Ιδιαίτερη η σημερινή μέρα καθώς για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 90 χρόνια η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα λειτουργήσει ως τζαμί. Την ίδια ώρα το Oruc Reis με τις μηχανές αναμένες είναι έτοιμο να προχωρήσει σε έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κωνσταντινούπολη καθώς θεωρείται πιθανό από πολλούς το σενάριο να προχωρήσει σε κορύφωση των προκλήσεων με διπλή κίνηση ο Τούρκος πρόεδρος με την προσευχή στην Αγιά Σοφιά και τον απόπλου του «Oruc Reis» βάσει της παράνομης NAVTEX.
Την ίδια ώρα το πολεμικό ναυτικό που βρίσκεται στο Αιγαίο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα με τον ελληνικό στόλο (πλοία και υποβρύχια) από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX κινητοποιήθηκε άμεσα και αναπτύχθηκε σε ενδεδειγμένες θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με το βλέμμα στο «Oruc Reis»
Την Πέμπτη το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu ανέφερε πως το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» ετοιμάζεται να ξεκινήσει για τη Μεσόγειο «έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες», χωρίς να προσδιορίζει πότε αναμένεται αυτό να συμβεί. Υπενθυμίζεται όμως ότι η NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Σημειώνεται όμως ότι και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστήριζε στο χθεσινό της φύλλο ότι η Τουρκία στέλνει το «Oruc Reis» στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Μάλιστα πρόσθετε ότι στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, η πρώτη αποστολή του «Oruc Reis» θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Τούρκοι «υπό ελληνική κατοχή».
Η πόντιση καλωδίων συνιστά παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο,ακόμα και αν το «Oruc Reis» ξεκινήσει για τα ανοιχτά του Καστελόριζου, είναι το ερευνητικό πλοίο θα κάνει απλώς ένα πέρασμα από το σημείο ή αν θα επιχειρήσει να απλώσει και να ποντίσει καλώδια. Υπενθυμίζεται πως η περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέρος της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και μια μικρή περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται δύναμη του ελληνικού ναυτικού προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη πρόκληση της τουρκικής πλευράς.
Τα σχόλια είναι κλειστά.