Δραματικές ώρες στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά πάρκα της Μεσογείου
Ανησυχητική η κατάσταση στο μαγευτικό δάσος της Δαδιάς
Δραματικές ώρες στον Έβρο: Μάχη για να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά πάρκα της Μεσογείου
Έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά που καίει από χθες στον Έβρο πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
«Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις» είπε και συμπλήρωσε πως «γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου».
Παράλληλα, όπως είπε, η πυροσβεστική παλεύει με τη φωτιά σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες αλλαγές του ανέμου, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση, λόγω έντονης τοπογραφίας, αλλά και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη.
«Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσης αυτής της δασικής πυρκαγιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.
Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως η φωτιά στη Δαδιά δεν εξελίσσεται καλά. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η πυρκαγιά έκανε μια κηλιδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας.
Ενώ επιβεβαίωνε πως λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων.
Το δίκτυο «Natura 2000»
Οι εστίες είναι πολλές και βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, (σ.σ. δεν έχει επεκταθεί στην αυστηρά προστατευόμενη ζώνη) που είναι η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.
Σημειώνεται πως το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί από το 1992 το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που θεσπίστηκε βάσει δύο ευρωπαϊκών οδηγιών της ΕΕ για τη φύση:
- την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK) και
- την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK)
Στην Ελλάδα, το δίκτυο «Natura 2000» αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας και υπάγονται στις 24 Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Η σημασία του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρ, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.
Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.
Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον, αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.
Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα naturagraeca.com, η βλάστηση στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κάτι που οφείλεται στα διαφορετικά γεωστρώματα, στον συνδυασμό μεσογειακού και ηπειρωτικού κλίματος, στη γειτνίαση με την Ασία και στην ποικιλία των οικοσυστημάτων. Το κυριότερο δασικό είδος είναι η τραχεία πεύκη που ακολουθείται από λίγα μαυρόπευκα, τσερνοβελανιδιές, πλατύφυλλες βελανιδιές, πουρνάρια, αγριόκεδρα, σφενδάμια, γάβρους, σκλήθρα, οστρυές, κουμαριές, φράξους, πλατάνια, λεύκες, ιτιές, φιλίκια, κ.ά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.