Επειγόντως βοήθεια ρευστότητας ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, και καλεί την κυβέρνηση να στηρίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση που «αργοπεθαίνει».
Σε επιστολή του ο εμπορικός κόσμος του νησιού, αναφέρει ότι από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εισέπραξαν ελάχιστα ποσά.
Το ΤΕΠΙΧ σε μία μέρα εξαντλήθηκε, αφού δόθηκε στοχευμένα σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως, του άμεσου τουριστικού κλάδου.
Τη δεδομένη στιγμή είναι αδιανόητο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους, που πληρούν τις προϋποθέσεις στο ακέραιο, να εγκρίνονται από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να απορρίπτονται από την ΕΤΕΑΝ, λόγω στοχευμένων παρεμβάσεων.
Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ,να εξαντλείται αμέσως το διαθέσιμο ποσό, με τις ευνοϊκές προδιαγραφές, σε μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως, του τουριστικού κλάδου, που ίσως να μην τους είναι και απαραίτητα, αυτά τα κεφάλαια και να τα εκμεταλλεύονται για θησαυρισμό.
Τέλος αναφέρουν ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα δάνεια, με εγγύηση 80%, του κράτους.
Ενώ όπως καταγγέλλουν συμβαίνουν διάφορα περίεργα, οι διαμεσολαβούσες τράπεζες, έχουν δικά τους κριτήρια, δικές τους πολιτικές, ζητούν το 20%, να επιστραφεί πίσω σαν εγγύηση και γίνονται παρεμβάσεις σε μεγάλο βαθμό, για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά, στοχευμένα και άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέτρα στήριξης ρευστότητας;
-Υπάρχει εξειδικευμένος σχεδιασμός για τη χορήγηση δανείων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων;
-Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών που έχουν δικές τους πολιτικές;
Ο ερωτών βουλευτής
Γεώργιος Λογιάδης