Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με ποιοτικές εκδηλώσεις ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος. Παρακολουθεί και συμμετέχει στον γενικό σχεδιασμό της εν Αθήναις επιτροπής και παράλληλα, με δικές του διοργανώσεις, αναδεικνύει την ιδιαίτερη συμμετοχή της Κρήτης και τους διαρκείς αγώνες της για ελευθερία και ένωση με την μητέρα πατρίδα.
1. Με Ημερίδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
O Δήμος Ηρακλείου διοργανώνει την ειδική Ημερίδα, με τίτλο:
«Κι ετάραζε τα σπλάχνα μου ελευθεριάς ελπίδα / κι εφώναζα: “ω θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα!”: Επαναστάσεις και ξεσηκωμοί των Κρητών εναντίον του Οθωμανικού ζυγού τον 19ο αιώνα – Καταγραφές και Απηχήσεις στον Λόγο Κρητών δημιουργών».
Από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, το 1821, η Κρήτη μάχεται για την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς. Οι αγώνες των Κρητών συνεχίζονται καθ’ όλη την διάρκεια του 19ου αιώνα, καθώς η μεγαλόνησος δεν θα ενσωματωθεί στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος του 1830. Ξεσηκωμοί και επανειλημμένες Κρητικές Επαναστάσεις, που διαρκούν ως το 1898, θα δώσουν την πολυπόθητη Ελευθερία στον τόπο μας.
Οι Αγώνες αυτοί αποτυπώθηκαν στον Λόγο, από τον «Κρητικό» του Σολωμού και τα Δημοτικά μας Τραγούδια ως τα κείμενα των σημαντικότερων Κρητικών δημιουργών.
Στην Ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, στην Βικελαία Βιβλιοθήκη, θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους οι:
Μ. Ζ. Κοπιδάκης: «Κώδικας των θυσιών»
Δημήτρης Πολυχρονάκης: Ο «Κρητικός» του Διονυσίου Σολωμού
Ανδρέας Λενακάκης: «Η Κρητική δημώδης ποίηση των επαναστατικών χρόνων»
Αταλάντη Μιχελογιαννάκη: Οι Κρητικές Επαναστάσεις του 19ου αιώνα στο έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη
Αντώνης Καρτσάκης: «Οι αγώνες των Κρητών εναντίον των Οθωμανών στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη»
Κώστας Μπουρναζάκης: «Η Κρήτη και η πορεία προς την απελευθέρωσή της τον 19ο αιώνα στο έργο του Παντελή Πρεβελάκη»
Αγγελική Καραθανάση: Οι Κρητικές Επαναστάσεις του 19ου αιώνα στο έργο του Γιώργη Μανουσάκη.
2. Με εκδόσεις από το εκδοτικό τμήμα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης
α. Δ. Βικέλα «Η Ελλάς προ του 1821»
β. Την έκδοση της φιλελληνικής τράπουλας.
3. Με την παράσταση της όπερας «Καπετάν Μιχάλης». Η όπερα είναι παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης και του ΔΗΠΕΘΕΚ και θα ανέβει σε όλη την Κρήτη.
4. Με την έκθεση της Β.Δ.Β. «Μοναστηριακά κειμήλια των κρητικών επαναστάσεων», που θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από 18 Οκτωβρίου έως 17 Δεκεμβρίου του 2021. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, θα γίνουν ειδικές εκδηλώσεις για τους μαθητές του δημοτικού και του Γυμνασίου. Επίσης η έκθεση θα συνοδευτεί από μουσικές εκδηλώσεις και ομιλίες.
5. Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Από την ανατολή στη δύση». Η εκδήλωση αυτή θα ξεκινήσει με την ανατολή του ήλιου από τη Σητεία και θα λήξει με τη δύση στη Φαλάσσαρνα. Το Ηράκλειο θα συμμετέχει στην εκδήλωση αυτή από την 9η πρωϊνή, έως και την 1η ώρα μ.μ. Οι εκδηλώσεις μας περιλαμβάνουν απαγγελία του δημοτικού τραγουδιού του Δασκαλογιάννη στην ομώνυμη πλατεία, χορός σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων, ριζίτικα τραγούδια από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και επαναστατικά τραγούδια από το συγκρότημα Αρμός. Επίσης, η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παρουσιάσει ένα flash mob, που θα ξεκινάει από την αρχή της 25ης Αυγούστου και θα καταλήξει στην πλατεία Μοροζίνη, μπροστά από τη Βικελαία.
Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται με δική τους πρωτοβουλία οι τέσσερις αντιδημαρχίες του νησιού, για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα για όλη την Κρήτη. Η ημερομηνία μένει να καθοριστεί σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αντιδημάρχους.
6. Με την έκθεση πέντε εικαστικών από το Ηράκλειο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Αύγουστος 2021). Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τα γεγονότα των επαναστάσεων κατά του Οθωμανικού ζυγού, στην Κρήτη.
7. Φωτισμός της Λότζια σε συμβολικές για την πόλη ημερομηνίες, με τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας.