Ενισχύονται οι προοπτικές για το νησί
Ανεβάζει ταχύτητες ο χειμερινός τουρισμός στην Κρήτη με τις διανυκτερεύσεις για πρώτη χρονιά να εμφανίζουν εντυπωσιακή αύξηση, ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές το νησί να καταστεί ένας δυναμικός προορισμός σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ενδεικτικό, είναι πως η πιλοτική προσπάθεια με στόχο την αύξηση των ημερών διαμονής των επισκεπτών χειμερινού τουρισμού σε δύο εβδομάδες τη φετινή χρονιά έφερε θεαματικά αποτελέσματα, με το 80% των τουριστών να επιλέγει να παραμείνει πέραν των 7 ημερών στην Κρήτη προκειμένου να συνεχίσει τις διακοπές του.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τις συνολικά 280 χιλιάδες διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούσαν μέχρι φέτος οι 40 χιλιάδες επισκέπτες στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τη φετινή χρονιά- που ξεκίνησε η πρώτη πειραματική προσπάθεια ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού- οι διανυκτερεύσεις από τον αντίστοιχο αριθμό επισκεπτών εκτοξεύτηκαν στις 518 χιλιάδες.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης μιλώντας στην «Κρητική Επιθεώρηση» αναφέρθηκε στην νέα προσπάθεια, τις στοχεύσεις αλλά και όλα όσα θα χρειαστεί να γίνουν σε συνεργασία με τους φορείς τα επόμενα χρόνια, προκειμένου ο χειμερινός τουρισμός να έχει το επιθυμητό αντίκρισμα στην τοπική οικονομία.
Μιλώντας για τα θετικά δείγματα τη φετινή χρονιά ο κος Τσακαλάκης τόνισε πως : «η πλειοψηφία των επισκεπτών εκμεταλλεύτηκαν την επιλογή που τους δόθηκε να παραμείνουν για δύο εβδομάδες στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος χειμερινού τουρισμού. Πρόκειται για ένα ποσοστό πάνω από 80%. Αυτό εφαρμόζεται πειραματικά φέτος για πρώτη χρονιά και φαίνεται πως πετυχαίνει. Πλέον αλλάζει εντελώς το τοπίο στον χειμερινό τουρισμό διότι έχουμε διπλασιασμό των διανυκτερεύσεων. Αν μένουν και δεύτερη εβδομάδα αυτό θα σημάνει αυτόματα την ενίσχυση συνολικά της οικονομίας».
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στην Κρήτη φτάνουν τα 4 εκατομμύρια. Αν ο στόχος του χειμερινού τουρισμού- που πλέον εμφανίζει θετικές προοπτικές- επιτευχθεί και ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο σε διανυκτερεύσεις θα έχει ένα πολύ ένα σημαντικό μερίδιο στον τουρισμό της Κρήτης. Όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης πρόκειται για έναν απτό στόχο που δεν απέχει πολύ, αρκεί ωστόσο η προσπάθεια να τύχει στήριξης απ όλους τους φορείς και το κεντρικό κράτος.
Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού – που υλοποιείται επί σειρά ετών στην Τουρκία – ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και στην Κρήτη. Το νησί την πρώτη χρονιά υποδέχτηκε επισκέπτες κυρίως από την Γερμανία ενώ τη δεύτερη προστέθηκαν και επισκέπτες από τη Γαλλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σκανδιναβία. Η διαμονή τους διαρκούσε μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας οι δύο ημέρες ήταν ελεύθερες και οι υπόλοιπες περιελάμβαναν προγραμματισμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, με κύριους σταθμούς την πόλη, το Αρκάδι και την Ελεύθερνα. Σημαντική διεκδίκηση, όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης αποτέλεσε σε τοπικό επίπεδο η επίσκεψη των τουριστών εκτός από την ενδοχώρα και στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου ταυτόχρονα με τις ξεναγήσεις παρέμεναν στην πόλη,γευμάτιζαν στις τοπικές επιχειρήσεις και έκαναν ορισμένες αγορές στα τοπικά καταστήματα. Αυτό εν μέσω χειμερινής περιόδου, είχε μικρό ωστόσο πολύ σημαντικό αντίκρισμα στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου που ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος ενώ πλέον αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου να ξεκινήσει η δεύτερη περίοδος που θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου σηματοδοτώντας το τέλος του χειμερινού προγράμματος και την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.
Τα ξενοδοχεία που υποδέχονται τη φετινή χρονιά τους εν λόγω επισκέπτες είναι συνολικά 12, έξι σε Μπαλί και Γεωργιούπολη και έξι ακόμη στην Ανατολική Κρήτη. Ξενοδοχεία του Ρεθύμνου που παρέμειναν ανοιχτά τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος, φέτος δεν κατέστη δυνατό να ανοίξουν υπό τη σκιά μιας δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και των αυξημένων επιβαρύνσεων των τελευταίων ετών.
ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ- ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ
Όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης, με το πρόγραμμα να εμφανίζει πλέον θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα από πλευράς του κράτους αλλά και διεκδικήσεις για τον κλάδο, μεταξύ των οποίων η επιδότηση της εργασίας, η μείωση σε εισφορές και οι ελαφρύνσεις που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Όπως επανέλαβε ο κος Τσακαλάκης «αν δεν στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια,τώρα που ξεκινάει να δείχνει τα πρώτα θετικά στοιχεία δεν θα πετύχει» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή. «Βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σημείο για τον χειμερινό τουρισμό. Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η στήριξη του προγράμματος από όλους γιατί αν πετύχει θα καταφέρουμε να έχουμε σταδιακά περίπου 1 με 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Θα χρειαστεί η συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο αλλά και διεκδικήσεις από το Υπουργείο Τουρισμού ώστε να δοθούν κίνητρα τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν την χειμερινή περίοδο και να μπορούν να ανταπεξέλθουν». Επανέλαβε μάλιστα,όπως έχει τονίσει επανειλημμένα: «Μέχρι στιγμής κανένας εκτός από τους ξενοδόχους, δεν έχει βάλει πλάτη για τον χειμερινό τουρισμό και είναι καιρός να βάλουν όλοι για να μπορέσουμε να έχουμε ενίσχυση τα επόμενα χρόνια».
Η ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα των υποδομών – ιδιαίτερα στην ενδοχώρα- αφού ο τουρισμός απαιτεί υποδομές όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αλλά και το οδικό δίκτυο τόσο της Κρήτης, όσο και της ενδοχώρας.
Ενδεικτικά, τόνισε πως η προσπάθειες όπως αυτή που γίνεται στα Ανώγεια με στόχο την δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού και ταυτόχρονα να δώσει ώθηση και στον εσωτερικό τουρισμό,δημιουργώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην ενδοχώρα το περίοδο του χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.
Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης, είναι ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αφού τα έχει και τα δύο και μπορεί να τα αξιοποιήσει σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Σύλλογος Ξενόδοχων κρατά ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους φορείς και επιθυμεί την συνεργασία προς όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού.
Πηγή
goodnet.gr