως της δημοσιότητας από το ισραηλινό ιστότοπο Mekomit και στη συνέχεια τα Wikileaks με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου (2023) προβλέπει μια διαδικασία τριών σταδίων που περιλαμβάνει τη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο Σινά (Αίγυπτος) και το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Σε αυτό το δέκα σελίδων κείμενο, που είναι άγνωστο αν έχει υιοθετηθεί επίσημα από το Ισραήλ, περιγράφεται ένας ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός για την πλήρη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και εξαναγκασμό τους να βρουν τρόπο επιβίωσης σε αιγυπτιακό έδαφος.
Τα τέσσερα βήματα που προβλέπονται είναι:
- Εντολή στους Παλαιστίνιους πολίτες να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα υπό την απειλή χερσαίας επιχείρηση
- Χερσαίες επιχειρήσεις από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα
- Οι διαδρομές στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα παραμείνουν ανοιχτές
- Δημιουργία «πόλεων» με σκηνές στο βόρειο Σινά και, στη συνέχεια, κατασκευή πόλεων για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.
Η διάψευση
Να σημειώσουμε πως λίγο πριν διαρρεύσει το έγγραφο, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι διέψευσαν κάθε ενδεχόμενο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να εγκατασταθούν στην Αίγυπτο.
Η εμπλοκή της Ελλάδας
Το έγγραφο, ανάμεσα σε άλλα, φέρεται να προτείνει μια οργανωμένη καμπάνια προς τους πολίτες της περιοχής «που θα τους πείσει να συμφωνήσουν στο σχέδιο», με ξεκάθαρα μηνύματα ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα να επιστρέψουν στα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ (…)» και περιλαμβάνει και άλλες χώρες ως υποψήφιες για να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανάμεσά τους την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά.
Από το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του εγγράφου, ωστόσο το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου υποβαθμίζει τη σημασία του μιλώντας για μια υπόθεση εργασίας.
Στο έγγραφο προτείνεται στην κυβέρνηση του Ισραήλ να πραγματοποιήσει παγκόσμια καμπάνια που θα προωθήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στον δυτικό κόσμο «με τρόπο που δεν θα προκαλεί και δεν θα αμαυρώνει το Ισραήλ» και με την οποία θα αναφέρεται ότι ο εκτοπισμός του πληθυσμού της Γάζας θα παρουσιάζεται ως «μια ανθρωπιστικά αναγκαία κίνηση» που «θα φέρει λιγότερους νεκρούς αμάχους από τις συγκρούσεις».