Τι συμβουλεύουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών
“Πάγωσαν” οι εμπορικές πράξεις στην αγορά ελαιολάδου, το τελευταίο διάστημα, με κάποιες λιγοστές συμφωνίες στην περιοχή της Λακωνίας, αλλά χωρίς προσδοκίες… Οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής και κρατούν μικρό “καλάθι” ενώ η τιμή, κατρακυλά!
Έτσι, το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων εμφανίζεται εκ διαμέτρου αντίθετο με την κακή ψυχολογία των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βλέπουν την τιμή στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να πέφτει στα… τάρταρα από τα υψηλά επίπεδα που τη θυμόμαστε πέρσι τέτοια εποχή
Δυστυχώς, η εδώ και περίπου έναν μήνα βίαιη αναπροσαρμογή –προς τα κάτω– των τιμών στην Ισπανία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας!
Σε τοπικό επίπεδο, είναι δεδομένο ότι η μάχη που δίδεται για να κρατηθεί στα 6 ευρώ η τιμή του έξτρα παρθένου προϊόντος θα συνεχιστεί, ενώ οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες. Ήδη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive ο Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘEΑΣ, Μ. Χιλετζάκης έγιναν κάποιες πράξεις στη Λακωνία που κινήθηκαν όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 4,20-4,40, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, τώρα η κατάσταση φαίνεται να επανέρχεται.
Ο ίδιος καλεί τους παραγωγούς να μη βιαστούν να πουλήσουν το προϊόν τους, κάνοντας λόγο για “εικονική κρίση”. Και σημειώνει ότι πολλοί θα αναγκαστούν να δώσουν το λάδι τσάμπα!
“Η τιμή θα ανέβει μετά τις γιορτές. Δυστυχώς, όμως, είναι τόσες οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, ώστε οι περισσότεροι πουλάνε όπως όπως…Πώς να καλύψουν “τρύπες” και υποχρεώσεις τόσων μηνών;” επισήμανε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου, παραγωγός κι ο ίδιος, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε στο Cretalive ότι η αγορά, στην παρούσα φάση, είναι στάσιμη και τιμή για το λάδι δεν υπάρχει.
“Η εικόνα που υπάρχει είναι πολύ μπερδεμένη. Ο κόσμος χαμένος στα προβλήματά του, δίνει όσο όσο. Το μόνο καλό είναι οι βροχές που συνεχίζονται, ευτυχώς. Αλλά και πάλι οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν θα σώσουν την κατάσταση. Μετά από οκτώ – και πλέον – μήνες ξηρασίας, η παραγωγή έχει χαθεί, είτε μιλάμε για το λάδι, είτε για το αμπέλι, είτε για άλλες καλλιέργειες. Είναι απλώς μία ανακούφιση για τα δέντρα”, σημείωσε με νόημα.
Σύμφωνα, πάντως, με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τις αγροτικές προοπτικές της ΕΕ, με βάση τις προβλέψεις που ξεκίνησαν φέτος και φτάνουν έως το 2035, η πτωτική τάση που παρατηρείται στην κατανάλωση ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί, αντανακλώντας τις νέες καταναλωτικές συνήθειες των νεότερων κυρίως καταναλωτών.
Οι υψηλές τιμές και η πιθανή υποκατάσταση με άλλα φυτικά έλαια, κυρίως σε χώρες που δεν έχουν ισχυρή παράδοση στην κατανάλωση ελαιολάδου, αυξάνουν την αβεβαιότητα της ζήτησης.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση της τάξης 2% – 3% ετησίως για την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα. Μετά την αύξηση της διαθεσιμότητας, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί στην Πορτογαλία, φθάνοντας τα 5,6 κιλά, έως το 2035. Ξεκινώντας από ένα χαμηλό επίπεδο, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην υπόλοιπη ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ετησίως κατά 3,7%, την επόμενη δεκαετία.https://www.cretalive.gr/