Η ενεργειακή ανακαίνιση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων αποτελεί βασική προτεραιότητα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχει στο έργο Interreg Ελλάδα – Κύπρος «Συνεργατική ευφυής εκπαίδευση και ηλεκτροκινητικότητα – κτίρια μηδενικής ενέργειας – CIZEBs» και στο έργο HORIZON «Δίκτυο ευρωπαϊκών τοπικών αρχών για την ενεργειακή μετάβαση – ePLANET» τα οποία αφορούν καινοτόμες προσεγγίσεις στα ενεργειακά αποδοτικά δημόσια και δημοτικά κτίρια.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης επίσης της νέας πρόσκλησης – το φθινόπωρο το 2023, του ΠΕΠ Κρήτης – για υποβολή προτάσεων από τοπικές αρχές της Κρήτης, για ανακαίνιση δημοτικών και δημοσίων κτιρίων πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις εργασίας με Δήμους της Κρήτης.
Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμοι Χανίων, Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου ενώ στη δεύτερη συμμετείχαν οι Δήμοι Μινώα – Πεδιάδας, Αρχανών – Αστερουσίων και Βιάννου. Το θέμα υψίστης προτεραιότητας που συζητήθηκε είναι η άμεση αναγκαιότητα σύνταξης από τους Δήμους και την Περιφέρεια του «Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων Περιφερειών και Δήμων» (ν. 4342/2015) το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης, στη νέα προκήρυξη του φθινοπώρου 2023.
Παρουσιάστηκαν επίσης καινοτόμα συστήματα, όπως το σύστημα απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων και συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα σε πραγματικό χρόνο που έχει εγκατασταθεί από το ΠΤΑΚ στο έργο της ενεργειακής ανακαίνισης του κτιρίου του Γυμνασίου – Λυκείου του Αγίου Μύρωνα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης από τις – Δημοτικές αρχές – για τα Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) καθώς και για τα ενεργειακά δεδομένα καταναλώσεων κτιρίων, γεωτρήσεων και οδοφωτισμού.
Επισημάνθηκαν οι δυσκολίες ανταπόκρισης των Δημοτικών αρχών στις σχετικές νομικές υποχρεώσεις λόγω ελλείψεως προσωπικού αλλά και απουσίας τυποποιημένης διαδικασίας οριζόντιας συνεργασίας των δημοτικών υπηρεσιών για συλλογή, καταγραφή και χρήση των ενεργειακών καταναλώσεων.
Η απουσία συστηματικών καταγραφών και απουσία σχετικών βάσεων δεδομένων για τις ενεργειακές ανακαινίσεις δημοτικών και περιφερειακών κτιρίων – που χρηματοδοτούνται από ποικίλα και διαφορετικά προγράμματα – δυσχεραίνουν την παρακολούθηση, αξιοποίηση και πολλαπλή κεφαλαιοποίηση – των σχετικών έργων καθώς και τον συγχρονισμό με νέες τεχνολογίες (π.χ. έξυπνοι μετρητές) και την ανάπτυξη του παραδειγματικού και εκπαιδευτικού παραδείγματος των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν πολιτικοί εκπρόσωποι και τεχνικά στελέχη των έξι Δήμων, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εταίροι των έργων, ενώ τις συναντήσεις συντόνισαν οι Δρ. Ν. Ζωγραφάκης και Γ. Παντελάκης MSc από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης.
Ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα και σε άλλους Δήμους της Κρήτης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.