politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Εστίαση : «Έρχεται» νέο σχέδιο λειτουργίας – Πότε και πως αναμένεται να ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες

Ημερομηνία:

Στα μέσα Απριλίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η εστίαση σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα να πιέζει αφόρητα επιστήμονες και κυβέρνηση, ωστόσο η κόπωση των πολιτών έχει βάλει στην εξίσωση έναν παράγοντα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: το αυστηρό lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι μέρες που ακολουθούν αποτελούν κρας τεστ για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση τον επόμενων στόχων.

Αν και το take away και delivery βοήθησαν προκειμένου να πάρουν «ανάσες» κάποιες μικρές κυρίως επιχειρήσεις, είναι ζήτημα αν το 20% του κλάδου αξιοποίησε αυτή την επιλογή, καθώς ειδικά στις αμιγώς υπηρεσίες εστιατορίου το κόστος λειτουργίας κρίθηκε δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τα όποια οφέλη.

Η εστίαση και οι ειδικοί
Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

«Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι» τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Alpha 98,9 τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα, που θα έχει βελτιωθεί ο καιρός, να λειτουργήσουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια.

«Την επόμενη εβδομάδα, μια εβδομάδα μετά που θα ανοίξει ο καιρός, πρέπει να ανοίξουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια, σε εξωτερικούς χώρους. Αντί να μαζευόμαστε μέσα στα σπίτια, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο, ας τρώμε ανά 4 σε εξωτερικό χώρο. Και όλοι αυτοί που θα δουλεύουν, δεν θα μαζεύονται στα σπίτια να τρώνε. Είναι θέμα κοινής λογικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Η εστίαση και το σχέδιο
Πέρα από την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, του «κουρέματος» των ενοικίων και των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων που απορρέουν από ρυθμίσεις, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν σχέδιο στήριξης σε τρεις φάσεις.

Η προαναγγελία ειδικού «εργαλείου» από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες στον κλάδο της εστίασης.

Επίσης, η δεύτερη φάση και για τις επιχειρήσεις εστίασης θα «τρέξει», επίσης, μέσα στον Απρίλιο, που χαρακτηρίζεται ως ο κρίσιμος μήνας μετάβασης από το lockdown στην κανονική λειτουργία των επιχειρήσεων. Πρόκειται για το 1 δισ. ευρώ από την Επιστρεπτέα 7, η οποία θα έχει πιο «χαλαρούς» όρους, καθώς όπως έχει ανακοινώσει από τις 11 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για την εστίαση, τον τουρισμό, το λιανεμπόριο κλπ δεν θα ισχύσει ο «κόφτης» ότι στη διάρκεια του 2020 δεν πρέπει να είχαν αύξηση τζίρου, παρά μόνο η μείωση τζίρου στο φετινό πρώτο τρίμηνο. Όσο για τα ελάχιστα ποσά, διπλασιάζονται σε σχέση με την Επιστρεπτέα 6 και φτάνουν ως τις 8.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα «τρέξει» με την επιδότηση των πάγιων δαπανών, με έναν προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει σπεύσει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, το γεγονός ότι προβλέπει ως βασικά κριτήρια ζημιά και απώλεια τζίρου τουλάχιστον 30% στη χρήση του 2020, κάνει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου να αισιοδοξούν. Η ενίσχυση μπορεί να φτάσει ως το 70% για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και ως το 90% για τις μικρές, με στόχο μετά τη διαδικασία αιτήσεων, τα πιστωτικά να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η θερινή σεζόν.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χριστούγεννα: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες...

Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό...

«Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε...

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τα άγρια βασανιστήρια που...

Χριστούγεννα: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες...

Αλλαγή νοοτροπίας και τα Χριστούγεννα - Από το χειμερινό...

«Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε...

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τα άγρια βασανιστήρια που...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά: Έσπασε παράθυρο στο πλοίο της γραμμής στη μέση του ταξιδιού

Aναστάτωση προκλήθηκε το Σάββατο στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που...

Παραμονή Χριστουγέννων στο MEGA με την Άννα Βίσση

Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ έρχεται να «ζωντανέψει» τα φετινά...