Επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο Δήμαρχος επικεντρώνεται στην επιστολή του, στο ζήτημα της ανοικοδόμησης των κτισμάτων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι, τον Σεπτέμβριο του 2021- σχέδιο όμως το οποίο έχει βαλτώσει- καθώς και στην ανάγκη αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων του Δήμου.
Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Σχοινά, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο Αρκαλοχώρι, τον καλεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως αυτές είχαν ανακοινωθεί από τον ίδιο, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ανοικοδόμηση των σχολείων, μέσα από παρεμβάσεις που κοστολογούνται στα 16.150.000 εκ. ευρώ
Την επιστολή συνυπογράφουν, ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου, το υπό σύσταση κοινωνικό και περιβαλλοντικό δίκτυο «Κανείς Μόνος» και η Δημοτική Κοινότητα Αρκαλοχωρίου
Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε,
Έχουν παρέλθει ήδη 2,5 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και το πρόβλημα της επισκευής και ανοικοδόμησης των ιδιωτικών κτιρίων έχει βαλτώσει, σχέδια ανασυγκρότησης και ανάπλασης δεν εκπονήθηκαν, 50 περίπου δημοτικά κτίρια δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα και η έλλειψη σχολικής στέγης παραμένει άλυτο πρόβλημα.
Όπως γνωρίζετε μετά και από την ενημέρωση που είχαμε την τιμή να σας κάνουμε κατά την επίσκεψη σας στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 προξένησε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές σε κτιριακές υποδομές στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η περιοχή μας ουσιαστικά ισοπεδώθηκε και οκτώμισι χιλιάδες (8.500) έλεγχοι κτιρίων από τους οποίους προέκυψαν χιλιάδες μη κατοικήσιμα ή κατεδαφιστέα κτίρια για την επισκευή και ανοικοδόμηση των οποίων έχουν υποβληθεί πάνω από τρεις χιλιάδες (3.000) φάκελοι στο αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει περίπου 70 άδειες μόνο για επισκευή ή ανοικοδόμηση, αφού οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και αρνείται να χρησιμοποιήσει πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς για να προχωρήσει η διαδικασία.
Η δύσκολη κατάσταση χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί, για την ανοικοδόμηση του τόπου, η οποία ξεπερνάει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες ενός λαβωμένου Δήμου. Δυστυχώς σήμερα η πολιτεία στη ΔΕΗ περίπου οφείλει 500.000 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα και έχουμε υποβάλλει σχετικό αίτημα χρηματοδότησης στα υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»
Επιπλέον, όπως αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του Συλλόγου σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ» σήμερα διαμένουν στα κίτρινα και κόκκινα σπίτια 160 περίπου οικογένειες με παιδιά, με κίνδυνο της ζωής τους και αυτό γιατί έχει διακοπεί η παροχή της επιδότησης ενοικίου και ταυτόχρονα δεν δίδονται άδειες για την επισκευή των σπιτιών αφού ακολουθείται μια σοβιετικού τύπου διαδικασία σύμφωνα με την οποία ο κρατικός υπάλληλος τα κάνει όλα, ενώ έπρεπε αυτά να ανατεθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες και οι κρατικοί υπάλληλοι να ελέγχουν.
Όλη αυτή η στασιμότητα αδικεί και την προσπάθεια που έγινε στην αρχή με την καταβολή των προκαταβολών που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς αδειοδοτήσεις αλλά και αυτήν που συνεχίστηκε με την ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν.
Το ίδιο ισχύει για τις δημοτικές υποδομές και την ανάπλαση που είχε υποσχεθεί η πολιτεία, «να φτιάξουμε τον τόπο καλύτερο» όπως έλεγαν όλοι στις πρώτες μέρες αλλά στη συνέχεια μάλλον μας ξέχασαν. Ούτε σχέδια ανασυγκρότησης ούτε τίποτα πέρα απ΄ αυτά που έγιναν το πρώτο διάστημα.
Ωστόσο, μία από τις σοβαρότερες πληγές για την οποία σας είχαμε ενημερώσει παρουσία όλων και δείξατε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι τα τρία σχολεία μας, το 1ο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου, το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου και το Δημοτικό σχολείο Θραψανού, τα οποία υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 700 και πλέον μαθητές, να διδάσκονται για τρίτη συνεχή χρονιά τα εγκύκλια γράμματα μέσα σε κοντέινερ.
Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την μελέτη, την χρηματοδότηση και την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων για το 1ο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, με εξαίρεση το διατηρητέο Δημοτικό σχολείο Θραψανού, η μελέτη για την επισκευή του οποίου, προχωρεί με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ως νέα δημοτική αρχή και ως κοινωνία καλούμαστε να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε σε λύσεις για την ανασυγκρότηση του τόπου μας με το βλέμμα στο μέλλον, που θα έχουν ως βασικό παρονομαστή την βελτίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων με οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους.
Για την στέγαση του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου στο Αρκαλοχώρι έχουμε αποφασίσει τους τόπους ανέγερσης των νέων σχολείων και χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για τα παρακάτω:
1ον Για την αγορά νέου οικοπέδου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και να είναι κατάλληλο και σύμφωνο με την νομοθεσία για την χωροθεσία σχολείων. Εκτιμώμενο κόστος 400.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου έξι (6) περίπου στρεμμάτων.
2ον Εκπόνηση των μελετών για τα δύο σχολεία, με κόστος σύμφωνα με την νομοθεσία 500.000 ευρώ. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει υποβάλλει μέσω ΟΠΣ Τεχνικό Δελτίο στο Υπουργείο Εσωτερικών για την μελέτη του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου ύψους 250.000 ευρώ από 19/07/23 αλλά απάντηση δεν υπάρχει, όπως και για τη μελέτη του δημοτικού για το οποίο δεν υπάρχει καν πρόβλεψη.
3ον Για την κατεδάφιση του Γυμνασίου, έχει υποσχεθεί η Περιφέρεια Κρήτης την χρηματοδότηση της, έχουμε υποβάλλει τεχνικό δελτίο για 250.000 ευρώ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε έγκριση, παρότι εκδώσαμε την άδεια κατεδάφισης.
4ον Για την ανέγερση των σχολείων με τις σύγχρονες προδιαγραφές και υψηλά πρότυπα ασφάλειας, ενεργειακά αυτάρκη και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνάμα «έξυπνα» σχολεία ως πειραματικά-πρότυπα στα οποία θα δίνεται έμφαση στην πράσινη εκπαίδευση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα απαιτηθεί το ανάλογο κόστος που δεν μπορεί να υπολογιστεί πριν τις μελέτες αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει τα 7-8 εκ. ευρώ
5ον Για το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού αναμένεται πρόγραμμα για την αποκατάσταση σεισμόπληκτων διατηρητέων και ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί.
Είναι ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τα σχολεία με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να αποτελέσουν παράλληλα και ευρωπαϊκό παράδειγμα ανοικοδόμησης και βιώσιμης ανάπτυξης έχοντας την σφραγίδα και υπογραφή της δικής σας συνδρομής.
Για το καλό των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής είναι επάναγκες να εξετασθεί με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία το ζήτημα των σχολικών μονάδων της σεισμόπληκτης περιοχής μας.
Εν κατακλείδι απαιτούνται:
α) Για αγορά οικοπέδου: 400.000 χιλ. ευρώ,
β) Για κατεδάφιση του Γυμνασίου: 250.000 χιλ. ευρώ
γ) Για μελέτες: 500.000 χιλ. ευρώ και,
δ) Για ανέγερση 1ου Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου: 15 εκ. ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 16.150.000 εκ. ευρώ.
Κύριε αντιπρόεδρε, καλείστε, ως εκ της θέσεως σας, να συνδράμετε σύμφωνα και με τη βούληση που εκφράσατε κατά την επίσκεψη σας και να μας ανακοινώσετε συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες μπορείτε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην ανοικοδόμηση των εν λόγω σχολείων».
Επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για το μείζον πρόβλημα της σχολικής στέγης
Ημερομηνία:
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text