Μάννα εξ ουρανού” η βροχή για τους αγρότες και την κρητική γη
– Παραμένουν στα ύψη οι τιμές του προϊόντος – Για τα προβλήματα και τα στοιχήματα του πρωτογενή τομέα μίλησε στην “Κ.Ε” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης
Κι εκεί που (και) ο αγροτικός κόσμος έβαινε ολοταχώς προς την απελπισία, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας, κάμποσες στάλες βροχής, συνοδευόμενες από νιφάδες χιονιού, αναζωογόνησαν τον ψυχικό κόσμο των παραγωγών, μα κυρίως την κρητική γη!
Η φύση “ανέπνευσε”, επιτέλους, κανονικότητα. Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών αποκατέστησε τις συνθήκες της φύσης και της εποχής. Οι (προσ)ευχές δεν σταματούν εδώ, αφού όλοι οι ενασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα προσδοκούν ότι και ο μήνας που ξεκίνησε σήμερα, αν και “κουτσός” ημερολογιακά, παρότι δίσεκτος εφέτος, με 29 ημέρες, θα “κρύβει” κι άλλο… νερό και χειμώνα!
Το μέγεθος της ευεργεσίας και της συμβολής των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στον υδροφόρο ορίζοντα θα φανεί συν τω χρόνω, αν και η “ανάσα” που δόθηκε ήταν σημαντική, όχι πάντως απόλυτα επαρκής!
Σε καμία περίπτωση, ορθώς παρατηρούν οι ειδικοί, δεν καλύφθηκαν μονομιάς οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης εν όψει του καλοκαιριού. Το περσινό “στεγνό” έτος δημιούργησε πολύ σοβαρά ζητήματα: φτάσαμε στο χείλος της απόλυτης ανομβρίας. Για του λόγου το αληθές, Γενάρη μήνα, η στάθμη στη λίμνη του Κουρνά κατέβηκε στα επίπεδα… Αυγούστου, του άνυδρου γενικώς 2018, ενώ στην ανατολική Κρήτη αποφασίστηκε να μπει “κόφτης” στην τροφοδότηση από το φράγμα Αποσελέμη και από γεωτρήσεις στη Μεσαρά! Πάτο έπιασαν και κάτω απ’ το χώμα κινδύνευαν να “θαφτούν” οι ελπίδες μας για μια ομαλή καθημερινότητα!
Για να δούμε, λοιπόν, τί αποτύπωμα θα αφήσει η… “Αυγή”¨, όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία, του χειμώνα στην Κρήτη! Διότι, επηρεάζονται άμεσα όλες οι πτυχές του δημοσίου βίου και της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας, ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα απ’ τον τουρισμό και την υπεραύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες. Η αυλαία της σεζόν, παρεμπιπτόντως, ανοίγει σε δύο μήνες από τώρα.
Και η παγωνιά ωφελεί!
Να έχει… διάρκεια ο χειμώνας εύχεται ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Ωφέλιμο, για τα δέντρα και τις καλλιέργειες, θεωρεί και το κρύο – από μόνο του, για να γίνει με σωστό τρόπο η άνθησή τους, έπειτα από το χειμερινό… λήθαργο!
“Πιστεύουμε ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος να δείξουν ανάλογα δείγματα και να γεμίσουν οι ταμιευτήρες” ανέφερε στην “Κ.Ε” ο κ. Ιερωνυμάκης.
Ο άμεσος αντίκτυπος
Το 2023 αν κάτι εξατμίστηκε, εκτός από το νερό, ήταν το… ελαιόλαδο! Άρα, οι φετινές βροχοπτώσεις έρχονται ως “μάννα εξ ουρανού” για τους παραγωγούς!
Τα αποθέματα απ’ την περσινή λειψή χρονιά είναι ελάχιστα!
Οι εκτιμήσεις του περασμένου καλοκαιριού δικαιώθηκαν… πικρά!
Απ’ την πρώτη στιγμή, απ’ τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, ο κ. Ιερωνυμάκης διέβλεψε η σοδειά δεν θα ξεπερνούσε τους 25.000 τόνους!
Οι αριθμοί… λένε την αλήθεια κι επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά μοντέλα: 25 έως το πολύ 27.000 τόνοι ελαιολάδου καταγράφονται – ούτε καν φαίνεται να πιάνουν το (ψυχολογικό) όριο των 30.000 τόνων!
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής, την προηγούμενη περίοδο ελαιοσυγκομιδής υπήρχαν άλλοι 100.000 διαθέσιμοι τόνοι, σε ένα σύνολο 130.000 τόνων!
“Η ζημιά ξεπέρασε το 80%” αναλογίζεται ο πρόεδρος της οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.
“Φωτιά” στη Μεσόγειο
Σε ανάλογη μοίρα βρίσκονται-βρέθηκαν και οι υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού νότου.
Για πολλούς, πάντως, όπως και για τον κ. Ιερωνυμάκη, η εκτόξευση των τιμών στο προϊόν, που έχει ως κατώτατη βάση τα 8-9 ευρώ, κι από εκεί και μετά ανεβαίνει και… πάει, έχει συγκεκριμένη προέλευση και αιτία: οφείλεται, εν πολλοίς, σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού που δημιουργούν, όπως υποστηρίζουν, τα “κακώς κείμενα” και τα τετελεσμένα στην αγορά!
Το λάδι… στη φωτιά των ανατιμήσεων πέφτει, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, κυρίως από Ισπανία και Ιταλία μεριά.
Οι Ίβηρες, δε, εμφανίζονται ως κυρίαρχοι του “παιχνιδιού”, κινώντας τα νήματα και στα σπορέλαια και τα καλαμποκέλαια.
Είναι -δεν είναι, τελικώς, τεχνητή η κρίση, το σίγουρο είναι ένα: οι καταναλωτές αποθαρρύνονται απ’ το ύψος των τιμών και στρέφονται σε άλλου είδους έλαια, αμφιβόλου ποιότητας!
Αν επέλθει κάποιο είδος κανονικότητας, “τί θα γίνει;”, διερωτάται ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Όπως θα πει, εμφιαλώνεται και φεύγει ως κρητικό ελαιόλαδο μόνο το 10% της παραγόμενης ποσότητας. Το 90% που φεύγει χύμα, “δεν πηγαίνει ως κρητικό ελαιόλαδο, αλλά εμφιαλώνεται ως ισπανικό ή ιταλικό, νόμιμα βεβαίως”.
Πότε θα δοθεί το… σήμα
Μεγάλο στοίχημα για τις συναρμόδιες αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια), καθώς και για τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, είναι η προώθηση του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ: Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Ο φάκελος, που θα κατατεθεί αρχικά στο Υπουργείο και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες, βρίσκεται υπό επεξεργασία.
“Η Κρήτη πρέπει να έχει ένα σήμα: ΠΓΕ. Θεωρώ ότι μέχρι του χρόνου θα έχει εγκριθεί το σήμα” δηλώνει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υπαίθρου.
Διακρίνει, ωστόσο, ότι την προηγούμενη περίοδο έγιναν κάποια λάθη εκ μέρους της αρμόδιας Αντιπεριφέρειας, ανάμεσα στα άλλα και, στο κρίσιμο κομμάτι της δακοκτονίας.
“Θέλει προσοχή, να κάνουμε αυτοκριτική για να προχωρήσουμε σωστά. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα από την Περιφέρεια Κρήτης, όπως είναι ο συγκρητισμός, η διαχείριση υδάτινων πόρων και οι ενέργειές μας για το ελαιόλαδο” σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, “για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.
Για την αντιμετώπιση του δάκου, θα υπογραμμίσει πως, απαιτείται καλύτερος έλεγχος (και) στα φάρμακα, αλλά σε γενικές γραμμές τα πάντα θα πρέπει να διέπονται από πνεύμα ενότητας και συνεργασίας.
“Η Αντιπεριφέρεια να έρθει σε επαφή με τις κοινότητες και τους δημάρχους στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές” συμβουλεύει δημόσια τον Σταύρο Τζεδάκη.
Τα κοινά προβλήματα των αγροτών και οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης
Σε όλη την Ευρώπη, οι αγρότες “ζεσταίνουν” τα τρακτέρ τους, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις. Τους ενώνουν κοινά προβλήματα, μολονότι κάθε περιοχή, όπως η Κρήτη, έχει τις ιδιαιτερότητές της.
Στη Γαλλία και στη Γερμανία οι διαμαρτυρόμενοι “έβαλαν αιτήματα που ενώνουν όλους αγρότες της Ευρώπης” τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης, εξηγώντας:
“Μας ενώνει η αναθεώρηση της ΚΑΠ – η προηγούμενη ήταν καταστροφική. Η νέα, το ίδιο. Γι’ αυτό και ξεσηκώνεται ο κόσμος παντού. Οι δυο ΚΑΠ δεν ενεργοποιήθηκαν για τη στήριξη του παραγωγικού κόσμου. Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα για τα οποία πρέπει να βρούμε ουσιαστικές λύσεις άμεσα”.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης θα χαρακτηρίσει και τα έξι προγράμματα για νέους αγρότες αποτυχημένα.
Γιατί; Ο ίδιος απαντά: “Μόλις ο αγρότης πάρει τα χρήματα και μπει στη διαδικασία, εφόσον δεν στηρίζεται μετά, μόλις λήξουν τα υποχρεωτικά έτη που του βάζει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποχωρεί από το επάγγελμα.
Και μένουμε με γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, γιατί είναι λάθος όλο αυτό το πρόγραμμα.
Τα χρήματα δεν οδηγούνται σωστά, εκεί που πρέπει να οδηγηθούν”.
Θα αντιπροτείνει εκείνο που κρίνει ότι είναι σωστό: “100% επιδότηση ενός νέου αγρότη. Αν είναι κτηνοτρόφος να κάνει μία σταβλική εγκατάσταση, εντελώς δωρεάν. Το ίδιο ισχύει και για άλλες υποδομές που αφορούν τα θερμοκήπια και τους αμπελώνες”.
Ο κ. Ιερωνυμάκης ζητά να δοθεί λύση και με τα κόκκινα δάνεια. “Αγοράστηκαν με 8-12% από τις τράπεζες και τα funds, και σήμερα πάνε να πάρουν περιουσίες ανθρώπων”.
Ουσιαστική στήριξη απαιτείται, όπως προσθέτει, και για το αγροτικό ρεύμα και για το αγροτικό πετρέλαιο.
Στην Κρήτη το 70% των καλλιεργειών είναι δενδρώδεις: αφορούν (κυρίως) την ελιά και το αμπέλι.
Αυτή είναι μία από τις ιδιαιτερότητές της. Η άλλη, που αναδεικνύει ο πρόεδρος των Ελαιοπαραγωγών, είναι ότι στην Κρήτη εφαρμόζεται πολιτική ηπειρωτικής χώρας ενώ είναι νησί, “με αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να αγοράζει δυο φορές πάνω τη ζωοτροφή και αυτός που είναι στη φυτική παραγωγή να αγοράζει φυτοφάρμακα και λιπάσματα σε διπλάσιες τιμές!”.https://www.goodnet.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.