Την ευθύνη στους γιατρούς επιχείρησε να επιρρίψει ο αναπληρωτής υπουργός υγείας στην ενημέρωση που έγινε στις 8 Γενάρη, στην προσπάθειά του να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το μεγάλο ποσοστό θανάτων ασθενών με Covid-19 εκτός ΜΕΘ, απάντησε ότι «κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να περιμένει… προκειμένου να μπει σε κάποια ΜΕΘ» και ότι «κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα…και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε ΜΕΘ».
Οι γιατροί γνωρίζουμε ότι τα κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ είναι επιστημονικά. Δεν πρέπει όμως να στερείται από κάποιον ηλικιωμένο ή ασθενή με υποκείμενες παθήσεις η δυνατότητα να λάβει την καλύτερη (σύμφωνα με τις επιστημονικές εξελίξεις) θεραπευτική παρέμβαση, εξαιτίας των ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας.
Όταν η πληρότητα ειδικά σε κάποιες ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας πλησίαζε για περίπου ένα μήνα το 100%, είναι ευθύνη του γιατρού, αν -ενώ κρίνει ότι ένας ασθενής χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ- δεν βρεθεί εγκαίρως διαθέσιμη κλίνη και ο ασθενής καταλήξει εκτός ΜΕΘ;
H πληρότητα έφτασε και στο Βενιζέλειο το 100% στις 10 Νοέμβρη, με αποτέλεσμα ασθενής να διακομιστεί στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Λίγες μέρες αργότερα «πιέστηκε» και η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, η οποία δεσμεύθηκε για περιστατικά COVID, ενώ μετατράπηκαν 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (MEΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID.
Η ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ non-COVID είχε ως συνέπεια τον προηγούμενο μήνα ασθενείς να παραμένουν για ώρες διασωληνωμένοι στην ανάνηψη του ΤΕΠ ή του χειρουργείου ή σε κοινούς θαλάμους και να καθυστερούν νευροχειρουργικές και άλλες σοβαρές επεμβάσεις στο ΠΑΓΝΗ μέχρι να βρεθεί κλίνη εντατικής. Τα νοσοκομεία του Ηρακλείου δέχονται επίσης διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 από τα νοσοκομεία της Ρόδου, του Ρεθύμνου κοκ, των οποίων οι ΜΕΘ δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν κρούσματα. Οι γιατροί θα έφταιγαν, αν οι ασθενείς αυτοί δεν προλάβαιναν να χειρουργηθούν ή να διακομισθούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ;
Σε ποιο «υπερδιπλασιασμό» των κλινών ΜΕΘ αναφέρεται το Υπουργείο Υγείας, όταν όλη η Κρήτη έχει μόλις 55 περίπου κλίνες, όταν το κράτος δεν έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία πρόσθετων ΜΕΘ, όταν η πλειοψηφία των «νέων» κρεβατιών εντατικής προέρχονται μέχρι στιγμής κυρίως από το άνοιγμα (χωρίς παράλληλη στελέχωση με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) κάποιων προϋπαρχόντων κλινών (κλειστών από ετών), από δωρεές καθώς και από τη μετατροπή ΜΑΦ και ΜΕΠΚ, υποβαθμίζοντας τη νοσηλεία ασθενών με διάφορες άλλες νόσους;
Ενώ συνεχίζει να επικαλείται την ατομική ευθύνη ως αιτία για το δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση στοχοποιεί τώρα και τους γιατρούς, αντί να απολογηθεί για την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας. Ενοχοποιεί αντί να επιβραβεύει τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση, αντιμέτωποι με συνθήκες σοβαρής υποστελέχωσης, συνεχώς μετακινούμενοι μεταξύ τμημάτων και δομών, εκτεθειμένοι σε πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.
Επειδή ο εμβολιασμός του πληθυσμού καθυστερεί, ενώ ένα τρίτο κύμα της πανδημίας είναι πιθανό, καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά τις δημόσιες δομές υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να μην αποβιώνουν άρρωστοι που θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Διεκδικούμε άμεση ανάπτυξη του απαραίτητου αριθμού νέων πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων (με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) κλινών ΜΕΘ καθώς και επίταξη και ένταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.