Επιδοτήσεις κ΄αποζημιώσεις – Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των αγροτών

Ημερομηνία:

Επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, ενισχύσεις και γενικότερα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, βρίσκονται στο “οπλοστάσιο” του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, όπως ο ίδιος ανακοινώνει με μια σειρά δελτίων Τύπου τα τελευταία 24ωρα. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του έχει σχέση με την προθεσμία υποβολής της αίτησης των παραγωγών για την Ενιαία Ενίσχυση έτους 2020, την οποία και παρατείνει κατά ένα μήνα ακόμα, για να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήματα της καραντίνας και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ομαλά.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, και ο υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας, αντιλαμβανόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), παρατείνουν κατά ένα μήνα την προθεσμία υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2020 (ΕΑΕ 2020).

– Κατόπιν της απόφασης αυτής, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ ορίζεται η Παρασκευή 15 Ιουνίου 2020, αντί της 15ης Μαΐου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

– Επίσης, με την ίδια απόφαση ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης η 30ή Ιουνίου 2020, ημέρα Σάββατο, αντί της 31ης Μαΐου.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατόπιν αξιοποίησης του εκτελεστικού Κανονισμού Ε.Ε./2020/501 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όπως πρώτη η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” έγραψε, ένας μεγάλος στόχος του Μάκη Βορίδη, με τη σύμφωνη γνώμη, βέβαια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να καταβληθεί φέτος η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου, αντί για την περίοδο από τις 16 Οκτωβρίου και μετά. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες που η εφημερίδα μας δημοσίευσε και λίγο μετά επιβεβαιώθηκε από επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέτος η κατεύθυνση στις χώρες-μέλη είναι, λόγω του κορωνοϊού και των τεράστιων προβλημάτων επιβίωσης των παραγωγών, αλλά και λόγω της ανάγκης για προστασία των τροφίμων και αύξησης της παραγωγής τους, το ποσοστό της προκαταβολής να είναι μεγαλύτερο. Και αντί για το 70% της βασικής ενίσχυσης, η προκαταβολή να είναι στο 70% της ενιαίας ενίσχυσης (αντί για το 50% της ενιαίας που αντιπροσώπευε το προηγούμενο ποσοστό των προηγούμενων χρόνων).

Να υπενθυμίσουμε ότι πάντα η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης καταβάλλεται ως το τέλος κάθε έτους. Όμως, φέτος εφόσον γίνουν πράξη αυτές οι πολιτικές, θα πάει πολύ πιο νωρίς και η πληρωμή της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Κατά περίπτωση και όχι οριζόντια

Στο μεταξύ, ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στα κονδύλια για τη στήριξη των παραγωγών, έναντι του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις για τον αγροτικό τομέα θα δίνονται κατά περίπτωση και όχι οριζόντια. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο έπακρο είναι βασική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αποζημίωση των επιπτώσεων που έχουν στα αγροτικά εισοδήματα τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ τα διαθέσιμα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αξιοποιηθούν στο μέλλον, καθώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει.

Αυτά περιλαμβάνονται στη στρατηγική του υπουργείου για την ανάσχεση των επιπτώσεων από τη νόσο του κορωνοϊού που πλήττει τον πρωτογενή τομέα, όπως την ανέπτυξε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι το υπουργείο έχει ήδη παρέμβει υπέρ των κλάδων της ανθοπαραγωγής και της αλιείας, που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, με 11 και 15 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας ότι αμέσως μετά την Πρωτομαγιά θα εξεταστούν οι συνολικές επιπτώσεις και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, προκειμένου να δοθεί στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους η ανάλογη στήριξη. Πρόσθεσε, δε, ότι επί του συγκεκριμένου ζητήματος βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου των αιγοπροβατοτρόφων και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μια δυσμενή εικόνα.

Αναφερόμενος στη στήριξη του κλάδου της οινοποιίας, προανήγγειλε ειδικά μέτρα ενίσχυσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει μέσα από μια υπό διαμόρφωση διαδικασία, καθώς, όπως είπε, «μόλις προχθές ψηφίστηκαν οι αλλαγές των προσωρινών κανονισμών».

Στηρίζει τους μελισσοκόμους

Απόφαση ενεργοποίησης της δράσης 1.1 “Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας”, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020-2022, υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, με κύριο γνώμονα την προώθηση και την ανάδειξη του κλάδου της μελισσοκομίας στη χώρα μας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται εμπράκτως η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας ανά τη χώρα και διαμέσου της παροχής χρηματοδότησης ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, με σκοπό την τεχνική στήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων και την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων του Μελισσοκομικού Προγράμματος.

Δικαιούχοι για την υλοποίηση της Δράσης 1.1 είναι αγροτικοί-μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα (μελισσοκομικοί σύλλογοι).

ΙΟΥΛΙΟΣ – Μήνας εξοφλήσεων από ΕΛΓΑ

Αλλά υπάρχουν καλά νέα και από πλευράς ΕΛΓΑ. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων μηνιαίως αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Μ. Αθανασίου. Μάλιστα, ο Μ. Βορίδης στο σχετικό έγγραφο επισημαίνει ότι έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100.000 δηλώσεις ζημιάς, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις πληρωμές συνολικού ύψους 48.34 εκατ. ευρώ και το προϋπολογιζόμενο ποσό αποζημιώσεων έτους 2019 ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για «αποζημιώσεις σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2019 κυρίως από χαλαζοπτώσεις, υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε διάφορες καλλιέργειες (σιτηρών, σανοδοτικών φυτών, οπωροφόρων δένδρων, ψυχανθών, αμπελιών, ελιάς, κηπευτικών κ.λπ.), σε όλη τη χώρα. Επίσης, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν περισσότερες από 100.000 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ και έχει ξεκινήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

– Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.

– Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

– Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.

– Κοινοποιούνται τα πορίσματα.

– Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε. Η καταβολή των αποζημιώσεων γίνεται τμηματικά και ολοκληρώνεται για όλη τη χώρα εντός των επόμενων μηνών του νέου έτους μετά τη ζημιά.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις αποζημιώσεις του έτους 2019 των ασφαλιστικά ενήμερων παραγωγών όλης της χώρας, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις πληρωμές συνολικού ύψους 48,34 εκατ. ευρώ. Η καταβολή των αποζημιώσεων μηνιαίως αναμένεται να συνεχιστεί, και μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2020 να έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το προϋπολογιζόμενο ποσό αποζημιώσεων έτους 2019 ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. Με την αριθ. 146/18.12.19 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε η χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους παραγωγούς που ανέρχεται στο 65% της συνολικής αποζημίωσης, για τις ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019 και συνδέονται με τη Δήλωση Καλλιέργειας 2019.

Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι το σύνολο των ζημιωθέντων παραγωγών θα εισπράξουν το 65% της αποζημίωσης και μετά το πέρας των εκκαθαρίσεων και της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού θα δοθεί και το υπόλοιπο 35%. Στόχος της νέας Διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι η πλήρης καταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσης εντός του τρέχοντος έτους».https://www.neakriti.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Taste Atlas: Η Κρήτη στη λίστα με...

Οι χρήστες του Taste Atlas ξεχώρισαν δυο ζαχαροπλαστεία στην...

ΟΑΚ:Απάντηση σε δημοσίευμα του ekriti.gr και σε...

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. με αφορμή δημοσίευμα της...

Taste Atlas: Η Κρήτη στη λίστα με...

Οι χρήστες του Taste Atlas ξεχώρισαν δυο ζαχαροπλαστεία στην...

ΟΑΚ:Απάντηση σε δημοσίευμα του ekriti.gr και σε...

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. με αφορμή δημοσίευμα της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου: Απίστευτη κινητοποίηση για να πραγματοποιηθεί μια χειρουργική επέμβαση

Τα διαρκή προβλήματα στα νοσοκομεία του Λασιθίου εξαιτίας της...

Το www.asterasrethymnou.gr σας καλωσορίζει και σας υπόσχεται ένα υπέροχο ταξίδι!

Το νέο διαδικτυακό κανάλι www.asterasrethymnou.gr αποτελεί το «πλοίο» που...

Ρέθυμνο: Καλή εμφάνιση και νίκη για τον Ο.Φ.Α. Κ16

Ακόμη μια καλή εμφάνιση και νίκη για την ομάδα...

Taste Atlas: Η Κρήτη στη λίστα με τα 100 καλύτερα ζαχαροπλαστεία του κόσμου

Οι χρήστες του Taste Atlas ξεχώρισαν δυο ζαχαροπλαστεία στην...