Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για την Υγεία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/9 η εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ με θέμα «Ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης στην Υγεία-Πρόνοια».
Στην εκδήλωση έγιναν ομιλίες από τον Δημήτρη Βρύσαλη, υποψήφιο περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, τον Βασίλη Κούδα, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και τον Γιώργο Σαμπροβαλάκη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) και γενικό γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΚΛΕ Κρήτης.
Τη συζήτηση συντόνιζε η Ράνια Μπέτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, μέλος Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ, μέλος ΓΔ ΟΕΝΓΕ και χαιρετισμό απεύθυναν ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και ο Μωυσάκης Κώστας, υποψήφιος Δήμαρχος Βιάννου.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης στάθηκε στον γενικότερο ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης και των Δημοτικών Αρχών στην υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, αναλαμβάνοντας ένα μέρος της διαχείρισης των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας, ιδιαίτερα εκείνων των ομάδων που εντάσσονται ή κινούνται γύρω από την ακραία φτώχεια.
Τόνισε ότι “αυτή η δραστηριότητα αναβαθμίστηκε την περίοδο της πανδημίας σε ζητήματα χρηματοδότησης υποδομών και προσωπικού, χωρίς να λείπουν οι επικλήσεις στην «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» που εμφανίζει με φιλανθρωπικό προφίλ τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.”
Ανέδειξε επίσης ότι “η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στο πρόσφατο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη στήριξη του αγώνα των σωματείων των υγειονομικών και των αιτημάτων τους για τους ασθενείς και τους ίδιους προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για τη συνδιοίκηση ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στην Περιφέρεια όσο και για τον χαρακτήρα των Περιφερειών και – κατά συνέπεια – των εκλογών για την ανάδειξη των διοικήσεών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Περιφέρεια Κρήτης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, τον οποίο το 2019 είχαν στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κανένα κόμμα δεν αποφασίζει να στηρίξει έναν υποψήφιο για να τον έχει μετά αντίπαλο. Η στάση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία: η περιφερειακή αρχή βάζει πλάτη στην πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης για μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας και στην παραπέρα εμπορευματοποίησή της. Και αυτή η στάση πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές.”
Ανέφερε ότι “η Περιφέρεια Κρήτης εδώ και χρόνια έχει αναλάβει να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον τομέα όχι μόνο της Υγείας αλλά και της Πρόνοιας συμπράττοντας με το αζημίωτο «εθελοντές» και με ΜΚΟ, αξιοποιώντας προγράμματα ΕΣΠΑ για παιδιά, για ΑΜΕΑ αλλά και ηλικιωμένους, καθώς σταδιακά μεταφέρονται υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους όσον αφόρα τη χρηματοδότηση στην τοπική διοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι) και ουσιαστικά στην κατηγοριοποίηση μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας. Επομένως ανοίγει ο δρόμος για επιπλέον επιβάρυνση του λαού με δημοτικά τέλη και φορολογία, εκτός από αυτά που ήδη πληρώνει. Άλλωστε έχει πικρή πείρα ο λαός μας από το πέρασμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών στην τοπική διοίκηση”.
Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα στο λαό της Κρήτης “να μην πέσει στην παγίδα των δήθεν «σωτήρων» των υπηρεσιών Υγείας. Να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Κρήτης, ως μέρος του αγώνα του για την κάλυψη όλων των συνδυασμένων σύγχρονων αναγκών σε Υγεία και Πρόνοια.”
Ο Βασίλης Κούδας ξεκίνησε την ομιλία του από το γεγονός ότι “για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τα ζητήματα Υγείας και Πρόνοιας είναι πρώτης γραμμής διεκδικήσεις καθώς και στην περιφέρεια Κρήτης είναι διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και οι καταστροφικές επιπτώσεις αυτής στη καθημερινότητα και στην υγεία των Κρητικών, με διαφοροποιήσεις βέβαια ανάλογα και των άλλων συνθηκών, για ποια πόλη και περιοχή μιλάμε, με ποια χαρακτηριστικά κ.τ.λ.”
Τόνισε ότι “ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης στα θέματα Υγείας-Πρόνοιας είναι σημαντικός και με επιλογή της άρχουσας τάξης και των συμφερόντων της γίνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο σημαντικός. Το ερώτημα είναι αυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος κινείται σε σωστή κατεύθυνση; Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι ελληνική ευρεσιτεχνία, είναι παγκόσμια επιλογή του κεφαλαίου και σαν τέτοια οι βασικές της αρχές εκπορεύονται από τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ξεκινά από την απλή καπιταλιστική αρχή που αναφέρθηκε και πριν ότι η Υγεία δεν είναι βασικό-κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται καθολικά δημόσια και δωρεάν, αλλά εμπόρευμα και σαν τέτοιο πρέπει ν΄ αντιμετωπίζεται και καταλήγει στο πως θα χρησιμοποιηθούν οι δομές, οι δυνατότητες, πως θα δημιουργηθεί νέα αντίληψη στη Τοπική Διοίκηση που θα λειτουργεί προς τη κατεύθυνση ενίσχυσης του «εμπορεύματος» Υγεία.”
Επεσήμανε ότι “υπηρετώντας την παρακάνω κατεύθυνση οι υπόλοιποι συνδυασμοί πουθενά δεν θα αναφέρουν την αναγκαία ενίσχυσης του ΕΣΥ από το κρατικό προϋπολογισμό, για αποκλειστική και πλήρους απασχόληση των γιατρών με ουσιαστική οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση, για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλήρους και ανεπτυγμένου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενικά όλα αυτά δηλαδή που εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση», ως μέλη και αγωνιστές του εργατικού κινήματος ξέρουμε και διεκδικούμε σαν τη μόνη πραγματική απάντηση στα προβλήματα της υγείας.
Αντιθέτως είναι ξεκάθαρη η εχθρότητα τους απέναντι σε αυτές τις θέσεις και η διαθεσιμότητα τους όπως και στα άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται της Τοπικής Διοίκησης να αποτελέσουν αυτοί τους καλύτερους διαχειριστές που έχει ανάγκη το σύστημα. Έτσι στο απερχόμενο Δημοτικό συμβούλιο δεν διστάζουν να καταψηφίζουν πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για έκπτωση στο λογαριασμό νερού του ΠΑΓΝΗ από την αντίστοιχη δημοτική εταιρία και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μπορεί να μην ήταν παρόντες οι σημερινοί επικεφαλής, ήταν όμως εκεί και ψήφισαν προβεβλημένα στελέχη των παρατάξεων τους καθώς βέβαια και η κ. Καναβάκη. Αντίστοιχα στη τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Δ.Σ προσπάθησαν να περάσουν απόφαση για σύσταση δημοτικού φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης του Πανάνειου κληροδοτήματος, με σκοπό τη δημιουργία νέων δημοτικών δομών υγείας και τη μεταφορά έτσι μιας κρατικής αρμοδιότητας στο δήμο και στις πλάτες των δημοτών, προσπάθεια που και αυτή εμποδίστηκε από την καίρια παρέμβαση της παράταξης μας.”
Κλείνοντας ανέφερε ότι “η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της εκπροσώπησης της «Λαϊκής Συσπείρωση» στα τοπικά συμβούλια διοίκησης, δημοτικά και περιφερειακό και η εκλογή περισσότερων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, είναι η δεύτερη ισχυρότερη προϋπόθεση, ώστε όλη αυτή η προσπάθεια από πλευράς του συστήματος και θα αναδειχθεί στη σωστή του διάσταση και φυσικά θα λάβει την απάντηση που πρέπει. Τίποτε όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ισχυρότερο παράγοντα που θα καθορίσει την εξέλιξη και των ζητημάτων Υγείας-Πρόνοιας, δηλαδή τη συνεχόμενη, επίμονη, μεθοδική και ασυμβίβαστη ταξική πάλη που απαιτεί άρρηκτο μέτωπο υγειονομικών, ασθενών, οικογενειών, το σύνολο δηλαδή του εργατικού-λαϊκού κινήματος.”
Ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης στάθηκε στο ζήτημα της Πρόνοιας και των κοινωνικών δομών της Τοπικής Διοίκησης. Ανέφερε ότι “στα προγράμματα των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών φιγουράρουν τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, αφενός γιατί κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, που στην πράξη οι πολιτικές τους δημιουργούν. Και αφετέρου δηλώνουν την πίστη τους στις επιταγές της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων επιχειρώντας να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια, αμβλύνοντας προσωρινά την κοινωνική δυσαρέσκεια, αλλά απαλλάσσοντας παράλληλα το κράτος από την αποκλειστική ευθύνη του για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν δίκτυο κοινωνικών και προνοιακών δομών. Με άλλα λόγια, οι δήμοι και οι περιφέρειες, ως τμήματα του κρατικού μηχανισμού, από τη μια αποτελούν φορείς της πολιτικής που σκορπίζει φτώχεια και στη συνέχεια μοιράζουν ψίχουλα και πεπερασμένες σε διάρκεια και εύρος παρεμβάσεις. Παράλληλα, ενισχύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στους εργαζόμενους και προωθούν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών δομών αφού κριτήριο λειτουργίας τους ορίζουν τη λογική «κόστους-οφέλους».”
Επεσήμανε ότι “η επίκληση αυτών των συνδυασμών, στην κοινωνική πολιτική και την προβολή της λειτουργίας, διεύρυνσης και δημιουργίας τέτοιων δομών, αποτελεί κυνισμό και δείχνει ξεκάθαρη σκοπιμότητα προσπαθώντας να εγκλωβίσει σε μια σχέση εξαγοράς όσους έχουν ανάγκη και ψάχνουν βοήθεια, απ’ την όποια μπορεί να εξαρτάται και η ίδια τους η επιβίωση. Βοήθεια που ακόμη και εάν ξέρουν ότι δεν τους φτάνει να καλύψουν τις ανάγκες τους, ελπίζουν να τη βρουν σε αυτές τις δομές των δήμων.
Στον αντίποδα των προεκλογικών εξαγγελιών όμως βρίσκεται η πραγματικότητα για την διαμόρφωση της οποίας ευθύνης έχουν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές των οποίων στελέχη μοιράζονται και συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στους τρεις συνδυασμούς.”
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε: “το «προσωρινό» κλείσιμο τον περασμένο Αύγουστο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου λόγω λήξης της σύμβασης για την φύλαξη, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία της δομής, εξαιτίας συμβάσεων που η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να πάρει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία μιας τέτοιας δομής. Αντίστοιχη μοίρα είχε και το Κέντρο Αστέγων. Την ανυπαρξία δημόσιων δομών φιλοξενίας Ηλικιωμένων, που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των εκλεκτικών υπηρεσιών της Περιφέρειας ΜΚΟ, ιδιώτες και πάσης φύσεως φιλάνθρωποι κάνουν «πάρτι» στην ανάγκη του κόσμου. Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Ηράκλειο λειτούργησε μόλις φέτος, μάλιστα με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας και Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων που πριν μερικά χρόνια από ΚΑΠΗ σε μια νύχτα μετατράπηκαν σε τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες, με τον ίδιο αριθμό προσωπικού, αλλά με επιπλέον καθήκοντα με σοβαρότατη ευθύνη στο ζήτημα της παιδικής προστασίας. Υποστελεχωμένες δηλαδή ή στελεχωμένες με συμβασιούχους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες, ούτε να διερευνώνται σε βάθος τα συγκεκριμένα περιστατικά πόσο μάλλον να προχωρούν σε πρόληψη. Το Βοήθεια στο Σπίτι, που ούτε λόγος να δείξουν οι δημοτικές αρχές στήριξη στον 20ετή αγώνα των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά και ποιοτικές υπηρεσίες στην κοινότητα. Αλλά ούτε είχαν φροντίσει για τις ασφαλείς και σύγχρονες συνθήκες εργασίας τους, με συγκεκριμένα καθήκοντα, ασφαλή αυτοκίνητα και μέσα ατομικής προστασίας.”
Τέλος, ανέφερε ότι “οι χιλιάδες χρήστες αυτών των υπηρεσιών και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε νέο από αυτούς τους συνδυασμούς που διαχρονικά με το ένα χέρι χαρατσώνουν τους πολλούς και με το άλλο χρηματοδοτούν υποτυπώδη «κοινωνικά προγράμματα» για να κουκουλώσουν την αιτία από όπου πηγάζει το πρόβλημα.”
Κλείνοντας, τόνισε ότι “το ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκονται μπροστά τους αγώνες και παίρνουν πρωτοβουλίες, αναπτύσσουν πολύμορφες δραστηριότητες αλληλεγγύης που στηρίζουν έμπρακτα όσους έχουν πραγματική ανάγκη με σκοπό όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να σταθούν στα πόδια τους. Τέτοιες είναι και οι δομές που διεκδικούν οι κομμουνιστές και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δομές που Θα στηρίζουν ολόπλευρα τους όσους έχουν ανάγκη για να σταθούν στα πόδια τους και όχι δομές ανακύκλωσης της μιζέριας.”
Στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και παρεμβάσεις από τους εξής υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους με τη Λαϊκής Συσπείρωσης: Γρινάκη Ευάγγελο ιδιώτης ψυχίατρος, Μαματζάκη Ευάγγελο ιατρικός επισκέπτης, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών, Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων, Χουστουλάκη Μιχάλη, δημοτικό σύμβουλο Μαλεβιζίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Κατερίνα Χαλκιαδάκη ειδικευόμενη ψυχίατρος μέλος της τριμελούς επιτροπής ιατρών ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ της ομάδας γυναικών Ηρακλείου ΟΓΕ και τον Χόντρο Νίκο, συνταξιούχο Ουρολόγο, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.