Επιστροφή στα θρανία : Τι έδειξε η πρώτη μέρα – Οι φόβοι και το αγκάθι των καμερών στην τάξη
Επιστροφή στα θρανία : Τι έδειξε η πρώτη μέρα – Οι φόβοι και το αγκάθι των καμερών στην τάξη
Με μειωμένη προσέλευση μαθητών και ευλαβική τήρηση των μέρτων, κύλησε η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων.
Αν και είχαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη καταάσταση, στην πλειοψηφία τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί έδειξαν να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα και τήρησαν στα ακέραιο όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας που είχαν υποδείξει οι ειδικοί, προτού δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Τα λύκεια της χώρας, στησυντριπτική τους πλειοψηφίας, είχαν προετοιμαστεί σωστά προκειμένου να ξεκινήσουν την επαναλειτουργία τους. Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε περισσότερο στην ενημέρωση αναφορικά με την πανδημία και η σταδιακή έναρξη των μαθημάτων θα ξεκινήσει από σήμερα.
Οι μισοί μαθητές στα θρανία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, κατά την πρώτη μέρα επέστρεψαν στα θρανία, περίπου οι μισοί μαθητές της Γ Λυκείου.
Είτε επειδή έμειναν σπίτι να διαβάσουν είτε επειδή φοβήθηκαν να πάνε στο σχολείο, πολλοί ήταν οι μαθητές που δεν είχαν την περιέργεια να δουν τη νέα πραγματικότητα των αντισηπτικών, των θερμομετρήσεων και των αποστάσεων που διαμορφώθηκε στα σχολεία.
Και από αυτούς που πήγαν, αρκετοί ήταν αυτοί που πήγαν επειδή όφειλαν να να υπογράψουν την Αίτηση-Δήλωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ετσι παρουσιάστηκε το φαινόμενο τις πρώτες ώρες να πάει στα σχολεία ποσοστό ανάμεσα στο 50-60%, αλλά τις επόμενες ώρες οι μαθητές να αποχωρήσουν και να απομείνει ένα ποσοστό κάπου 20-30%, με μεγαλύτερη παρουσία στα ΕΠΑΛ από όσο στα ΓΕΛ.
Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι από την Τετάρτη στα σχολεία θα παρακολουθεί μάθημα ποσοστό ανάμεσα στο 20-30% των μαθητών.Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία με ποσοστά προσέλευσης, αλλα αναμένεται να το κάνει τις επόμενες ημέρες.
Αγκάθι οι κάμερες
Η απουσία των μαθητών της Γ’ Λυκείου από το σχολείο ένα μήνα πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι συνηθισμένη, ωστόσο εντείνει το μεγάλο «αγκάθι» που έχει δημιουργηθεί: τη ζωντανή καταγραφή των μαθημάτων με κάμερες για τους μαθητές εκείνους που αναγκαστικά πρέπει να μείνουν σπίτι.
Πέρα από το πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης στις σχολικές αίθουσες όλης της Ελλάδας, υπάρχει και το ζήτημα των έντονων αντιδράσεων για παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων από εκπαιδευτικούς, διευθυντές και γονείς
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα πάντως, όπως ήταν φυσικό δεν έγινε σε κανένα σχολείο αναμετάδοση μαθήματος.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη
Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή την ζωντανή καταγραφή των μαθημάτων με κάμερες.
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η εν λόγω τροπολογία, η οποία πέρασε με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, δεν πήρε ποτέ την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παρά τις δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως και του Στέλιου Πέτσα, δεν έχει παρουσιαστεί σχετικό επίσημο έγγραφο που να δείχνει ότι έχει γίνει διαβούλευση με την Αρχή για το θέμα.
Σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΔΟΕ με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Εκπαιδευτικοί και γονείς, κάνουν λόγο για μάθημα που μετατρέπεται σε «ριάλιτι σόου».
«Η διδακτική πράξη δεν είναι μια στατική διαδικασία κατά την οποία ο διδάσκων, ακίνητος σε ένα σημείο, μονολογεί και καταγράφεται από μία κάμερα κινητού τηλεφώνου. Είναι μια ζωντανή διαδικασία αλληλεπίδρασης με τους μαθητές, ένα διαρκές διδακτικό μαθησιακό γίγνεσθαι, μία συμμετοχική και συλλογική πορεία προς τη μάθηση», αναφέρει η ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν την απόφαση. Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο η ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και η αντίστοιχη παράταξη της Πρωτοβάθμιας, ενώ την αντίθεσή της εκφράζει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.