Πόσες φορές δεν το έχεις ακούσει; Πάντα είσαι ο κακός ή ο αναίσθητος που δεν την καταλαβαίνει.
Την επόμενη φορά που κάποια γυναίκα θα σου γκρινιάξει ότι δεν την καταλαβαίνεις, θα της εξηγήσεις ότι επιστημονικά ο εγκέφαλος σου δεν είναι προγραμματισμένος για να «διαβάζει» τα συναισθήματα της απλά κοιτάζοντας την στα μάτια.
Αντίθετα μπορείς πολύ πιο εύκολα να καταλάβεις τους άλλους άντρες. Η αλληλοκατανόηση επιβεβαιώνεται επιστημονικά.
Από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν τα αισθήματα των άλλων από την έκφραση του προσώπου τους. Αυτό αποδίδεται στην μορφολογία και την λειτουργία του ανδρικού εγκεφάλου.
Γερμανοί ερευνητές εστιάζουν περισσότερο στην δυσκολία των αντρών να κατανοήσουν τις εκφράσεις των γυναικών σε συγκριτικά με των άλλων ανδρών. Για τον σκοπό πέρασαν από μαγνητικό τομογράφο 22 άντρες ηλικίας 21 έως 52 ετών και τους έδειξαν 36 ζευγάρια μάτια ανδρών και γυναικών και τους ζητήθηκε να περιγράψουν τα συναισθήματα των προσώπων αυτών.
Έπρεπε να αξιολογήσουν κάθε βλέμμα, περιγράφοντας το ως δύσπιστο ή τρομοκρατημένο. Οι εθελοντές χρειάστηκαν περισσότερη ώρα ώστε να ερμηνεύσουν τα γυναικεία βλέμματα σχεδόν διπλάσια από ότι τα ανδρικά. Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα από τις τομογραφίες.
Αυτό οφείλεται στην σύνδεση των ματιών με συναισθήματα, ενσυναίσθηση, φόβο καθώς και με παλαιότερες εμπειρίες. Όταν έβλεπαν ανδρικά βλέμματα προσπαθούσαν να θυμηθούν δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα για να το ερμηνεύσουν, ενώ στα γυναικεία προσπαθούσαν να θυμηθούν που έχουν δει παρόμοιες εκφράσεις και τι σημαίνουν.
Αυτός ο προγραμματισμός του ανδρικού εγκεφάλου που δυσκολεύεται να ερμηνεύσει γυναικεία συναισθήματα από ότι άλλα ανδρικά, έχει πολύ λογική επιστημονική εξήγηση.
Στο παρελθόν, στην επικράτηση του πιο ισχυρού αρσενικού για επιβίωση έπρεπε γρήγορα να αξιολογήσει τον αντίπαλο και αυτό ήταν πολύ χρήσιμο.
Ήταν σημαντικό να μπορούν να προβλέψουν τις κινήσεις άλλων αρσενικών στο κυνήγι ή στους καυγάδες για την παραχώρηση γης.
Οπότε υπάρχει πια επιστημονική απάντηση στο αιώνιο γυναικείο παράπονο που σε δικαιώνει. Από’ δω και στο εξής μπορείς να απαντάς ανάλογα!