Θετικός στο να στηριχθεί η ελληνική Αγροτική Παραγωγή υπήρξε ο Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης Χόγκαν, εφόσον όμως η νέα κυβέρνηση διορθώσει άμεσα τα λάθη του Σύριζα, όπως προκύπτει από απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, με αφορμή τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Από την απάντηση αναδεικνύεται ότι ό Έλληνα αγρότης δεν καλύπτεται όσο οι υπόλοιποι αγρότες στα κράτη μέλη της ΕΕ με άμεση συνέπεια να τίθενται ζητήματα ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων αγροτών, να κινδυνεύει η βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους σε περιπτώσεις καταστροφών, και να διαταράσσεται η κοινωνική συνοχών της υπαίθρου.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Κομισιόν δεσμεύεται να διαθέσει περισσότερα χρήματα αν τα κράτη μέλη τηρούν τα συμφωνηθέντα. Σύμφωνα όμως με την απάντηση του δεν περιλαμβάνεται αυτή η μορφή στήριξης στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Επίσης, κατά τον Επίτροπο, θα ενεργοποιηθούν πληρωμές προς τους Έλληνες αγρότες αν η Ελλάδα τροποποιήσει το ΠΑΑ της ώστε να συμπεριλαμβάνει τις ήδη εγκεκριμένες μορφές στήριξης.
«Δεν είναι επιτρεπτό οι Έλληνες Αγρότες να μην χαίρουν των ίδιων προστατευτικών δικλίδων που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα κράτη μέλη και να δέχονται πλήγματα στα εισοδήματά τους εξαιτίας των καταστροφών. Το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης οφείλει να εξετάσει άμεσα τους ισχυρισμούς του Επιτρόπου για έλλειψης στο ΠΑΑ και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές, όπου χρειάζονται, για να ενεργοποιηθούν οι αποζημιώσεις».
Η Ευρωβουλευτής, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που της δίνει η συμμετοχή της στην επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, θα προτείνει πιθανούς εναλλακτικούς τρόπους αποζημίωσης των Ελλήνων Αγροτών όσο αυτοί δεν καλύπτονται από το υπάρχον ΠΑΑ, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματά τους.
Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης.
P-002451/2019 Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.8.2019)
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή αναλύει την κατάσταση προκειμένου να επιτρέψει υψηλότερα επίπεδα προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, υπό τον όρο τήρησης της εφαρμοστέας διαδικασίας έγκρισης.
Η Επιτροπή ενθαρρύνει ένθερμα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, τα οποία μπορούν να στηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) . Η στήριξη αυτή συνίσταται σε χρηματοδοτική συμμετοχή στα ταμεία αλληλοβοήθειας και στα ασφάλιστρα των γεωργών, τα οποία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις βαριές οικονομικές ζημίες λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Παρόλο που αυτή η μορφή στήριξης δεν περιλαμβάνεται στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές μπορούν να ενεργοποιήσουν τα μέτρα αυτά σε μελλοντική τροποποίηση του ΠΑΑ τους.
Αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στη γεωργία, η πρόταση της Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020 προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ.