Ευχάριστα νέα για τους κτηνοτρόφους

Πρόσθετα κονδύλια για κτηνοτρόφους - Έρχονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Την ευκαιρία να επωφεληθεί ο εγχώριος αιγοπροβατοτροφικός τομέας δίνει η νέα ΚΑΠ

Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι για τους 80.000 αιγοπροβατοτρόφους στη χώρα μας τα κονδύλια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα μειωθούν και έτσι ο προϋπολογισμός των 650 εκατομμυρίων ευρώ θα διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς.

Την ίδια ώρα, δίνονται στη δημοσιότητα επίσημες ανακοινώσεις για καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων στη χώρα μας.

Την ευκαιρία να επωφεληθεί ο εγχώριος αιγοπροβατοτροφικός τομέας με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και μέσω των άμεσων ενισχύσεων, οι οποίες, σε ποσοστό έως 30%, θα ανακατανεμηθούν υπέρ οικολογικών προγραμμάτων ενίσχυσης, τα λεγόμενα «eco-schemes», αναμένεται να δώσει η νέα ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, σημειώνοντας πως η έμφαση που θα δώσει η νέα ΚΑΠ στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενίσχυσης του τομέα και με πρόσθετα κονδύλια κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

«Η αιγοπροβατοτροφία μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με πόρους από την ανακατανομή, καθώς είναι ο υπο-κλάδος της κτηνοτροφίας με το ηπιότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε σύγκριση με τη βοοτροφία, τη χοιροτροφία και την πτηνοτροφία. Ταυτόχρονα προσφέρεται και για την εκμετάλλευση ορεινών βοσκοτόπων, διασφαλίζοντας την αειφορική διαχείριση του τοπίου σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές», τόνισε ο κ. Μελάς και εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο κλάδος απαιτεί δικαίως την πρώτη θέση στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα».

Μιλώντας σε ημερίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος iSAGE σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ προέβλεψε πως οι χρηματοδοτικές δράσεις της τρέχουσας ΚΑΠ, από τις οποίες περίπου 80.000 αιγοπροβατοτρόφοι σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο εισπράττουν συνολικά, με τη μορφή διαφόρων ενισχύσεων, ένα ποσό γύρω στα 650 εκατ. ευρώ, θα διατηρηθούν σχεδόν αναλλοίωτες και στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Ο κ. Μελάς τόνισε, ωστόσο, πως επειδή ο επανασχεδιασμός των εργαλείων αυτών και η ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων θα γίνουν υπό το πρίσμα της μειωμένης χρηματοδότησης και της αναδιανομής ενισχύσεων της ΚΑΠ πιθανότατα υπέρ αγροτών και χωρών, που εισπράττουν λιγότερα από τη μια, και το ότι παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία στα κράτη-μέλη να κατανέμουν τις ενισχύσεις μέσω των Στρατηγικών Σχεδίων που θα συντάξουν από την άλλη, δημιουργούνται ευκαιρίες και κίνδυνοι.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως η προβλεπόμενη διατήρηση και στη νέα ΚΑΠ των προαιρετικά συνδεδεμένων σε ποσοστό έως 10% των άμεσων ενισχύσεων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του υφιστάμενου κεφαλαίου, προσθέτοντας πως το ποσοστό αυτό είναι δυνατό να αυξηθεί κατά 2%, ειδικά για την καλλιέργεια ψυχανθών, που θα μπορέσει να συντελέσει στην προσφορά φθηνότερων ζωοτροφών στην κτηνοτροφία.

Ασφάλιση και νέων κινδύνων

Η νέα ΚΑΠ θα παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τους πόρους της για την ασφάλιση των αγροτών, έναντι κινδύνων που αντιμετωπίζουν, «γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβατοτρόφων για περισσότερους κινδύνους και όχι για ένα μικρό εύρος ασθενειών και φυσικών αιτίων, όπως συμβαίνει σήμερα».

Διατηρούνται, επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ενώ παραμένει η δυνατότητα διατήρησης προγραμμάτων ενίσχυσης της βιολογικής κτηνοτροφίας, τα οποία πλέον θα μπορούν να προσελκύσουν επιπλέον πόρους αν ενταχθούν στα οικολογικά προγράμματα (eco-schemes).

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η συνέχιση των δράσεων για την προστασία των γενετικών πόρων, όπως η ενίσχυση της διατήρησης αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων, ενώ οι αιγοπροβατοτρόφοι θα μπορούν να ενισχυθούν για τη σύσταση οργανώσεων παραγωγών και τη λειτουργία συστημάτων ποιότητας.

Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι στην Κρήτη ο νέος προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης αναδιαμορφώνεται στο ποσό των 40.715.209 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι αυξάνει τον αριθμό των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας.

Ο κ. Βορίδης προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011.

Σε σχετική δήλωσή του ο Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Με αίσθημα ευθύνης, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις πολιτικές μας προτεραιότητες για τη στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, προχωράμε συντονισμένα και μεθοδικά στην υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού μας για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης και διαθέτοντας συνολικούς πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ για την έγκριση από τις Περιφέρειες των αιτήσεων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν στη σχετική πρόσκληση».

Έρχονται αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ, έρχονται μέχρι τέλος Ιανουαρίου αποζημιώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα. Θα αφορούν, δε, ζημιές στη φυτική παραγωγή που συνέβησαν μέσα στο 2019.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου στη “Διαύγεια”, και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, εγκρίνεται δέσμευση πίστωσης ύψους 20.000.000 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, φυτικού τομέα του οικονομικού έτους 2020, για ασφαλιστικές αποζημιώσεις ΕΛΓΑ φυτικού τομέα.

Προσλήψεις εποχικών γεωπόνων

Ανακοινώθηκαν, εξάλλου, και προσλήψεις εποχικών γεωπόνων από τον ΕΛΓΑ. Θα εργαστούν στα υποκαταστήματα της Αθήνας, του Αγρινίου και του Ηρακλείου. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, πρόκειται για εποχικούς υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 8 μηνών, προς κάλυψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών εκτίμησης ζημιών του φυτικού κεφαλαίου, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το τακτικό προσωπικό του ΕΛΓΑ. Την απόφαση υπογράφει ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σειρά προβληματισμών

Η “Νέα Κρήτη” χθες ζήτησε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτο να σχολιάσει τις ανακοινώσεις Μελά.

«Δεν αμφισβητώ τον κ. Μελά. Ίσα-ίσα που γνωρίζω ότι είναι πάντοτε σωστά ενημερωμένος», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Πεβερέτος. Βάζει όμως μια σειρά προβληματισμών, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας: «Εάν μειωθεί ο προϋπολογισμός από τη μια – που εκεί φαίνεται ότι πάει η νέα ΚΑΠ, γιατί κόβουν κομμάτι από τον τομέα της ΚΑΠ, είτε από τον πρώτο πυλώνα είτε από τον δεύτερο και το πάνε σε άλλες πολιτικές – δεν αυξάνουν τα ποσά έτσι ώστε να καλυφθούν οι νέες δράσεις της Ε.Ε. από νέα έσοδα. Άλλοι μιλάνε για κόστος που θα έχει για τη χώρα μας σε ποσοστό 15%. Άλλοι μιλάμε για 5%. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα για να πούμε με σαφήνεια ότι θα αυξηθούν τόσο ή θα μειωθούν. Φαίνεται όμως ότι η αιγοπροβατοτροφία αντιμετωπίζεται και από την Ε.Ε. με καλύτερο τρόπο σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Και από την άλλη, έχουμε και το παράδειγμα της εξωτερικής σύγκλισης. Τι θα γίνει;

Οι χώρες αυτές που μπήκαν τελευταία στην Ε.Ε. πιέζουν να γίνει εξωτερική σύγκλιση. Δηλαδή ζητάνε οι επιδοτήσεις ανά στρέμμα να είναι ίδιες για κάθε χώρα. Και να μην είναι σε αυτούς μειωμένες, γιατί σε αυτές τις χώρες τα χρήματα είναι πολύ μειωμένα σε σχέση με τις παλιές χώρες-μέλη, όπως είναι η Ελλάδα. Τι θα γίνει εκεί; Θα λάβουν υπόψη τους και το κριτήριο που εμείς βάζουμε ως χώρα, ότι μπορεί να είναι υψηλότερη η στρεμματική επιδότηση στην Ελλάδα (50 ευρώ το στρέμμα για τις δενδρώδεις και 40 ευρώ το στρέμμα για τις ετήσιες καλλιέργειες), αλλά εμείς έχουμε πολύ μεγαλύτερο όγκο εκμεταλλεύσεων γιατί έχουμε μικρό κλήρο;»…ΠΗΓΗ neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.