Το τσιγάρο “πεθαίνει”. Ο αμετανόητος θεριακλής Ελληνας είναι μύθος». Αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την επικράτηση της καπνιστικής συνήθειας στον ελληνικό πληθυσμό αλλά και τη στάση της κοινωνίας απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο, στέλνουν οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι καθαρά θέμα χρόνου να δούμε και την Ελλάδα στον χάρτη με τις χώρες με χαμηλά ποσοστά εθισμένων στον καπνό. Το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών, συμπεριλαμβανομένων όσων καπνίζουν περιστασιακά, έχει περιοριστεί στο 27,5% και σε ποσοστό 65% σκέφτονται να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα το επόμενο διάστημα. Τρεις στους τέσσερις πολίτες δηλώνουν ότι δεν ανέχονται το κάπνισμα σε χώρους όπου απαγορεύεται και επικροτούν την προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας σε δείγμα 1.908 ενηλίκων, την οποία παρουσίασαν χθες ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Ελεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, το 17,9% του πληθυσμού καπνίζει σε καθημερινή βάση, και το 9,6% είναι περιστασιακοί καπνιστές (καπνίζουν λιγότερα από επτά τσιγάρα την εβδομάδα). Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των καπνιστών –συστηματικοί και περιστασιακοί– πριν από μία δεκαετία στην Ελλάδα άγγιζε το 40%. Μεταξύ 18-24 ετών συστηματικός καπνιστής δήλωσε μόλις το 7,9% και μεταξύ 25-34 το 9,9%. Ο «σκληρός πυρήνας» του πληθυσμού των καπνιστών είναι οι 45άρηδες – 50άρηδες, όπου 26,1% αυτών καπνίζουν συστηματικά.
Οπως ανέφεραν οι ειδικοί, «το στοίχημα αντιμετώπισης του καπνίσματος στην έναρξή του φαίνεται ότι κερδίζεται. Η μέση ηλικία είναι αυτή που “κρατάει”». Πρώην καπνιστής δηλώνει το 32,8% των ενηλίκων και το 95% αυτών έχουν διακόψει το κάπνισμα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, που σημαίνει ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην υποτροπιάσουν. Το τσιγάρο πακέτου αποτελεί την πιο συχνή επιλογή στους καπνιστές (61,2% κάνουν χρήση) και ακολουθούν το στριφτό τσιγάρο και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Σε ποσοστό 65% οι καπνιστές σκέφτονται να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα το επόμενο διάστημα.
«Ο αμετανόητος θεριακλής είναι μύθος», τόνισαν οι ειδικοί σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό όσων θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά και την αποδοχή του αντικαπνιστικού νόμου και από πολλούς καπνιστές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 94,6% των πολιτών έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρο όπου κάπνιζαν αν και απαγορευόταν το κάπνισμα και το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό γι’ αυτό. Το 87,5% θεωρεί σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος, ενώ το 86% εκτιμά ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτούργησαν σωστά για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
«Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί τα μέτρα. Και αυτή την ωριμότητα πρέπει να μετατρέψουμε σε πολιτική», τόνισε ο κ. Μπεχράκης, ενώ ανέφερε παραδείγματα καταστρατήγησης του νόμου, με πιο χαρακτηριστικό την είσοδο των νοσοκομείων. «Για να μπείτε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, υποχρεωτικά θα περάσετε από χώρο όπου θα “καπνιστείτε” πρώτα». Σχολιάζοντας τις ενστάσεις των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την εμπλοκή τους στους ελέγχους για την εφαρμογή του νόμου, οι κ. Μπεχράκης και Φιλόπουλος τόνισαν ότι «το παθητικό κάπνισμα είναι μορφή βίας και είναι στις υποχρεώσεις της αστυνομίας να παρέμβει. Δεν έχει δικαίωμα να κάνει α λα καρτ εφαρμογή των νόμων».ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη