Δυσαρέσκεια στο Ρέθυμνο μετά την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε ΑΕΙ

Δυσαρέσκεια στο Ρέθυμνο μετά την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε ΑΕΙ . Φορείς του Ρεθύμνου θεωρούν ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η πόλη τους στους σχεδιασμούς …..

Φορείς του Ρεθύμνου θεωρούν ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η πόλη τους στους σχεδιασμούς της πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης. Και γι’ αυτό ζήτησαν και είχαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Μετά τη συνάντηση μάλιστα πιστεύουν ότι δεν έλαβαν καμία δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου και επέστρεψαν μάλλον δυσαρεστημένοι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και οι δυο βουλευτές, Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στο Ρέθυμνο ότι και η μία Σχολή του ΤΕΙ Κρήτης που υπάρχει στην πόλη, πρόκειται να μεταφερθεί στο Ηράκλειο, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι θα αναβαθμιστεί σε πενταετούς φοίτησης!

Δεν έλαβαν όμως καμία δέσμευση για το αίτημα φορέων του Νομού Ρεθύμνης για δημιουργία Σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο, αίτημα που επαναλαμβάνεται πολλά χρόνια τώρα.

Σε σχετικές δηλώσεις της, στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ανέφερε:

«Η όλη διαδικασία εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβούλευση. Καταρχάς μας είπαν ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση της επιτροπής που είχε συστήσει ο Γαβρόγλου για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ.

Μας είπε ότι η σκέψη είναι να αναβαθμιστεί το τμήμα του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο, να υπαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές του νέου πανεπιστημίου και θα γίνει πενταετούς φοίτησης. Για δεύτερο τμήμα και μάλιστα τεχνολογικής κατεύθυνσης που ζητούσαμε δεν λάβαμε καμία υπόσχεση.

Μας είπαν ότι είναι σε διαβούλευση και υπό σκέψη. Όπως μας είπαν το νέο πανεπιστήμιο θα έχει έδρα το Ηράκλειο, ενώ μας ανέφεραν ότι η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης θα αναβαθμιστεί σε σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τουρισμού και σε αυτό αντιδράσαμε γιατί θα υπάρχουν δυο σχολές τουρισμού στο νησί.

Μας τόνισαν όμως ότι η σχολή αυτή στο ΤΕΙ υπάρχει και δεν μπορούν να την καταργήσουν. Ουσιαστικά με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου δεν «πειράζουν» το Ρέθυμνο, αλλά δεν το ευνοούν κιόλας.

Είπαν ότι θα στηρίξουν οικονομικά το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο καθώς επίσης και το διοικητήριο του Ρεθύμνου.

Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε κάτι παραπάνω. Θα θέλαμε να ενισχυθεί το Ρέθυμνο και με μια δεύτερη τεχνολογική σχολή.

Ειδικά στην προοπτική του να γίνουν μετά από κάποια χρόνια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού ένα δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές στην πόλη μας.

Θα θέλαμε συνέργεια με τεχνολογικές σχολές που έχουν εργαστήρια και έχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και ενισχύονται. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και το υπουργείο μας είπε ότι δεν σταματά ο διάλογος».

Σφόδρα δυσαρεστημένος από τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου θα «αφυδατώσει» το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, αφήνοντας αιχμές ότι μακροπρόθεσμα επιχειρείται μια υποβάθμιση και τίθεται σε κίνδυνο και η διατήρηση της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από την πλευρά του μιλώντας στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα», ο Γιώργος Μαρινάκης εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένος και χαρακτηριστικά τόνισε:

«Ελπίζω αυτά που ακούσαμε για το νέο πανεπιστήμιο, που ήταν μια μη επιθυμητή από εμάς εξέλιξη, να μην έχει καμία επικάλυψη με τις σχολές που υπάρχουν ήδη στο Ρέθυμνο διότι αυτό θα δημιουργήσει -όπως παρατηρούμε ήδη- διολίσθηση σε επίπεδο διοικητικό και επιστημονικό, θα δημιουργήσει «αφυδάτωση» των σχολών του Ρεθύμνου.

Ζητήσαμε να ενισχυθεί το ΤΕΙ με μια ακόμα σχολή που θα δώσει μια πληρότητα στο ήδη υπάρχον τμήμα που ανήκει στο πολυτεχνικό τμήμα του νέου πανεπιστημίου.

Ζητήσαμε επιτέλους να ιδρυθεί η νέα σχολή τουρισμού, έστω και ως τμήμα στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Ανησυχώ πάρα πολύ ότι το ήδη υπάρχον τμήμα του ΤΕΙ Ηρακλείου από σχολή Διοίκησης μετονομάζεται σε σχολή Διοίκησης και Τουρισμού.

Θεωρώ ότι και αυτό είναι άλλη μια πλαγιοκόπηση της πρωτοβουλίας που παίρνουμε για την ίδρυση του τμήματος τουρισμού στο Ρέθυμνο και θέσαμε πάρα πολύ έντονα ότι θα αποδείξουν την καλή τους διάθεση απέναντι στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου με τη δημιουργία 2.000 κλινών για τους φοιτητές μας για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στο Ρέθυμνο.

Τους υπενθυμίσαμε ότι το Ρέθυμνο είναι ο μόνος δήμος που είναι ο μέγας ευεργέτης του πανεπιστημίου με τη δωρεά των 1.200 στρεμμάτων, με τη γενναία παραχώρηση και του «ΞΕΝΙΑ» και με την γενικότερη πολιτική που ακολουθεί ο δήμος και η κοινωνία σε σχέση με το πανεπιστήμιο, κάτι που δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεν θέλουμε κανείς να αδικηθεί αλλά δεν θέλουμε με τίποτα να «αφυδατωθεί» το δικό μας πανεπιστήμιο και η δικιά μας οντότητα.

Εξέφρασα τη σοβαρή μου επιφύλαξη ότι η δημιουργία του τρίτου πανεπιστημίου στο μέλλον θα είναι εντελώς καταστροφική για το θέμα των σχολών του Ρεθύμνου ακόμα και της έδρας. Θέματα τα οποία φυσικά δεν απαντήθηκαν ικανοποιητικά από την ηγεσία του υπουργείου.

Τα θέματα τέθηκαν, είναι ώρα λοιπόν ο κάθε ένας θεσμικός που εκπροσωπεί το Ρέθυμνο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο μεγάλο θέμα που λέγεται πανεπιστήμιο.

Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι επίσης από την έλλειψη ακαδημαϊκού διαλόγου και επικοινωνίας μεταξύ του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ για να βρισκόταν μια άλλη λύση και όχι αυτή της δημιουργίας τρίτου πανεπιστημίου στην Κρήτη. Θεωρούμε ότι είναι πολυτέλεια ένα νησί να έχει τρία πανεπιστήμια.

Αυτό δεν έχει να κάνει με το που θα πάνε οι σχολές και πως θα κατανεμηθούν χωρικά. Έχει να κάνει με το ότι δημιουργούμε μια πλειάδα πανεπιστημίων και δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει και τρόπος να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους και οικονομικά τους προβλήματα.

Το υπουργείο είπε ότι δεν είναι οριστικό και ότι θα άκουσε τις προτάσεις μας θα ξανακουβεντιάσουμε και ελπίζω να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη εκδοχή για το Ρέθυμνο. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένοι με όσα ακούσαμε».

Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών επισημαίνοντας στον υπουργό την ανάγκη της ένταξης στο κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου πανεπιστημίου, της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε δημοτική έκταση. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Επίσης ζήτησα να ενταχθεί μέσα στο κτιριολογικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου η δημιουργία επί δημοτικής έκτασης των σχολών του ΤΕΙ, με τρόπο αξιοπρεπή που να ταιριάζει σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να «απελευθερώσουμε» τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στα Περβόλια, όπου εκεί μετά ο δήμος θεωρώ ότι μπορεί να ανακατασκευάσει τον χώρο, ο οποίος μπορεί να πάρει και άλλες πολλές χρήσεις για την τοπική κοινωνία.

Οι κτιριακές υποδομές αποδεικνύουν άλλωστε τη βούληση της πολιτείας ότι επιθυμούν να υπάρχουν σχολές στο Ρέθυμνο.

Επίσης έβαλα θέμα ότι δεν είναι δυνατόν η έδρα να μην έχει διοικητήριο ακόμα να προσκρούουμε σε διάφορες γραφειοκρατικές αντεγκλήσεις και είναι φανερό και πρέπει κάποτε το υπουργείο να ασχοληθεί με την άνιση κατανομή των κονδυλίων μεταξύ του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου σε ότι αφορά τις υποδομές.

Όσο και να έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ίδια η ανισοκατανομή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.