RETASTE: Rethink Food Waste 2022
20-21 Οκτωβρίου 2022
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πολυθεματικό υβριδικό συνέδριο δίνει βήμα για την παρουσίαση καινοτόμων λύσεων στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Καθηγήτρια Κ. Λαζαρίδη) και με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου, διοργανώνουν το διήμερο υβριδικό συνέδριο RETASTE 2022, στις 20-21 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κύριο αντικείμενο του RETASTE είναι η διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων και γενικότερα των οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων. Το RETASTE είχε υλοποιηθεί και το 2021 με πολύ μεγάλη επιτυχία και με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και από σχετικές με το αντικείμενο εταιρείες.
Περισσότερες πληροφορίες για το RETASTE μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://retaste.gr/
Με την αλυσίδα της σπατάλης τροφίμων να αποτελεί βασική πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων, το RETASTE εστιάζει τις προσπάθειές του:
• στην παρουσίαση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων στη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,
• στον διάλογο για καινοτόμες λύσεις μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων (π.χ. ως συστατικά ζωοτροφών), ανακύκλωσης των μη αποτρέψιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού) και υποστήριξης της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.
Η διαχείριση υπολειμμάτων τροφίμων, ειδικά στον αστικό χώρο, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους Φορείς Διαχείρισης της Ελληνικής Πολιτείας, και όχι μόνο. Το κόστος, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναπτυξιακή δυναμική, η συμμετοχή των πολιτών, η ενδυνάμωση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η συμβολή στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που θα καθορίσουν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης στο άμεσο μέλλον, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ολιστική και μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμη προσέγγιση.
Το RETASTE διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 ανοίγοντας τον διάλογο για το τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, και προτείνοντας πρακτικές λύσεις για τη διαχείρισή τους, ξεκινώντας από την παραγωγή στην πηγή. Το Συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καινοτόμες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καίριες πρωτοβουλίες στο πεδίο, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που επιζητούν να αντιμετωπίσουν στην πράξη το τεράστιο αυτό ζήτημα.
Παράλληλα με το Συνέδριο RETASTE, στις 21 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Smart Innovation Symposium #2 (SIS#2), που έχει ως αποκλειστικό στόχο να προωθήσει το ερευνητικό αντικείμενο και τις δραστηριότητες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από την υλοποίηση έργων σε συνεργασία με Ερευνητικά Ιδρύματα / ΑΕΙ. Και το SIS υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ πέρυσι ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι, παρουσία του ΓΓ της ΓΓΕΚ Καθηγητή Α. Κυριαζή.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://smartinnovation.space/.