«Έρχομαι στην Κρήτη, κλείσε τραπέζι να φάμε χοχλιούς μπουμπουριστούς και αντικριστό!»

Ημερομηνία:

Μια πολύ σημαντική διάκριση πέτυχε η Ελλάδα που βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας του Taste Atlas με τις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου, με βάση σχεδόν μισό εκατομμύριο αξιολογήσεις.

Πως μπορούμε την αξιοποιήσουμε προς όφελος του τουρισμού και πως μπορεί να καθιερωθεί η Κρήτη, ως γαστρονομικός προορισμός;

Η αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας ως της καλύτερης στον κόσμο είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τον τουρισμό της, να προβάλλει τον πολιτισμό της και να αναδείξει την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά.

Το ίδιο ισχύει και για την κρητική κουζίνα που είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες επισκέπτονται το νησί .

Προβάλλεται ,όσο θα έπρεπε; «Όχι» ,λένε οι άνθρωποι του τουρισμού που μιλάνε στην «Π» και επισημαίνουν ότι τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα.

Πολλοί προορισμοί καθιερώθηκαν λόγω της κουζίνας του

«Η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει μοναδικό κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού και θεωρείται μοναδική εμπειρία για χιλιάδες τουρίστες» αναφέρει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

O πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.
Προσθέτει ότι υπάρχουν προορισμοί που καθιερώθηκαν λόγω της κουζίνας τους και σημειώνει ότι η σπουδαία διάκριση της Ελληνικής κουζίνας είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο στην προώθηση της χώρας μας τουριστικά.

Σύμφωνα με τον κ.Βλατάκη το γεγονός ότι η Κρήτη ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026» είναι σημαντικό και πρέπει οι προσπάθειες να ενταθούν ακόμη περισσότερο αφού «τώρα αρχίζουν να γίνονται τα πρώτα βήματα για να καθιερωθεί το νησί ως γαστρονομικός προορισμός.»

Ο ίδιος ξέρει πόσο αγαπούν οι τουρίστες την κρητική κουζίνα και έχει φίλους που του λένε «έρχομαι, ετοιμάσου να πάμε για χοχλιούς μπουμπουριστούς και αντικριστό!» «Η κουζίνα μας είναι η ταυτότητά μας, σε όποιο μέρος και να πάνε οι επισκέπτες μας, θυμούνται κάτι φρέσκο και νόστιμο που έφαγαν,γιατί το φαγητό είναι μνήμη και το βέβαιο είναι ότι φεύγουν από δω με τις καλύτερες αναμνήσεις», υπογραμμίζει.

Γιατί να «βαπτίζουμε» τον ντάκο Κρητικό cheesecake ;

O πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσος Παπαδάκης.
«Οι ξένοι εκτιμούν πάρα πολύ την κρητική κουζίνα, αγαπούν τα τοπικά προιόντα και θέλουν να δοκιμάζουν όσα περισσότερα παραδοσιακά φαγητά,γίνεται»,επισημαίνει στην «Π» ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Τάσος Παπαδάκης.

«Έχουν γίνει αρκετά βήματα,αλλά έχουμε δρόμο ακόμη για την προβολή της κουζίνας μας» ,σχολίασε. Όπως είπε «χρειάζεται περισσότερη εξωστρέφεια και να μην χρησιμοποιούμαι ξένη ορολογία στα πιάτα μας. Είναι δυνατόν να βαπτίζουμε τον ντάκο «Κρητικό cheesecake»,σχολιάζει.

Είναι γνωστό ότι οι τουρίστες που έχουν ξεπεράσει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» αυξάνονται και περνάνε λιγότερο χρόνο στην παραλία και περισσότερο χρόνο, γύρω από ένα τραπέζι.

«Προτιμούν να συμμετέχουν σε χαλαρές εκδρομές, που έχουν βασικό θέμα τους τη γευσιγνωσία», επισημαίνει η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Μαριλένα Μαμαλάκη.

Η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Μαριλένα Μαμαλάκη.
Το πρόγραμμα μια τέτοιας μονοήμερης εκδρομής περιλαμβάνει συνήθως επίσκεψη σε οινοποιείο και ελαιοτριβείο, για να δοκιμάσουν τα προϊόντα και μάθημα μαγειρικής ή γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο με τοπική κουζίνα. Φακόρυζο εναντίον μουσακά

«Τα φαγητά που τους αρέσουν έχουν σχέση με την ποιότητα και τη φρεσκάδα. Φρέσκα κολοκυθάκια και μελιτζάνες από το μποστάνι, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, φρεσκοκομμένα λαχανικά για σαλάτα, φρέσκο ψάρι και κρέας.

Όταν τους πηγαίνουμε στα εστιατόρια, θα προτιμήσουν φακόρυζο και ρεβυθόριζο για να συνοδεύσουν το κρέας τους και δεν θα επιλέξουν, για παράδειγμα, μουσακά» είπε.

Η ξεναγός σχολίασε ότι αυτή η κατηγορία τουριστών αυξάνεται ραγδαία και άλλωστε πρόκειται για πελάτες που αφήνουν περισσότερα χρήματα στην Κρήτη.

Τι είναι αυτό που ενθουσιάζει τους τουρίστες με την Κρητική κουζίνα
Η φρεσκάδα των υλικών, η ποικιλία των γεύσεων και η φιλόξενη ατμόσφαιρα, είναι στοιχεία που κάνουν το φαγητό στο νησί μια μοναδική εμπειρία που θέλουν να ζήσουν ξανά και ξανά.

Η κρητική κουζίνα δεν περιορίζεται σε μερικά πιάτα. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία για να ικανοποιήσει κάθε γούστο.

Οι συνταγές της Κρήτης είναι συνήθως απλές, με λίγα υλικά και πολύ μεράκι. Οι τουρίστες εκτιμούν την αυθεντικότητα και τη νοστιμιά αυτής της μαγειρικής.

Τα πιο δημοφιλή πιάτα
Χοχλιοί: Μπουμπουριστοί, στιφάδο ή με χόντρο, οι χοχλιοί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Κρήτης και αγαπημένο των τουριστών.

Αγαπημένα είναι επίσης τα καλιτσούνια, η κρητική γραβιέρα, το Χανιώτικο μπουρέκι, ο ντάκος, το γαμοπίλαφο, η μυζήθρα,το κρέας το αντικρυστό και πολλά
άλλα.

Η Κρήτη είναι επίσης γνωστή και για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά της, τα οποία μπορείς να απολαύσεις σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές.

Πολλοί αναφέρουν ότι η κρητική κουζίνα τους έκανε να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και να εκτιμήσουν περισσότερο την απλή και αυθεντική μαγειρική.

ΠΗΓΗ: patris.grhttps://www.patris.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Έτοιμοι για δραστικές κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι της...

Έτοιμοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους οι κτηνοτρόφοι...

Κρήτη: Δρομολόγιο του τρόμου με οδηγό του...

Ένα δρομολόγιο του τρόμου έζησαν οι επιβάτες του ΚΤΕΛ,...

Έτοιμοι για δραστικές κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι της...

Έτοιμοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους οι κτηνοτρόφοι...

Κρήτη: Δρομολόγιο του τρόμου με οδηγό του...

Ένα δρομολόγιο του τρόμου έζησαν οι επιβάτες του ΚΤΕΛ,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
politika-kritis-header-ad
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ξενοδοχεία: Οι αλυσίδες που τοποθετούνται στην Ελλάδα το 2025

Νέα ξενοδοχεία ετοιμάζουν διεθνείς κι εγχώριοι επενδυτές – Η...

Το περπάτημα μεταμορφώνει σώμα, νου & πνεύμα

1. Ανεβασμένη ψυχολογία Γνωρίζατε ότι, κάθε φορά που περπατάτε, μπορείτε...

Ποια είναι τα 8 τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε

Κάποιοι τα ονομάζουν τρόφιμα superstars. Οι ειδικοί λένε ότι...