Η επόμενη ημέρα – Το σχέδιο για όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια
Μια μικρή «επανάσταση» στην εμβολιαστική διαδικασία, φιλοδοξεί να φέρει και στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας και η ειδική επιτροπή εμβολιασμών. Πρόκειται για την υλοποίηση του «μοντέλου ΗΠΑ» το οποίο επί της ουσίας θα προβλέπει τον εμβολιασμό των πολιτών χωρίς καν να κλείνουν ραντεβού. Χωρίς καν να μπαίνουν στη διαδικασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αλλά απλά με την παρουσία τους σε ένα εμβολιαστικό κέντρο να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη προοπτική η οποία προφανώς έχει να κάνει τόσο με το απόθεμα εμβολίων που θα μπορεί να έχει η χώρα μας στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής διαδικασίας όσο και στην οργάνωση των κέντρων που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή τον κοροναϊό.
Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση σε πρώτη φάση ενός μοντέλου εμβολιασμού μέσα σε 2-3 ημέρες κι εν συνεχεία η λήψη του εμβολίου χωρίς ούτε καν ραντεβού, είναι ένα σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών και έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.
Η επόμενη ημέρα – Το σχέδιο για όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια
Όταν λοιπόν πλέον τα εμβόλια θα είναι περισσότερα από τη ζήτηση, τότε θα υπάρχει και διαφορετικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο οποίος θα στοχεύει στην πιο εύκολη, άμεση και γρήγορη πρόσβαση των πολιτών στο εμβόλιο.
Και μπορεί ήδη οι πολίτες, να ακολουθούν σήμερα μια πολύ εύκολη διαδικασία προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους για να… τσιμπηθούν ή για να αλλάξουν το ραντεβού τους αν επιθυμούν, ωστόσο στη δεύτερη φάση η διαδικασία θα απλουστευθεί κι άλλο.
Εμβόλιο μέσα σε 3 μέρες… χωρίς ραντεβού
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριος Θεμιστoκλέους, στόχος είναι όταν υπάρξει επαρκής αριθμός δόσεων, οι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα δηλαδή σε 3-4 ημέρες), ενώ όπως επισήμανε στον «ελληνικό προγραμματισμό» υπάρχει και το σχέδιο ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες στο μέλλον να κλείνουν καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, απλά να σπεύδουν στο εμβολιαστικό κέντρο της επιλογής τους και να κάνουν το εμβόλιο.
Ακολουθώντας το πρότυπο των ΗΠΑ
Το συγκεκριμένο πρότυπο, το να εμβολιάζονται δηλαδή πολίτες χωρίς να χρειάζεται καν ραντεβού, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Ωστόσο εκεί, όπως αναφέρουν και πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ήταν… αναγκαίο κακό, καθώς το σύστημα τους δεν ήταν έτοιμο προκειμένου να σηκώσει τόσο μεγάλη βάση δεδομένων.
Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που χαρακτήρισαν την αμερικανική πλατφόρμα για ραντεβού με το εμβόλιο «δύσκολη στη χρήση», ενώ το σύστημα έπεφτε πολλές φορές από το overloading. Έτσι η φράση «Εμβόλιο κατά του κοροναϊού χωρίς ραντεβού» φαίνεται πως ανακούφισε τους Αμερικανούς.
Καθώς λοιπόν η κυκλοφορία στους χώρους μαζικού εμβολιασμού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, πολλές πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέριλαντ και η Φλόριντα, έχουν αρχίσει να προσφέρουν εμβολιασμούς χωρίς να χρειάζονται ραντεβού από τους κρατικούς τους ιστότοπους, σύμφωνα με μια ανάλυση του NBC News.
Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει στα αμερικάνικα μέσα ένας διαδικτυακός χάρτης στον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει σε ποια πολιτεία μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία.
Είναι προφανές πως αυτό αποτελεί ένα αρκετά προχωρημένο σχέδιο. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε τέτοιο σημείο οι εμβολιασμοί που οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν βγάλει τις μάσκες τους, ενώ έχει ξεκινήσει ακόμη και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών.
Προϋποθέσεις και αγκάθια
Προκειμένου ωστόσο να εφαρμοστεί ένα παρόμοιο μοντέλο στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν μία σειρά από στόχους, καθώς και να φύγουν από τη μέση μερικά αγκάθια που κρατούν πίσω τους πολίτες από το να κλείσουν το ραντεβού του με το εμβόλιο.
Βασικό αγκάθι παραμένει ακόμη το γεγονός πως ένα 30% των πολιτών άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, αλλά μπορεί να καθορίσει την ανοσία, την ώρα μάλιστα που για να χτιστεί απαιτείται το ποσοστό του 70% του πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κοροναιό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουμε ένα 25-30% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.
Το ποσοστό αυτό απέχει αρκετά από το 70%, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς αν κυλήσουν όλα ομαλά θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Σεπτέμβρη.
Την ίδια ώρα τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει και η συζήτηση για μία ενδεχόμενη τρίτη δόση του εμβολίου, ως προστασία από τις μεταλλάξεις, με ξένους αλλά και Έλληνες ειδικούς να μην αποκλείουν ένα ακόμη τσίμπημα μέσα στο 2021.
Πώς πάει η διαδικασία
Υπενθυμίζεται πως ακόμη ένα φράγμα έσπασε η Επιχείρηση Ελευθερία, καθώς σήμερα η χώρα μας ξεπέρασε τους 6.000.000 εμβολιασμούς.
Την ίδια ώρα ειδικοί και κυβέρνηση επισημαίνουν πως πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας το καλοκαίρι το οποίο θα μας προστατέψει από τις μεταλλάξεις αλλά και θα μας χαρίσει περισσότερες ελευθερίες και ασφάλεια.
Κι ενώ η επιχείρηση Ελευθερία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, στόχος προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να υπάρχει 70% ανοσία.
Ο στόχος αυτός εξαρτάται άμεσα από την δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού και πιο συγκεκριμένα από τις παραδόσεις που αναμένονται στη χώρα μας.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός πως η χώρα μας περιμένει τις δόσεις της Johnson & Johnson και της Pfizer, προκειμένου να ανοίξει και η πλατφόρμα για τους νέους 18-29, αλλά και για να ξεκινήσει ο εμβολιασμών κατ΄οίκον.
Ο επιχειρησιακός προγραμματισμός δεν τελειώνει όμως με το άνοιγμα όλων των ηλικιακών ομάδων και με όλα τα εμβόλια.
Άλλωστε στους επόμενους στόχους των αρμόδιων του υπουργείου Υγείας είναι να δώσουν το δικαίωμα της επιλογής των εμβολίων στους νησιώτες.
Πίεση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό – Μεγαλύτερη η ζήτηση από τα εμβόλια
Ωστόσο όπως τόνισε σήμερα και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, υπάρχει αρκετή πίεση ως προς τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς δεν υπάρχουν τόσα εμβόλια όσο είναι η ζήτηση από τον κόσμο.
«Δεν έχουμε τόσα εμβόλια, όσο είναι η ζήτηση από τον κόσμο. Το βλέπουμε και στα ραντεβού. Ανοίγουν τα ραντεβού πολύ γρήγορα και άρα δεν έχουμε αδιάθετα εμβόλια. Στην Αττική είναι ελάχιστα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα. Αυτή τη στιγμή σαν σχεδιασμό δεχόμαστε πίεση με τα εμβόλια», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν θα παραμείνει έτσι για πάντα, καθώς όπως τόνισε και ο κ. Θεμιστοκλέους κάποια στιγμή η χώρα μας θα περάσει στη δεύτερη φάση, όπου εκεί θα υπάρχουν και περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια.https://www.in.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.