Ευρωεκλογές 2019: Οι νικητές, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις στην ΕΕ

Ευρωεκλογές 2019: Οι νικητές, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις στην ΕΕ

Η αυλαία του δικομματισμού (εν αντιθέσει με την Ελλάδα) πράγμα που συνεπάγεται και την «φθορά» της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, η ώθηση των Φιλελευθέρων και η άνοδος-έκπληξη των Φιλελευθέρων. Αυτή είναι η πρώτη γενική εικόνα από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει των αποτελεσμάτων.

Η εικόνα σε έδρες στα «μεγάλα» κράτη της Ευρώπης το αποδεικνύουν άλλωστε:

Γαλλία: Πρώτη η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται κέρδισε τις ευρωεκλογές.

Το κόμμα της Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 23,3%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Γερμανία: Σημαντικές απώλειες τα δύο πρώτα κόμματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών από το ARD τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία μετρούν σημαντικές απώλειες.

Ειδικότερα, πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ και του αδελφού βαυαρικού κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CSU) με 28,9%  έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, αν και μετρούν απώλειες της τάξεως των 7,4 μονάδων.

Περισσότερες απώλειες έχουν βέβαια Σοσιαλδημοκράτες, SPD, οι οποίοι έρχονται τρίτοι με ποσοστό 15,8%, καταγράφοντας πτώση 11,8% από τις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2014.

«Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών είναι πολύ απογοητευτικό για μας», δήλωσε η ηγέτιδα του SPD Αντρέα Νάλες.

Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών 

Σημαντικό προβάδισμα πήραν οι Σοσιαλιστές στις Ευρωεκλογές της Ισπανίας.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, θα χάσει 4-5 έδρες από τις 16 που είχε μέχρι σήμερα.

Η πτώση των μεγάλων

Από ποια κόμματα όμως έχασαν ψήφους η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά;

Οι Φιλελεύθεροι (ALDE), οι Πράσινοι και οι Εθνικιστές είναι τα τρία που έφθειραν τα δύο μεγάλα ρεύματα.

Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι κάνουν λόγο για μία νέα ισορροπία μετά την ανάδειξη τους σε τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.

Άνοδος- έκπληξη για το πράσινο κύμα

Οι σκανδιναβικές χώρες έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στους Πράσινους.

Η άνοδος τους ήταν σίγουρα από την έκπληξη των Ευρωεκλογών, ενώ πολλοί τους θεωρούν μεγάλους νικητές.

Ενδεικτικά, οι Πράσινοι ήρθαν δεύτεροι στη Γερμανία ήρθαν δεύτεροι, διπλασιάζοντας το ποσοστό τους στο 20,5%.

Στη Γαλλία κατακτούν την τρίτη θέση με 13,2%, στην Πορτογαλία φαίνεται ότι κατακτούν για πρώτη φορά έδρα στην Ευρωβουλή και στη Φινλανδία είναι για πρώτη φορά δεύτεροι.

Εξαίρεση της νίκης τους αποτελεί η Σουηδία, καθώς εκεί ήρθαν στην 4η θέση, χάνοντας μάλιστα και 6 μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2014.

Επίσης περίπου το 1/3 των νέων έως 30 ετών υπολογίζεται ότι ψήφισαν το κόμμα των Πρασίνων ανά την Ε.Ε. των 28.

Eθνικιστικό κύμα… ούτε κρύο, ούτε ζέστη

Μπορεί το εθνικιστικό κύμα σε Ιταλία και Γαλλία να πήραν τις πρωτιές, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα έλεγε κάποιος πως είχαν την ίδια πορεία.

Αρχικά στην  Γερμανία το AfD ναι μεν αυξάνει τη δύναμή του στο 11% από 7% στις προηγούμενες Ευρωκλογές, αλλά το ποσοστό είναι χαμηλότερο από εκείνο των εθνικών εκλογών του 2017.

Στην Ισπανία το ακροδεξιό Vox πέφτει στο 6,2% από 10,3%, που είχε πετύχει στις εθνικές εκλογές μόλις πριν από ένα μήνα. Τέλος στη Βρετανία το Kόμμα του Brexit πέτυχε μεγάλη νίκη εις βάρος κυρίως των Συντηρητικών.

Και μετά τη μάχη για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινά η επόμενη…

Ποιος θα αναδειχθεί πρόεδρος της Κομισιόν;

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η εκλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απειλεί να εξελιχθεί σε διένεξη ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την απώλεια σημαντικής δύναμης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.

Aπο την άλλη πλευρά η εφημερίδα Handelsblatt εξειδικεύει στο πρόσωπο του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Υπενθυμίζει ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία επισκέφθηκε 25 χώρες και διήνυσε 45.000 χιλιόμετρα, αλλά ο πραγματικός αγώνας τώρα ξεκινά.

«Οι ευρωεκλογές είναι γι αυτόν το πρώτο στάδιο, το πρώτο μέρος μιας μακράς διαδρομής με πολλά εμπόδια» υπογραμμίζει ο αρθογράφος. «Στόχος είναι η καρέκλα του προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορεί να το επιτύχει, όσο καλύτερο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει (…) Όχι μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει μετά τις εκλογές να προχωρήσει σε αναπροσανατολισμό, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ο πρόεδρός τους Ντόναλντ Τουσκ προσκάλεσε σε δείπνο, αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες, τους 28. Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες έχουν το προβάδισμα στις προτάσεις για το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ λαμβάνοντας φυσικά σοβαρά υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπό αυτήν την έννοια δεν αξίζει τον κόπο να προτείνουν υποψήφιο που δεν έχει πιθανότητα να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.