Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας επικεντρώνεται κυρίως στη δράση που αναλήφθηκε για το Διεθνές Έτος 2021 για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας. Είναι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα μετά την επικύρωση της Σύμβασης 182 της ΔΟΕ για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών εργασίας των παιδιών και την άμεση δράση με σκοπό την εξάλειψή τους και λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η κρίση COVID-19 απειλεί να αντιστρέψει χρόνια προόδου στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η φτώχεια και η εξαθλίωση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης εντείνει το πρόβλημα και φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη κοινωνικής προστασίας. Εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να δουλέψουν, εξαιτίας της πανδημίας, ενώ στον κόσμο καταγράφηκε αύξηση των ανηλίκων που εργάζονται, για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες.
Παιδιά στα φανάρια να καθαρίζουν τζάμια, παιδιά να εργάζονται στον δρόμο ή σε βαριές και επικίνδυνες εργασίες, είναι εικόνες που ευαισθητοποιούν και προβληματίζουν. Πρόκειται για παιδιά που βιώνουν την ακραία φτώχεια και προέρχονται από τις γειτονικές χώρες αλλά και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων.
Η εργασία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, την εκπαίδευση ή και την υγεία των μικρών παιδιών. Όταν εντοπίζονται, πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.
Απαιτούνται λοιπόν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και κατ΄επέκταση των ανήλικων μελών της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στο δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις.
Τα παιδιά δεν πρέπει να δουλεύουν παρά μόνο στο εργόχειρο των ονείρων τους, κι η πολιτεία απαιτείται να εργάζεται για να παρέχει σε κάθε ένα απ’ αυτά, ανεξαρτήτως καταγωγής και τάξης, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην μόρφωση και την δημόσια και δωρεάν παιδεία.