Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το τουρκικό Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο, πάντως, πλέον κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στο μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο, πάντως, πλέον κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως ενημερώνει το υπουργείο Αμυνας: «Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος ‘ORUC REIS’, απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».
Ωστόσο, οι «δοκιμές» αυτές των ελληνικών ορίων από την Άγκυρα έχει θορυβήσει την Αθήνα, η οποία πάντως από την αρχή διατήρησε την ψυχραιμία της, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με σοβαρότητα, αλλά και νηφαλιότητα.
Πολύ προσεκτικές στις τοποθετήσεις τους, αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και φόβο, κυβερνητικές πηγές εστίασαν περισσότερο στις κακές καιρικές συνθήκες, λόγω των οποίων πιθανότατα το τουρκικό πλοίο έχασε το δρόμο του.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Από την πρώτη στιγμή που το τουρκικό Ορούτς Ρέις εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκε στην περιοχή, που είχε γίνει η παραβίαση.
Όταν δε αργότερα υπήρξαν πληροφορίες ότι δύο τουρκικές φρεγάτες, που συνοδεύουν το ωκεανογραφικό μαζί με δύο εμπορικά πλοία, πλησίασαν περισσότερο το Ορουτς Ρέις, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμη να αποπλεύσει και δεύτερη ελληνική φρεγάτα.
Πηγές του υπ. Αμυνας ανέφεραν ότι η άμεση αντίδραση της Ελλάδος, που έστειλε πάραυτα μια φρεγάτα να παρακολουθεί τις κινήσεις του Oruc Reis αλλά και ο καιρός, συνετέλεσαν στο να μην υπάρξει όξυνση του σκηνικού.
Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία ο πλους του Oruc Reis
Στην αρχική καθησυχαστική γραμμή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9.89, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό βρίσκεται στο στάδιο της αποδρομής, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.
Θρίλερ με την χαμηλή ταχύτητα και τα απλωμένα καλώδια
Η πρόθεση του Ορούτς Ρέις να εξέλθει της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να προκληθεί ένταση, διαφάνηκε σχετικά νωρίς.
Ωστόσο, η χαμηλή ταχύτητα του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις, αλλά και η απόσταση των πλοίων που το ακολουθούν, μεταξύ των οποίων δύο τουρκικές φρεγάτες δεν επέτρεψαν τη λήξη του συναγερμού που σήμανε το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα.
Προβληματισμό και διάφορα σενάρια πυροδότησαν και τα απλωμένα ηχοβολιστικά καλώδια του. Πηγές του υπουργείου Άμυνας από την αρχή έκαναν λόγο για δυσκολία του Ορούτς Ρέις να μαζέψει τα καλώδια του λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Υπερθεματίζοντας διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι ανέφεραν ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν σταμάτησε καθόλου και ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνες στην υποθαλάσσια ζώνη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.