Σε απόγνωση βρίσκονται οι ασθενείς στην Ελλάδα που πάσχουν από αιματολογικό καρκίνο, καθώς σχεδόν πλήρης είναι η έλλειψη του φαρμάκου που απαιτείται για τη χημειοθεραπεία τους.
Οι ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων –λόγω της φύσης της ασθένειας- είναι παιδιά, ηλικίας 15-25 χρονών έχουν έρθει σε αδιέξοδο καθώς το νοσοκομειακό χημειοθεραπευτικό σκεύασμα είναι σε έλλειψη και στο «Αττικόν αλλά και στο «Λαϊκό» νοσοκομείο.
Έχουμε πρόβλημα εδώ και αρκετούς μήνες
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή του Λαϊκού νοσοκομείου, Ηρακλή Χαρμανίδη ενημερωθήκαμε πως το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορεί το φάρμακο να χορηγηθεί σε όλους τους ασθενείς.
«Έχουμε ενημερωθεί εγγράφως ότι η ξένη εταιρεία που το παρασκευάζει αντιμετωπίζει πρόβλημα παραγωγής», ανέφερε ο διοικητής στο in.gr
Ζητήσαμε 30 τεμάχια, δυστυχώς λάβαμε μόνο 12
Την έλλειψη έρχεται να επιβεβαιώσει και ο διοικητής του Αττικού νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Δραγώνας, ο οποίος μας ανέφερε πως παρ΄όλο που είχαν ζητήσει 30 τεμάχια από τον ΙΦΕΤ, τελικά κατάφεραν να προμηθευτούν μόνο 12. Η απάντηση που έλαβαν στο γιατί δεν μπορούν να λάβουν όσα σκευάσματα ζήτησαν είναι πως ο ΙΦΕΤ δεν μπορεί να προμηθευτεί από την εταιρία τον απαιτούμενο αριθμό φαρμάκων.
Την ίδια ώρα απελπισμένοι με την κατάσταση δηλώνουν ασθενείς και συγγενείς ασθενών που καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να βρουν το φάρμακο.
Λύση στο εξωτερικό αναζητούν ασθενείς
Όπως μας εξήγησε η μητέρα 16χρονης που έχει διαγνωσθεί με λέμφωμα Hodgkin, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που αναγκάζεται να καταφεύγει σε ιδιώτες γειτονικών χωρών για να καταφέρει η κόρη της να συνεχίσει την θεραπεία.
«Η κόρη μου είναι 16 χρονών και πάσχει από το λέμφωμα Hodgkin. Κάνει χημειοθεραπεία και από τα τέλη του Ιουλίου το Λαϊκό μας ενημέρωσε πως υπάρχει έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Έκτοτε αναγκαζόμαστε να προμηθευόμαστε το ίδιο φάρμακο από την Τουρκία, καθώς εκεί μπορεί να το αγοράσει κάποιος με ιδιωτική πρωτοβουλία», ανέφερε η μητέρα στο in.gr τονίζοντας πως η λύση αυτή δεν είναι ούτε νόμιμη, ούτε ασφαλής.
«Η λύση αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο διατηρείται στους 2-6 βαθμούς. Όταν λοιπόν το συγκεκριμένο φάρμακο έρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν είναι σίγουρο πως οι προϋποθέσεις αυτές τηρούνται κατά γράμμα», πρόσθεσε η μητέρα προσθέτοντας πως η ίδια προμηθεύεται το φάρμακο από την Τουρκία.
Ακάλυπτοι οι ασθενείς λόγω της έλλειψης του φαρμάκου
«Πλέον αναγκαζόμαστε και αγοράζουμε το φάρμακο από την Τουρκία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πηγαίνουν στην Τουρκία είτε στα Σκόπια για να αγοράσουν το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο φυσικά και το πληρώνουν» τονίζει.
Στην περίπτωση της, την λύση που βρήκε το Λαϊκό νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης, η μητέρα ανέφερε πως στην κόρη της χορηγήθηκε ένα άλλο φάρμακο αξίας 3.0000 ευρώ.
Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει σε όλους με αποτέλεσμα μερικοί που χρειάζονται μόνο το συγκεκριμένο φάρμακο να μένουν ακάλυπτοι.
Έκκληση να βρεθεί λύση κάνουν οι ασθενείς
Τέλος, η μητέρας της 16χρονης κάνει έκκληση ώστε να γίνει μία συλλογική προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί νόμιμα το φάρμακο και να μην ψάχνουν απεγνωσμένα σε άλλες χώρες για να τα αγοράσουν με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 30/07/2019 με κεντρικό τίτλο “Μακροχρόνιες και Σημαντικές Ελλείψεις φαρμάκων” το έχει πρόβλημα στην παραγωγή του.
Τι είναι ο αιματολογικός καρκίνος
Ο αιματολογικός καρκίνος επηρεάζει την παραγωγή και τη λειτουργία των κυττάρων του αίματος. Οι περισσότεροι από τους αιματολογικούς καρκίνους αρχίζουν στο μυελό των οστών, όπου παράγεται το αίμα.
Τα βλαστοκύτταρα στον μυελό των οστών ωριμάζουν και αναπτύσσονται σε τρία είδη αιμοσφαιρίων: ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια. Στις περισσότερες μορφές αιματολογικού καρκίνου, η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης κυττάρων αίματος διακόπτεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός μη φυσιολογικού τύπου κυττάρου αίματος. Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα του αίματος είναι καρκινικά κύτταρα που εμποδίζουν το αίμα να εκτελεί πολλές από τις λειτουργίες του, όπως την καταπολέμηση λοιμώξεων ή την πρόληψη σοβαρής αιμορραγίας.Πηγή in.gr