Ελλάδα και Τουρκία στήνουν ξανά ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο προς όφελος και των δύο χωρών, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο κ. Αποστολάκης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στα Χανιά για την επέτειο της επανάστασης του Ακρωτηρίου το 1897.
«Σήμερα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία εδώ στο Ακρωτήρι να θυμηθούμε τις ηρωικές μέρες της επανάστασης και τη θυσία αυτών των ανθρώπων που “έπεσαν” εδώ, στο επαναστατικό στρατόπεδο.
Είναι σημειολογική η μνήμη γιατί απ’ ό,τι φαίνεται οι δυσκολίες μας δεν τελειώνουν και πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, έχοντας τη βούληση να αντισταθούμε και ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχει η στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Ο κ. Αποστολάκης ερωτήθηκε για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας μετά και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.
Όπως είπε, «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουμε up και down. Αυτό τον καιρό και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ενώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Την επόμενη εβδομάδα εγώ θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογο μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο».
Ο κ. Αποστολάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται το θέμα της παραχώρησης Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία, τόνισε: «Είμαστε σε συζητήσεις, προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο που να γίνει αυτό. Αυτό είναι περιουσία του ταμείου Έθνικής Άμυνας.
Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος λέει ότι πρέπει να έχει τις ελάχιστες αποδόσεις για το ταμείο και ψάχνοντας μέσα από αυτήν τη διαδικασία, θα βρούμε τον τρόπο να γίνει, αλλά δεν είναι απλά τα πράγματα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτήθηκε και για το ζήτημα της αξιοποίησης του αεροδρομίου Μάλεμε από τους τοπικούς φορείς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «υπάρχουν διάφορες προτάσεις.
Άλλες είναι προτάσεις του δήμου, άλλες είναι προτάσεις των τοπικών φορέων και των ξενοδόχων. Προσπαθούμε να βρούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για αξιοποίηση. Θα γίνει πάντως. Θα το κλείσομε αυτό το θέμα. Πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος να μην μείνει όπως είναι».
Η εκδήλωση στο Ακρωτήρι περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών, ενώ στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε ο συγγραφέας Δημήτρης Νικολακάκης.
Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των ενόπλων δυνάμεων.