Έναν ακόμα ευφάνταστο τρόπο έχουν βρει επιτήδειοι για να αποσπάσουν τα προσωπικά σας στοιχεία από τα social media.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλές εφαρμογές και ιστοσελίδες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι παρέχουν την εν λόγω λειτουργία, ωστόσο στην πραγματικότητα καμιά τους δεν το επιτυγχάνει, ενώ συχνά παρουσιάζουν κινδύνους για την ασφάλεια του λογαριασμού και της συσκευής σας.
Πώς λειτουργούν οι εν λόγω απάτες
Σε αναρτήσεις στο Facebook εμφανίζονται διάφορα σχόλια, όπως το παρακάτω, που έχουν σκοπό να παραπλανήσουν τους χρήστες.
Όπως φαίνεται όμως όταν κάποιος επισκεφτεί τον επισυναπτόμενο σύνδεσμο οδηγεί σε μια ιστοσελίδα που προσομοιάζει την εμφάνιση του Facebook, και ισχυρίζεται ότι λόγω ενός τεχνικού σφάλματος, πλέον είναι εφικτή η εύρεση πληροφοριών για τους επισκέπτες των προσωπικών προφίλ.
Επιλέγοντας το πλήκτρο «συνέχεια», φαίνονται οι εξής οδηγίες:
Στην πραγματικότητα, οι αναγραφόμενες οδηγίες αφορούν την παραπλάνηση του χρήστη, με σκοπό την εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή του.
Σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes, εξετάζοντας τον σχετικό κώδικα, διαπιστώνει κανείς ότι προσπαθεί να αποκτήσει τα στοιχεία πρόσβασης του χρήστη στο Facebook (phishing), καθώς και προσωπικά δεδομένα όπως το νούμερο του κινητού του.
Στο τέλος, για να αποφύγει τις υποψίες, η ιστοσελίδα προβάλει μια τυχαιοποιημένη λίστα ψεύτικων προφίλ, τα οποία δήθεν επισκέπτονται συχνά το προφίλ του εν λόγω χρήστη.
Πώς θα προφυλαχτείτε
Προφανώς, δεν θα πρέπει να ανοίγετε ιστοσελίδες, να επιλέγετε διαφημίσεις, ή να εγκαθιστάτε εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι παρέχουν την εν λόγω δυνατότητα.
Γενικότερα, συστήνεται στους χρήστες των social media να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε παραπομπές προς ιστοσελίδες με μακριές και ασυνήθιστες ονομασίες, κλικοθηρικούς τίτλους ή εικόνες προεπισκόπησης, καθώς και περιβάλλον χρήσης που αντιγράφει αυτό γνωστών υπηρεσιών.