Φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές για ενοικίαση – Μονόδρομος η συγκατοίκηση

Ημερομηνία:

Το πρώτο κριτήριο για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης αποτελεί η εύκολη πρόσβαση στα πανεπιστήμια
Σε «Οδύσσεια» εξελίσσεται η εξεύρεση ενός σπιτιού για τους φοιτητές που πέρασαν φέτος στις Πανελλαδικές.

Η εξεύρεση φοιτητικής στέγης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση ακόμη και στις πόλεις της περιφέρειας που «φιλοξενούν» μεγάλα πανεπιστήμια.

Μια πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διαπίστωσε ότι η μέση τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 10% το τελευταίο έτος. Αυτό έχει δυσκολέψει πολλούς φοιτητές να αντέξουν οικονομικά το δικό τους μέρος για να ζήσουν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Η Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές και ο Βόλος (κέντρο) την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

Ο λόγος της εκτίναξης των τιμών στα ενοίκια των σπιτιών που επιλέγονται από τους φοιτητές είναι η μείωση της προσφοράς. Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η φοιτητική στέγη
Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Από την άλλη, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από 1 υπνοδωμάτια.

Ενδεικτικά, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα περιοχές της Αττικής που αποτελούν σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με 2 υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή φτάνει φέτος τα 9,5 ευρώ/τ.μ., αύξηση +20% σε σχέση με πέρσι, ενώ στο Κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή Ζωγράφου, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τους αγγίζει το 13% και 16% αντίστοιχα.

Πολλοί φοιτητές θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, στην οποία η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2 ευρώ/τ.μ..

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.

Η συγκατοίκηση
Όλα έχουν γίνει ακριβότερα και για πολλούς η συγκατοίκηση γίνεται αναγκαιότητα.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Το ενοίκιο είναι μόνο το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους στέγασης. Οι λογαριασμοί, «φως, νερό, τηλέφωνο», μαζί με το κόστος θέρμανσης, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και τα ενοίκια.

«Είμαι φοιτήτρια και ψάχνω για συγκατοίκηση για έναν χρόνο».

«Χαίρετε, αναζητώ άμεσα έναν χώρο με συγκάτοικο στην Αθήνα, κεντρικά! Είμαι 22 ετών από Καβάλα και έρχομαι Αθήνα για σπουδές αλλά και για εργασία/δουλειά!Όποιος η οποία ενδιαφέρεται ας μου στείλει μήνυμα άμεσα η να επικοινωνήσει μέσω τα στοιχεία μου!».

«Επεξεργάζομαι το ενδεχόμενο να σπουδάσω στην πόλη της Καβάλας το φθινόπωρο του 2024. Έχω βρει μερικές αγγελίες επιπλωμένων διαμερισμάτων και μία ενδιαφέρουσα είναι 500€ τον μήνα. Γράφω αυτή την αγγελία για να δω εάν θα ενδιαφερόταν κανείς να μοιράσει τα έξοδα του ενοικίου κτλ μαζί μου!».

«Γεια σας! Είμαι 18 ετών πρωτοετής φοιτήτρια στην Νομική Αθηνών. Ψάχνω γυναίκα κατά προτίμηση συγκάτοικο σε υπάρχον σπίτι και σε όσο το δυνατόν κεντρικές περιοχές.Το μηνιαίο budget είναι 300€ συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών και κοινόχρηστων.Είμαι πολύ ανοιχτός άνθρωπος χωρίς ιδιοτροπίες».

Οι παραπάνω αγγελίες είναι μερικές από τις δεκάδες που δημοσιεύονται σε πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Το παράπονο
Πριν λίγες ημέρες ο ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης προχώρησε σε κάποια σχόλια με αφορμή τα πολύ υψηλά ενοίκια της φοιτητικής στέγης αλλά και τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών.

Ο γνωστός ηθοποιός πρόσφατα βρέθηκε στα Ιωάννινα για την αναζήτηση σπιτιού για τον γιου του και μίλησε για την εμπειρία του και το παράπονο από την τωρινή κατάσταση.

«Ο γιος μου πέρασε στη Φιλοσοφική στα Ιωάννινα. Έψαξα να βρω ένα σπίτι και ο ιδιοκτήτης αποφάσισε πως θέλει 2.500 ευρώ προκαταβολή για τα χρήματα που δεν θα φαινόταν στο συμβόλαιο στο οποίο θα φαίνονταν τα μισά χρήματα για να γλιτώσει από την εφορία», είπε αρχικά ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

Στη στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά επειδή επικοινώνησα με πολλούς ανθρώπους και αυτό συμβαίνει. Δεν πιστεύω στις ελεγκτικές υπηρεσίες, ότι μπορούν να βάλουν μια τάξη γιατί αυτά συμβαίνουν στην ελεύθερη αγορά η οποία έχει γίνει εγκληματική. Πιστεύω μόνο στον άνθρωπο και θέλω να παρακαλέσω αυτούς του ανθρώπους (τους ιδιοκτήτες) να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά να σέβονται τα παιδιά».

Και στο τέλος είπε ο ηθοποιός: «Αυτά τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι τους για να στήσουν μια νέα Ελλάδα. Έλεος, βοηθήστε τα παιδιά μας γιατί μπορεί κάποιος μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω, αλλά υπάρχουν και παιδιά που πάνε να βρουν το Πανεπιστήμιο αλλά και μια δουλειά για να μπορούν να επιβιώσουν».
Πηγή: ΟΤ

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Μίμης Δομάζος

Ο Μίμης Δομάζος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, εξαιτίας αδιαθεσίας...

Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία: Τι μένει...

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι φαρμακοποιοί...

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Μίμης Δομάζος

Ο Μίμης Δομάζος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, εξαιτίας αδιαθεσίας...

Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία: Τι μένει...

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι φαρμακοποιοί...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Μίμης Δομάζος

Ο Μίμης Δομάζος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, εξαιτίας αδιαθεσίας...

Μαλεβίζι: Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robofest Hellas 2025”

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. σε συνεργασία με...