Επεκτείνεται η τουριστική περίοδος στην Κρήτη – Εφικτός ο στόχος για μια “γεμάτη” τουριστική σεζόν για 9 μήνες τον χρόνο
Σημαντική αύξηση των αφίξεων και στους μήνες Μάρτιο έως Μάιο δείχνει το μέλλον του τουρισμού
H Κρήτη “πρωταγωνιστεί” στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς είναι η περιοχή που έχει σταθερά την προτίμηση των εγχώριων επισκεπτών. Παράλληλα, η Κρήτη πρωταγωνιστεί και στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, καθώς παρουσιάζει σημαντική άνοδο στις αφίξεις των τουριστών από τον Μάρτιο, υλοποιώντας μία τάση η οποία, όπως φαίνεται, γίνεται πραγματικότητα: Να έχουμε αρκετά “γεμάτη” τουριστική σεζόν για εννιά μήνες τον χρόνο. Δηλαδή από Μάρτιο έως και Νοέμβριο.
Αυτή ακριβώς η επέκταση της τουριστικής σεζόν, που αποτελούσε μια στρατηγική επιδίωξη των ανθρώπων του τουρισμού αλλά και της Πολιτείας, δείχνει να γίνεται πραγματικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήδη από φέτος, τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο, η άνοδος των μεγεθών είναι εντυπωσιακή, ενώ και το πρώτο δίμηνο του έτους, τηρουμένων των αναλογιών, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά.
Παράλληλα, οι ενδείξεις, σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις και τις κρατήσεις, δείχνουν ότι ανάλογα καλή θα είναι η εικόνα και για το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ποσοστό ανόδου των εισπράξεων και των αφίξεων θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό. Έτσι λοιπόν, τα έσοδα εκτιμάται ότι σίγουρα θα υπερβούν τα 22 δισ. ευρώ, ενώ δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσουν ή και να υπερβούν τα 23 δισ. ευρώ.
Όλα θα εξαρτηθούν από τους δύο καλούς μήνες του έτους, Ιούλιο και Αύγουστο. Δηλαδή, από το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα σημαντικής αύξησης στους δημοφιλείς προορισμούς και από το πόση άνοδος θα υπάρξει σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα η κίνηση είναι σχετικά υποτονική. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος είναι τι τελικά θα συμβεί σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που πέρυσι κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο και ανάλογη εικόνα – όχι τόσο ισχυρή σε ένταση όπως το 2023 – συνεχίζει να υπάρχει και φέτος.
Βεβαίως το πρόβλημα που παραμένει είναι ότι το σύνολο σχεδόν των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατευθύνονται στα ξενοδοχεία (που έχουν τη “μερίδα του λέοντος”) και τα πρακτορεία, ενώ αντίθετα οι τοπικές αγορές, που περιμένουν τον τουρισμό για να “ανασάνουν”, δε γνωρίζουν μέρες… δόξας. Μάλλον το αντίθετο.
Επί του παρόντος, το τουριστικό μοντέλο της χώρας και της Κρήτης ειδικότερα είναι ο μαζικός τουρισμός μεσαίου και χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου και καθώς σε όλες τις χώρες υπάρχουν προβλήματα οικονομικά για τις μεσοκατώτερες τάξεις, οι τουρίστες παραμένουν εν πολλοίς κλεισμένοι στα ξενοδοχεία τους.
Μεγάλη άνοδος στις πτήσεις
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η άνοδος στις προγραμματισμένες θέσεις για διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα μας φτάνει το 8,2% σε σχέση με το 2023. Από αυτή, μάλιστα, πάνω από το 50% αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Παρότι το ποσοστό μεταβολής το πρώτο τρίμηνο του έτους κινείτο σε χαμηλά επίπεδα, τον Απρίλιο και τον Μάιο έφτασε το 12,3% και το 14,3% αντίστοιχα, ενώ τους επόμενους μήνες πέφτει πέριξ του 10%, δεδομένης της αύξησης λόγω υψηλής σεζόν.
Βεβαίως το πρόβλημα που παραμένει είναι ότι το σύνολο σχεδόν των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατευθύνονται στα ξενοδοχεία και τα πρακτορεία, ενώ αντίθετα οι τοπικές αγορές δε γνωρίζουν μέρες… δόξας
Την ανοδική πορεία των αφίξεων επιβεβαιώνουν και οι φορείς του τουρισμού, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ιωάννη Χατζή, να επισημαίνει πρόσφατα ότι η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων “τρέχει” με 12%, ενώ σε ολική επαναφορά και ανάπτυξη της τάξης του 12% βρίσκονται και οι οδικές αφίξεις, που μέχρι και πέρυσι αναπλήρωναν τα προ πανδημίας μεγέθη με μικρότερο ρυθμό.
Ενθαρρυντικά στοιχεία της φετινής τουριστικής χρονιάς είναι η επέκταση της σεζόν όχι μόνο προς το τέλος, αλλά και προς την αρχή του έτους, καθώς και η διασπορά των τουριστών σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι προορισμοί που ξεχωρίζουν και φέτος υποδεχόμενοι τον μεγαλύτερο όγκο του τουριστικού ρεύματος είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική και οι Κυκλάδες.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την Αθήνα τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 15,1%. Προς το Ηράκλειο καταγράφηκε αύξηση 8,7% και προς τη Ρόδο αύξηση της τάξης του 9,7%, αντίστοιχη με την αύξηση της τάξης του 9,6% και του 9% των προγραμματισμένων θέσεων σε πτήσεις προς την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.
Προορισμοί με σημαντική άνοδο
Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή, ωστόσο, παρουσίασαν προορισμοί που μέχρι και πέρυσι δεν παρουσίαζαν θεαματικές επιδόσεις, όπως η Καλαμάτα (21,4%), η Μυτιλήνη (65,6%), ο Άραξος (30%) και η Αγχίαλος (32,8%).
Αντίθετα, αρνητικό πρόσημο ως προς τις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις το προαναφερθέν διάστημα παρουσίασαν το Άκτιο (11,1%), η Κάρπαθος (27%), η Μύκονος και η Σαντορίνη (6,8% και 2,9% αντίστοιχα), καθώς και η Θεσσαλονίκη και η Κεφαλλονιά (2,1%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τις αφίξεις, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι Κυκλάδες σημείωσαν 158 χιλιάδες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 3,1%.
Στο σύνολό τους, οι αφίξεις του πρώτου πενταμήνου της χρονιάς καταγράφηκαν σε 5,9 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 κατά 12,8%, ενώ κατά 13,3% αυξήθηκαν οι οδικές αφίξεις.
Αύξηση κατέγραψαν οι επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, με εξαίρεση τις Κυκλάδες. Ειδικότερα, στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 957 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση κατά 87 χιλιάδες ή 10%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 763 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 92 χιλιάδων ή 13,8%. Στη γεωγραφική ενότητα των Ιονίων Νήσων καταγράφηκε αύξηση κατά 60 χιλιάδες ή 12,9%, με 526 χιλιάδες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.