Γ. Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά

Ημερομηνία:

Καθησυχαστικός σχετικά με την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών υπό το φως της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά προκειμένου να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», διαβεβαιώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ακόμη ότι το 2022 οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και βελτίωσαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε επίπεδα πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η έκθεσή τους, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «σχεδόν μηδενική». Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν κατέχουν χρεόγραφα AT1 της Crédit Suisse.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται ακόμη αισιόδοξος και σχετικά με την προοπτική ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών: «Μελλοντικά, η σύγκλιση ποιότητας του Ενεργητικού με τον μέσο όρο της ΕΕ, η βελτίωση της ποιότητας και της προσφοράς κεφαλαίου, καθώς και η βιωσιμότητα των κερδών λόγω της αύξησης των συναλλαγών, θα ενισχύσουν περαιτέρω τα βασικά στατιστικά στοιχεία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων», δηλώνει σχετικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Handelsblatt, δεν υπάρχουν επίσης σημάδια μαζικής απόσυρσης καταθέσεων, παρόμοια με αυτή του καλοκαιριού του 2015. «Σε σύγκριση με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τότε, σήμερα παρατηρείται μάλλον χαλαρότητα μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι ειδική περίπτωση, λένε», αναφέρει ο συντάκτης.https://www.amna.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συνταξιούχοι: Πάσχα με άδειο πορτοφόλι – Αίτημα...

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των συντάξεων...

Πασχαλινό τραπέζι: Από 190 ευρώ και πάνω...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν...

Συνταξιούχοι: Πάσχα με άδειο πορτοφόλι – Αίτημα...

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των συντάξεων...

Πασχαλινό τραπέζι: Από 190 ευρώ και πάνω...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Το βαθμολογικό των επαγγελματιών οπλιτών φέρνει στη Βουλή η Ελένη Βατσινά

Κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλευτή Ηρακλείου Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον...

Καιρός: Πώς θα είναι τον Μάιο – Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση του Meteo

Ο καιρός τον Μάιο αναμένεται να είναι θερμότερος του...

ΕΛ.ΑΣ:Δηλώσεις στα ΜΜΕ ενόψει των Εορτών του Πάσχα

Εν όψει του εορτασμού της Αναστάσεως και του Πάσχα,...