Ενεργειακή κρίση: Στο τραπέζι μείωση ωραρίου καταστημάτων – Ποιες ώρες προτείνονται να κοπούν

Ημερομηνία:

Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα λιανικής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το σενάριο να κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα στις 8 μ.μ. αντί για τις 9 μ.μ., όπως ισχύει σήμερα, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα συναντηθεί με φορείς της αγοράς, και το ζήτημα του ωραρίου πιθανόν να βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, ωστόσο αποφάσεις αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα.

«Ναι στο κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα, αλλά το μέτρο να ισχύει για όλους», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, όταν ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) έχει θέσει και επίσημα θέμα μειωμένου ωραρίου κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Τι προτείνει ο ΕΣΘ
Συγκεκριμένα, ο ΕΣΘ προτείνει να μην ανοίγουν καθόλου τα καταστήματα τις Κυριακές και το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

– Δευτέρα: 10:00 έως 16:00

– Τρίτη: 10:00 έως 19:00

– Τετάρτη: 10:00 έως 16:00

– Πέμπτη: 10:00 έως 19:00

– Παρασκευή: 10:00 έως 19:00

– Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Θέμα ανταγωνισμού
Σύμφωνα με τον Σταύρο Καφούνη το μέτρο πρέπει να είναι οριζόντιο, να δοθεί αυτομάτως επιδότηση, να έχει περιορισμένη ισχύ, αλλά και να δοθεί δυνατότητα ευέλικτης εργασίας.

Ολόκληρη η δήλωσή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έχει ως εξής:

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις. Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ξεσηκωμός σε όλη τη...

Απεργία: Στις 28 Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής στη μνήμη...

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση...

Η κυβέρνηση κεντρικά έχει αποφασίσει να κρατήσει... χαμηλούς τόνους...

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ξεσηκωμός σε όλη τη...

Απεργία: Στις 28 Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής στη μνήμη...

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση...

Η κυβέρνηση κεντρικά έχει αποφασίσει να κρατήσει... χαμηλούς τόνους...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ελομίδα Βισβίκη: Η σύζυγος του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Google Maps είναι η αγαπημένη buyer του Cash or Trash

Μεγάλωσε στην Καισαριανή και θυμάται χαρακτηριστικά ότι όταν πήγαινε...

Κρίσιμες οι εκλογές για Γερμανία και Ευρώπη – Στις κάλπες σήμερα οι Γερμανοί

Το βλέμμα όλης της Ευρώπης σήμερα είναι στραμμένο στην...

Ανάρτηση Λ.Αυγενάκη για το Κύπελλο Cheerleading Κρήτης

ΑΝΑΛΑΡΤΗΣΗ Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ CHEERLEADING ΚΡΗΤΗΣ Ο Βουλευτής ΝΔ...