Γερμανικό περιοδικό Focus: Τέσσερις λόγοι που η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στο προσφυγικό

Ημερομηνία:

Στην δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά αναφέρεται σε σημερινό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο εστιάζει τις άθλιες συνθήκες υγιεινής αλλά και στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα καμπς, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα ήταν ένας από τους κυριότερους προορισμούς των προσφύγων τα τελευταία χρόνια, καθώς βάσει στοιχείων του ΟΗΕ, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας μέσω θαλάσσης και πάνω από 14.000 μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Όπως τονίζει το Focus, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να βρει λύση στο πρόβλημα, ενώ η ΕΕ έχει «παραλύσει» μπροστά στην ανθρωπιστική αυτή κρίση. «Υπάρχει ανάγκη για δράση τώρα» υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Οι 4 βασικοί λόγοι
Σε συνέντευξή του στο Focus, o Γερμανός εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης Γκέραλντ Κνάους, παραθέτει τέσσερις λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα:

1 Η Ευρώπη ρισκάρει να χάσει την αξιοπιστία της
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον εαυτό της μία κοινότητα αξιών. Αυτό δημιουργεί δύο προσδοκίες: Πρώτον, ότι δεν γίνονται αποδεκτές μακροχρόνιες συνθήκες απάνθρωπης διαβίωσης στους καταυλισμούς και δεύτερον ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να διαχειριστούν μόνες τους αυτό το βάρος.

Ακριβώς αυτό πιστεύει ο εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης στην Ελλάδα: «Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν είναι αποδεκτή», δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχουν γιατροί, υπάρχει πολλή βία και το κλίμα στα ελληνικά νησιά έχει επίσης αλλάξει». Όχι μόνο η κατάσταση των προσφύγων, αλλά και οι δυσκολίες για τους κατοίκους της περιοχής απαιτούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι χώρες ,όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, οι οποίες οφείλουν μόνο στη γεωγραφική τους θέση το γεγονός ότι είναι χώρες υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες, δεν μένουν μόνες με αυτό το βάρος.

Στα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς .Οι δήμαρχοι και οι ενώσεις όλων των επαγγελμάτων ζήτησαν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Εάν η ΕΕ «κλείσει τα μάτια» της στις ανάγκες των προσφύγων και των κατοίκων στα ελληνικά νησιά, κινδυνεύει η αξιοπιστία της.

2 Περισσότεροι μετανάστες θα έρθουν στην Ευρώπη
Αν η ελληνική κυβέρνηση μετεγκαταστήσει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα χωρίς προφυλάξεις και χωρίς ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο προσφυγικό.

«Εάν αυτή είναι η μόνη λύση, υπάρχει φόβος ότι ο ίδιος αριθμός προσφύγων θα επιστρέψει στα νησιά… Η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εξετάσει τους αιτούντες άσυλο και να τους στείλει πίσω στην Τουρκία», επισημαίνει o εμπειρογνώμονας και προσθέτει: «Αυτό θα επιδείνωνε την κατάσταση – η οποία τελικά θα γινόταν αισθητή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως και το 2015, το προσφυγικό θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου.Τα Βαλκάνια δεν είναι προετοιμασμένα γι ‘αυτό».

«Αν η Ελλάδα και η ΕΕ δεν καταλάβουν την κατάσταση, η βαλκανική οδός θα βρεθεί και πάλι υπό μαζική πίεση», επισημαίνει ο Κνάους και προτείνει το εξής: «Η λύση θα ήταν να καθοριστεί μια προθεσμία και να στείλουμε πίσω όλους όσοι επιστρέφουν στην ελληνική επικράτεια…. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο προσωπικό που θα αναλάβει την εξέταση αιτούντων άσυλο σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής».

3 Η συμφωνία με την Τουρκία κινδυνεύει να καταρρεύσει
«Πρέπει να προσέξουμε να μην καταρρεύσει η Συμφωνία», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας. Επιπλέον, εξηγεί ότι η συμφωνία ορίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να στείλει πίσω όλους τους μετανάστες που έχουν έρθει παράνομα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά από τον Μάρτιο του 2016 και δεν τους έχει χορηγηθεί άσυλο.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η Τουρκία λαμβάνει επιπλέον οικονομική ενίσχυση ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες. Εάν καταρρεύσει η συμφωνία, θα αυξηθεί η πιθανότητα για μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

4 H πολιτική ασύλου της Ευρώπης φαντάζει ανούσια
Είναι ξεκάθαρο σε όλους όσους εμπλέκονται στο ζήτημα, ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έγινε μόνο με προσωρινές λύσεις. Για αυτό υπάρχει συζήτηση για την αναδιαμόρφωση του συστήματος Ασύλου. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κνάους, «εάν η ΕΕ συνεχίσει να είναι αποστασιοποιημένη, αυτές οι προσπάθειες θα είναι άσκοπες».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Διάρρηξη «μαμούθ» στον Γέρακα – Άρπαξαν 270.000...

Προβληματισμό στις Αρχές προκαλεί, μια διάρρηξη μαμούθ με λεία...

Δικά του και τα Globe Soccer: Ομάδα-αποκάλυψη...

Μια ακόμη μεγάλη τιμή για τον Ολυμπιακό. Μια ακόμη...

Διάρρηξη «μαμούθ» στον Γέρακα – Άρπαξαν 270.000...

Προβληματισμό στις Αρχές προκαλεί, μια διάρρηξη μαμούθ με λεία...

Δικά του και τα Globe Soccer: Ομάδα-αποκάλυψη...

Μια ακόμη μεγάλη τιμή για τον Ολυμπιακό. Μια ακόμη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγο και τον γιο του

Στα Χανιά βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη...

Διάρρηξη «μαμούθ» στον Γέρακα – Άρπαξαν 270.000 ευρώ από κρύπτη σε σκαλοπάτι

Προβληματισμό στις Αρχές προκαλεί, μια διάρρηξη μαμούθ με λεία...

Καταρρέουν οι τιμές του ελαιολάδου – Νέα δεδομένα για καταναλωτές και παραγωγούς!

Μετά την εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου που σημειώθηκε...