Ελαιόλαδο: Οι κλοπές έφεραν αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ

Πονοκέφαλος για τους καταναλωτές η έκρηξη της ακρίβειας στο ελαιόλαδο
Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα. Οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα αφού η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται συνεχώς και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ το λίτρο!

Ήδη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 7,50 ευρώ το λίτρο (ιδιωτική ετικέτα) μέχρι και 13 ευρώ το λίτρο (επώνυμο). Οι τιμές του ελαιόλαδου εκτινάσσονται σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν δείχνει «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Γιατί αυξήθηκε το ελαιόλαδο
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είπε ότι δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά στην οποία το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα.

Είναι η Ισπανία, είναι η Ιταλία, είναι η Ελλάδα, μερικώς η Τουρκία και έχει κάποιες σημαντικές ποσότητες και το Μαρόκο. Και έτσι σε όλες αυτές τις χώρες που προανέφερα, εκτός από την Ελλάδα που είχε τις μικρότερες απώλειες, η παραγωγή έπεσε πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έγινε στόχος εισαγωγών για τις άλλες χώρες που δεν είχαν μεγάλες ποσότητες. Άρα είχαμε πολλές εξαγωγές από τη χώρα μας σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους.

Επειδή παρήχθη λοιπόν λιγότερο ελαιόλαδο συνολικά στη Μεσόγειο, αλλά η ζήτηση δεν έπεσε, οι τιμές αναγκαστικά αυξήθηκαν. Αυτό δυστυχώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια, ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή έχει σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες στο γεωγραφικό πλάτος των χωρών που προανέφερα, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καλλιέργειας.

Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο, λόγω της αύξησης της τιμής του

Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ποτίζονται τα συγκεκριμένα δέντρα.
Δυστυχώς έχουμε μεγάλες ποσότητες νερού που θα είναι απαραίτητες για αυτές τις περιπτώσεις. Άρα αν έχουμε ανομβρία, θα έχουμε μικρότερη παραγωγή. Αυτό είναι κάτι που φοβάμαι. Η προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει όλους στα επόμενα χρόνια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές σε επίπεδο πλανητικό, δηλαδή σε επίπεδο γεωφυσικής και φυσικής ατμόσφαιρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας συντροφεύει για πάρα πολλά χρόνια, για γενιές.

Δεν είναι κάτι το οποίο είναι αντιμετωπίσιμο κανενός είδους μέτρα ή μέτρα, εκτός από το να προσέχουμε να μην χειροτερέψει η κατάσταση, οπότε δεν είναι πράγματα που πολλές φορές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε ως κράτος γιατί οι διαπιστώσεις είναι καλές, αλλά το θέμα είναι τι κάνει μια κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε προφανώς είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία, σε νέες καλλιέργειες και στον τρόπο καλλιέργειας, έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με άλλους τρόπους πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιούνται. Όπως επίσης θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο ότι αφορά τουλάχιστον την αγορά στο να μην χρησιμοποιείται αυτή η πραγματικότητα και αυτή η σταδιακή αύξηση των τιμών ως αφορμή για κάποιους να κερδοσκοπούν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Σίγουρα θα πληρώσουμε περισσότερο το ελαιόλαδο, αλλά ας μην το πληρώσουμε παραπάνω χωρίς λόγο.

Στόχος… ληστών
Ο «υγρός χρυσός» είναι πλέον τόσο ακριβό ώστε να γίνεται στόχος ληστών, όπως τα κοσμήματα και τα έργα τέχνης.

Η εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου έχει φέρει και στην Κρήτη, μετά την Ισπανία κλοπές από επιτήδειους που προσπαθούν να πλουτίσουν από την πώλησή του.

Αντικλεπτικά και στο… 1 λίτρο
Και σα να μην έφτανε αυτό στην Ισπανία τα περισσότερα σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά συστήματα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ αν και η Ισπανία είναι στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών παραγωγής ελαιολάδου, καθώς παράγει το 40 με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής, εντούτοις, η τιμή του έχει εκτοξευθεί σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Ακόμα, γίνονται απόπειρες κλοπής ελαιόλαδου και από μεγάλα ελαιοτριβεία, όπως πριν από ένα μήνα στην Κόρδοβα, σε ένα ελαιοτριβείο, όπου έκλεψαν περίπου 60.000 λίτρα. Η τιμή του αποτιμάται γύρω στα 500.000 ευρώ και αυτό έγινε από δεξαμενές που υπήρχαν εκεί και το μετέφεραν με βυτία.

Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία είναι ότι ενώ στην αρχή του χρόνου, το λίτρο το λάδι κόστιζε 6,91 ευρώ ενώ η τιμή του Σεπτεμβρίου έχει φτάσει στα 10,34 ευρώ.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν σταμάτησε να βρέχει στην Ισπανία, αλλά η νότια Ισπανία υποφέρει ακόμα από ξηρασία, από ανομβρία και αυτή τη στιγμή οι Ισπανοί πληρώνουν τόσο ακριβό λάδι εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας την περασμένη άνοιξη.

Όπως δήλωσε ο Salvador Canones, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας STC, που ασχολείται με θέματα διασφάλισης των προϊόντων από κλοπές, μιλώντας στο elnacional.cat «όταν η αύξηση της τιμής ενός προιόντος ξεπερνά το 20%, τότε πολλαπλασιάζεται επί 5 φορές η πιθανότητα πρόθεσης κλοπής του».

Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε παλιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, με τα γκουρμέ ελαιόλαδα, ενώ σήμερα η εταιρεία του δέχεται αιτήματα προστασίας των συνηθισμένων συσκευασιών του 1 των 3 και των 5 λίτρων. Kαταλήγοντας προειδοποιεί ότι «αν δεν βάλουμε φρένο στην διαφαινόμενη πρόθεση κλοπής, τότε σε λίγο καιρό θα καταγράφουμε περιστατικά πραγματικών κλοπών».

Πηγή: ot.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.