Επεσαν οι υπογραφές για τα κλειστά κέντρα – Φουντώνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων
Ξεκινούν οι διαδικασίες χωροθέτησης των νέων κλειστών κέντρων, σε χώρους που έχει επιτάξει η κυβέρνηση, στα πέντε νησιά, καθώς υπεγράφη η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Μετανάστευσης Ασύλου
Ξεκινούν οι διαδικασίες χωροθέτησης των νέων κλειστών κέντρων, σε χώρους που έχει επιτάξει η κυβέρνηση, στα πέντε νησιά, καθώς υπεγράφη η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Μετανάστευσης Ασύλου.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών καθώς εκτιμούν ότι θα μετατραπούν σε νέες… Μόριες.
Ήδη η κατάσταση σε αρκετές περιοχές, όπως στη Μόρια είναι οριακή με τους κατοίκους να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία έχουν δεχθεί τα πυρά από οργανώσεις, ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση χορηγείται άδεια για την χωροθέτηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και λοιπών διακριτών χώρων στις επιταχθείσες εκτάσεις γης.
Επιπλέον, χορηγείται άδεια εκτέλεσης εργασιών τοποθέτησης περίφραξης και χωματουργικών για τη διαμόρφωση των γηπέδων, με σκοπό την εγκατάσταση των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών.
«Βράζουν» τα νησιά – Γέμισαν με σωσίβια και βάρκες υπό επίταξη περιοχή
Την ίδια στιγμή τα νησιά «βράζουν», με τον δήμο Δυτικής Λέσβου και την περιφέρεια βορείου Αιγαίου να έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων.
Μεγάλους όγκους σωσιβίων και πλαστικών βαρκών με τις οποίες χρόνια τώρα περνάνε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο και τα οποία έχουν περισυλλεγεί και τοποθετηθεί στην παλιά χωματερή της Μήθυμνας μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σήμερα από το Δήμο δυτικής Λέσβου στην υπό επίταξη έκταση στην περιοχή Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου.
Στην έκταση δηλαδή των 261 στρεμμάτων όπου έχει προγραμματιστεί η κατασκευή της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες. Ας σημειωθεί ότι πάνω από 13.000 κυβικά μέτρα σωσίβια και βάρκες έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή της πρώην χωματερής της Μήθυμνας.
Με κάλεσμα στους πολίτες του Δήμου δυτικής Λέσβου, ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος καλεί τον κάθε πολίτη με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο να πάρει μερικά σωσίβια και να τα τοποθετήσει στη συγκεκριμένη έκταση. «Να τα πάμε δηλαδή σε αυτούς που ανήκουν. Μπορούν έτσι με αυτά να διακοσμήσουν και την νέα δομή» λέει ο κ. Βέρρος ο οποίος κάνει γνωστό ότι όλα πλέον τα σωσίβια και οι βάρκες από τις νέες αφίξεις στη Λέσβο θα μεταφέρονται και θα τοποθετούνται στη συγκεκριμένη έκταση.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, ο αποκλεισμός της περιοχής Καράβα – Καβακλή Μανταμάδου από πολίτες και αυτοκίνητα αλλά και μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου. Στη θέση Διαβολόρεμα στην εθνική οδό Μυτιλήνης – Καλλονής όσο και στην περιοχή Παναγιά Τριχερούσα στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης – Μανταμάδου, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκεί εγκαταστάσεις.
Μηταράκης: Τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ
«Τελειώνει η Μόρια, τελειώνει η ΒΙΑΛ», «θα υπάρχει ένα και μόνο κέντρο, κλειστό και ασφαλές», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Μηταράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των κλειστών κέντρων που κατασκευάζονται στα νησιά και καθησύχασε τους νησιώτες που αντιδρούν, ότι τα παλαιά θα σταματήσουν να λειτουργούν.
«Τα κλειστά κέντρα είναι πάρα πολύ σημαντικά και για την ασφάλεια των πολιτών και για τη λειτουργία του ασύλου και για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά να στείλουν το μήνυμα στους διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα για την δυσπιστία των πολιτών των νησιών που ανησυχούν ότι θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα αλλά θα παραμείνουν και τα ανοιχτά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθάρισε πως σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία των νέων κέντρων θα κλείσουν τα παλιά.
Νέες αφίξεις στα νησιά
Συνολικά 3.170 μετανάστες και πρόσφυγες έκαναν «ποδαρικό» το 2020 στις αφίξεις σε ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 91 περιστατικά με λέμβους που έφθασαν από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Κατασχέθηκαν οκτώ σκάφη, ωστόσο δεν συνελήφθη κανένας διακινητής.
Επίσης τον Ιανουάριο, το αντίστροφο δρομολόγιο, δηλαδή να βγουν παράνομα από την Ελλάδα διά θαλάσσης, επιχείρησαν σε 83 περιστατικά συνολικά 201 αλλοδαποί, που συνελήφθησαν από λιμενικούς, όπως και 36 διακινητές. Κατασχέθηκαν ένα σκάφος, 14 οχήματα και 73 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.