Ακόμη ένα άηθες περιστατικό, που πλήττει την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων, δημοσιοποιήθηκε χθες. Συμβασιούχος, που είχε προσληφθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω προγράμματος απόκτησης διδακτικής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού για τη διδασκαλία μαθημάτων, «πουλούσε» σημειώσεις του μαθήματός του σε φοιτητές. Οποιος τις προτιμούσε –αντί του βιβλίου– θα εξεταζόταν σε διαφορετικά θέματα, με την εύλογη υπόθεση ότι αυτά θα ήταν και ευκολότερα.
Ειδικότερα, όπως έγινε χθες γνωστό από τον τοπικό Τύπο (την ιστοσελίδα Epirus News), διδάσκων στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας πουλούσε, έναντι 8 ευρώ, σημειώσεις στους φοιτητές του για το μάθημα Αναπτυξιακή-Γνωστική Νευροψυχολογία. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο διδάσκων είχε υποσχεθεί στους φοιτητές πως στις εξετάσεις του Φεβρουαρίου θα έβαζε διαφορετικά θέματα σε όσους επέλεγαν το βιβλίο σε σχέση με όσους είχαν προμηθευτεί τις σημειώσεις του. Η δράση του διδάσκοντος έγινε γνωστή ύστερα από καταγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φοιτητικής ομάδας με την ονομασία «Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου».
Η ηγεσία του ΑΕΙ ζήτησε από τη γενική συνέλευση του τμήματος να αντικαταστήσει τον διδάσκοντα, οι εξετάσεις να γίνουν με ενιαίο τρόπο για όλους τους φοιτητές και να επιστραφούν τα χρήματα στους φοιτητές που αγόρασαν τις σημειώσεις από τον διδάσκοντα. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για εξαγορά θεμάτων ή φοιτητικής εργασίας προς παράδοση για βαθμολόγηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αποκλείεται η υπόνοια για ευκολότερα θέματα προς όσους προτίμησαν τις σημειώσεις.
Οπως ανέφερε χθες το υπουργείο Παιδείας, «η διοίκηση του πανεπιστημίου, μόλις έλαβε γνώση του περιστατικού, απέσυρε τον εν λόγω συμβασιούχο από τη διενέργεια των εξετάσεων και ανέθεσε την εξέταση σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου από 22 Ιανουαρίου 2020».
Το πρόγραμμα για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας ανήκει στο υπουργείου Ανάπτυξης και πραγματοποιείται εδώ και μία τετραετία. Απευθύνεται σε κατόχους διδακτορικού που επιθυμούν να αποκτήσουν διδακτική εμπειρία, την οποία μπορεί να αξιοποιήσουν ως στοιχείο του βιογραφικού τους εάν στο μέλλον επιδιώξουν να διεκδικήσουν θέση επίκουρου σε ΑΕΙ, ενώ η αμοιβή είναι 4.500 ευρώ για ένα εξάμηνο.
Από την πλευρά τους, όπως σημείωσε ο κ. Αλμπάνης στην «Κ», όλα τα πανεπιστήμια αξιοποιούν το πρόγραμμα για να καλύπτουν τις ελλείψεις τους σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό λόγω των συνταξιοδοτήσεων πανεπιστημιακών τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των διορισμών. Ενδεικτικά, στο Παν. Ιωαννίνων μέσω του προγράμματος απασχολούνται 90 άτομα καλύπτοντας τη διδασκαλία 272 μαθημάτων, στην πλειονότητά τους επιλογής. Το πρόγραμμα απαγορεύει οι συμβασιούχοι να διδάσκουν εργαστηριακά μαθήματα.ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ