Έγκριση Ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Δράσεις Έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργειας του AVOCADO στην Κρήτη»
Εγκρίθηκε η με αριθμό ΑΔΑΜ 23SYMV013546679 προγραμματική σύμβαση για την πράξη που αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Δράσεις Έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργειας του AVOCADO στην Κρήτη» στα πλαίσια του Προγράμματος Δράσης της Περιφέρειας Κρήτης, Άξονα Προτεραιότητας 5.11 «Προώθηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό (συμμετοχή σε εκθέσεις, εμπορικές αποστολές κλπ.)», προϋπολογισμού 300.000,00 € (με ΦΠΑ 24%) μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Πολυτεχνείου Κρήτης, και Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΕ με Προϊσταμένη Αρχή την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων.
Σκοπός του παρόντος ερευνητικού έργου είναι η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του αβοκάντο, η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων παραγωγών και η ανάδειξη του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς η καλλιέργεια αβοκάντο θεωρείται μια ανερχόμενη και αποδοτική καλλιέργεια στην Κρήτη και παρά το έντονο ενδιαφέρον από παραγωγούς αλλά και τοπικούς φορείς, οι πληροφορίες που υπάρχουν για την καλλιέργεια αλλά και για το τελικό προϊόν είναι περιορισμένες.
Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της καλλιέργειας αβοκάντο στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, η υποστήριξη των παραγωγών, η προστασία της ποιότητας και η προώθηση ποιοτικά αναβαθμισμένου προϊόντος.
Τα προαναφερόμενα θα αντιμετωπιστούν μέσω των παραμέτρων Εκπαίδευση – Πιστοποιημένο υλικό – Χρόνος Συγκομιδής, που θα λύσουν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν τους παραγωγούς να γίνουν ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές με ένα αποδοτικό προϊόν.
Συγκεκριμένα στόχος του έργου είναι η εγκατάσταση της μοναδικής Ελληνικής Προβασικής Φυτείας αβοκάντο, για παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού προς διάθεση σε φυτωριακές επιχειρήσεις, με τελικούς αποδέκτες τους παραγωγούς.
Επίσης, για πρώτη φορά η καλλιέργεια αβοκάντο θα αποκτήσει ημερομηνίες αναμενόμενης συγκομιδής, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος.
Παράλληλα το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του μετασυλλεκτικού χρόνου αποθήκευσης, καθώς, ο σχετικά μικρός μετασυλλεκτικός χρόνος αποθήκευσης του αβοκάντο είναι το κύριο πρόβλημα στις εξαγωγές, αλλά και στην εγχώρια διάθεση των αβοκάντο. Θα συγκεντρωθούν δεδομένα για κάθε τεχνολογία αποθήκευσης και θα γίνει επεξεργασία και στατιστική αποτίμηση των αποτελεσμάτων με στόχο την αξιολόγηση αυτών για την ανάδειξη της βέλτιστης τεχνολογίας αποθήκευσης για κάθε τύπο αβοκάντο.
Ειδικότερα, θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:
• Σύγχρονη μελέτη χημικών χαρακτηριστικών των κρητικών αβοκάντο.
• Χρήση τριών νέων τεχνολογιών για τη μεγιστοποίηση της μετασυλλεκτικής αποθήκευσης των αβοκάντο χωρίς την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.
• Δημιουργία πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού αβοκάντο, δηλαδή η διαθεσιμότητα για φυτωριούχους και παραγωγούς υγιούς και αναγνωρισμένου φυτικού υλικού, από πιστοποιημένη μητρική φυτεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα περιλαμβάνει τις ποικιλίες Zutano, Fuerte και Hass.
• Προσδιορισμός των επίσημων ημερομηνιών συγκομιδής για τις κύριες εμπορικές ποικιλίες αβοκάντο στην Κρήτη (Zutano, Fuerte, Hass, LambHass).
• Εκπαίδευση & κατάρτιση παραγωγών & γεωπόνων στο αντικείμενο του αβοκάντο και τις απαραίτητες καλλιεργητικές τεχνικές.
• Δημιουργία ιστοσελίδας και έντυπου ενημερωτικού υλικού μέσω των οποίων θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια και την εμπορία των καρπών.
Το έργο θα διαρκέσει δύο (2) έτη και τα αποτελέσματά του θα είναι ελεύθερα μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων, ιστοσελίδων και έντυπου ενημερωτικού υλικού σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Επίσημη παρουσίαση του έργου και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του θα πραγματοποιηθεί στα Πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα διεξαχθεί στον Εκθεσιακό Χώρο Αγυιάς Χανίων το διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ
Ευστράτιος Φλεμετάκης
Τα σχόλια είναι κλειστά.