Απόσπασμα τοποθέτησης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια συζήτησης αναφορικά με το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνου
Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για την ευγενική πρόσκληση. Πρωτοβουλίες δημοσίας διαβούλευσης σαν τη σημερινή ενισχύουν τη στρατηγική επίλυσης των προβλημάτων μέσα από ένα δημόσιο διάλογο ουσίας. Παράλληλα, θα ήθελα να συγχαρώ και από εδώ το Υπουργείο Υγείας, την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης , τη διοίκηση και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την πραγματικά υποδειγματική και πυρετώδη προετοιμασία και για την βέλτιστη δυνατή προσπάθεια θωράκισης του υγειονομικού συστήματος της Κρήτης και του Ρεθύμνου, κάτι που αποτυπώνεται και από τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν κατά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διαχείρισης της πανδημίας.
Αν κάτι ανέδειξε αυτή η κατάσταση είναι ότι όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και τους πιο δύσκολους στόχους, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα παράδειγμα προς αποφυγή, με όλα τα προγνωστικά εναντίον της, κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό της. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τίθεται επιτακτική η αξιοποίηση κάθε εργαλείου στην κατεύθυνση ενίσχυσης του συστήματος υγείας.
Η σημερινή συγκυρία, ενισχύει την αναγκαιότητα για τη λήψη αμέσων πρωτοβουλιών θωράκισης του υγειονομικού συστήματος τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.
Παρακολουθώ σταθερά και με έντονο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στον τομέα της υγείας και την εξέλιξη τους σε τοπικό επίπεδο. Επιτρέψτε μου λοιπόν, να προβώ σε έναν παραλληλισμό. Σήμερα, οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί σταθερά να θεμελιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης που βασίζεται σε μια ορθολογική κρατική αντιμετώπιση των συνθέτων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε μέσα από την πιστή εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων φορέων. Βλέπουν μια σοβαρή προσπάθεια να θωρακιστεί η χώρα και την επικροτούν. Το ίδιο πρέπει να πράξουμε και σε σχέση με την καθιέρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε τοπικό επίπεδο. Για να πείσουμε τους πολίτες ότι κάτι αλλάζει πρέπει να ακολουθηθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο το οποίο θα διαμορφώσει η διοίκηση σε συνεργασία με το προσωπικό και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι ήδη από το 2012 είχα αναπτύξει την ανάγκη ενός συνολικού ανασχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας στο Ρέθυμνο, γνωρίζοντας ότι πολλά από τα προβλήματα προϋπήρχαν της κρίσης και αναδείκνυαν για άλλη μια φορά την υστέρηση του Ρεθύμνου σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς. Έγιναν προσπάθειες από όλες τις κατευθύνσεις, όμως το πρόβλημα παραμένει. Σε ότι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Πρεσβεύω διαχρονικά την ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση και τα προβλήματα του ιδρύματος βασιζόμενος στη αρχή ότι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των συμπολιτών μας δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με ακριβώς αυτή τη λογική θα ήθελα να ξεκινήσω με μια αναφορά στην προετοιμασία του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σήμερα, μέσα σε λίγους μόλις μήνες και στη δυσμενή συγκυρία που διανύουμε, στο Νοσοκομείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων. Έχει γίνει προγραμματισμός για την επιπλέον προμήθεια σε υλικά και εξοπλισμό προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες του Ιδρύματος. Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί εκπαίδευση στο προσωπικό και έχει συνταχθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης αναφορικά με την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων. Επιπρόσθετα, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και τεχνικές εργασίες προκειμένου η ειδικά διαμορφωμένη κλινική να δύναται να νοσηλεύσει 20 ασθενείς-ύποπτα/θετικά κρούσματα covid-19, η διαχείριση των οποίων πραγματοποιούνταν σε κατάλληλα διαμορφωμένο ιατρείο του ΤΕΠ με ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης πλησίον του ΤΕΠ ώστε να δύναται να πραγματοποιηθεί διασωλήνωση περιστατικού. Διαμορφώθηκε ξεχωριστός απομονωμένος χώρος με τρείς κλίνες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προκειμένου εκεί να νοσηλευτούν τυχόν περιστατικά κορωνοϊού που θα χρειαστεί να εισαχθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τέλος, στοχεύοντας στην αρτιότερη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων και την ελαχιστοποίηση πιθανότητας διασποράς του ιού στον χώρο του Νοσοκομείου, τοποθετήθηκε ειδικά διαμορφωμένος, κλιματιζόμενος, θερμομονωμένος οικίσκος 18 τετραγωνικών με λειτουργία ιατρείου/ εξεταστηρίου διαλογής στον εξωτερικό χώρο του ΤΕΠ.
Τα λέω αυτά παρότι δεν είμαι ειδικός, για να τονίσω πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά λειτούργησε το προσωπικό και να αντιληφθούν και οι συμπολίτες μας το επίπεδο ασφάλειας και ετοιμότητας του ιδρύματος. Με αφορμή αυτή την αναφορά θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και όλους τους συμπολίτες που συνέβαλαν ενισχύοντας το νοσοκομείο μας. Είναι άλλη μια απόδειξη πως ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Θέλω όμως να επισημάνω πως οποίες προσπάθειες να μετατραπεί αυτή η συνεισφορά των πολιτών σε αδυναμία εκ μέρους της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις λειτουργικές ανάγκες του Ιδρύματος δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μονό που προσφέρουν είναι υπηρεσίες δυσφήμησης αγνοώντας πρώτα και πέρα από όλα τον κόπο που καταβάλουν οι εργαζόμενοι. Με βάση την επίσημη ενημέρωση που ζήτησα από τη Διοίκηση ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και υπάρχει επάρκεια υλικών για τις λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος. Αν υπάρχει κάποια αντίθετη άποψη είναι καλό να ξεκαθαριστεί προκειμένου να επιλυθεί το όποιο ζήτημα υπάρχει.
Σε ότι αφορά το μείζον ζήτημα της στελέχωσης κατά τη δική μου άποψη οφείλουμε να θεραπεύσουμε την παθογένεια σε μόνιμή βάση. Το πρώτο βήμα είναι ο οργανισμός του νοσοκομείου. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την τομή άμεσα και με τρόπο που θα δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου να προβλέπεται μια μακροπρόθεσμη ουσιαστική οργανική στελέχωση των κλινικών με προσωπικό. Κάναμε μια προσπάθεια το 2013 μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια και ξέρω τώρα είναι σχεδόν έτοιμη μια πραγματικά σύγχρονη πρόταση. Από όσο γνωρίζω έχει γίνει η σχετική προεργασία στο νοσοκομείο και το επόμενο διάστημα θα αποσταλεί στην υγειονομική περιφέρεια και στη συνέχεια στο Υπουργείο για την τελική έγκριση.
Έχω απολυτή εμπιστοσύνη στη διοίκηση του ιδρύματος και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα στελέχωσης. Παράλληλα, σε συνεργασία με την υγειονομική περιφέρεια και το Υπουργείο δρομολογούμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του επικουρικού προσωπικού, όσο και για την αμεσότερη δυνατή ολοκλήρωση της προκήρυξης για το μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Δυστυχώς, όλο το προηγούμενο διάστημα τα προβλήματα του ιδρύματος ενισχυθήκαν από το μεγάλο όγκο συνταξιοδοτήσεων σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την δυσκολία επιλογής του από διάφορες ειδικότητες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία χάρη στις συνέχεις προσπάθειες του προσωπικού και της διοίκησης δεν έχει διαταράξει την εφημεριακή κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, η οποία κυμαίνεται σε αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή περίοδο. Παρά τις οποίες ελλείψεις το νοσοκομείο είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για τους Ρεθεμνιώτες. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναφέρεται οποία και αν είναι η αφετηρία της συζήτησης για το νοσοκομείο μας.
Τα παραπάνω κενά έχουν δρομολογηθεί να καλυφθούν από την προκήρυξη μονίμου ιατρικού προσωπικού. Χρειάζεται λοιπόν, να αξιολογήσουμε την κατάσταση όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία και έχει θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι αν σε σχέση με την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου είναι σε πρώτη φάση η διαχείριση της πανδημίας που μπορεί μέχρι σήμερα να πήγαμε αρκετά καλά χρειάζεται όμως αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Επιπρόσθετα, να βοηθήσουμε σε κάθε κατεύθυνσή στην αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων του νοσοκομείου για τα οποία έχουμε μια άριστη συνεργασία με το Διοικητή κ. Λευτέρη Μαρκάκη.
Συμπερασματικά, θα ήθελα να τονίσω πως η διαρκής, έμπρακτη στήριξη που λαμβάνει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου από μέρους του Υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του Νοσοκομείου. Οι άμεσες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η περαιτέρω ενίσχυση σε υγειονομικό υλικό και οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού όπου κρίνονται αναγκαίες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μόνιμων προσλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμβάλλουν στην θωράκιση του μηχανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου στοχεύοντας στην την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των εργαζομένων και των πολιτών, ενώ καθημερινά εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενδυνάμωση του νοσοκομείου μέσω της αύξησης του αριθμού εργαζομένων. Στηρίζουμε, ως οφείλουμε να στηρίξουμε, το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ Ρεθύμνου με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως θα είμαι δίπλα σε κάθε προσπάθεια στήριξης του νοσοκομείου μας και περιμένω να ακούσω τις παρατηρήσεις όλων σε αυτή την κατεύθυνση.