Το ζήτημα των εκτεταμένων καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ανέδειξε με παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη ζητώντας άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Η διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί υπευθυνότητα και υπερβαίνει την όποια λογική αντιπαράθεσης. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές είναι απαραίτητη η βέλτιστη δυνατή συνεργασία φορέων και συναρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να υπάρξει συντονισμός που να οδηγεί σε άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και εξεύρεση λύσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως διαπιστώσατε και ο ίδιος μετά την επίσκεψή σας στο νησί, οι πρόσφατες καταστροφές από τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου εκατοντάδες είναι τα σημεία του οδικού δικτύου που είναι απροσπέλαστα είτε λόγω των κατολισθήσεων, είτε λόγω καθιζήσεων, είτε λόγω του ότι οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Επικοινώνησα με την Αντιπεριφερειάρχη αλλά και με όλους τους Δημάρχους του νομού προκειμένου να αποκτήσω πλήρη εικόνα για τα προβλήματα και η κατάσταση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε όλους τους δήμους του νομού, σχεδόν όλο το επαρχιακό δίκτυο έχει καταστραφεί από τις κατολισθήσεις ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές στις υποδομές και τα δίκτυα. Παράλληλα, στο ΒΟΑΚ υπάρχουν καθιζήσεις του οδοστρώματος και πολλά προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι επιβεβλημένη η άμεση δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποκατάσταση των υποδομών του νησιού και είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει τους πόρους και τις δυνατότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και κοστολογικής αποτύπωσης των ζημιών που δημιουργήθηκαν στην Κρήτη από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα;
Ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ποιους τρόπους θα συμβάλει το Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι πληγείσες περιοχές;
Έχει εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης της ευελιξίας που παρέχει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο επιχορηγεί άμεσα έργα μετακαταστροφικής αποκατάστασης;