Στη σκιά των πληροφοριών για «επακούμβησης» της φρεγάτας Λήμνος με τη φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, συνεχίζονται πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις,
Το περιστατικό με τα δύο πολεμικά πλοία επισήμως ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται, πράγμα που ισοδυναμεί με έμμεση επιβεβαίωση. Το ατύχημα δεν εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο λόγω της ψυχραιμία που επιδείχθηκε. Ωστόσο, το συμβάν δείχνει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο διάγγελμά του ότι:
«Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.»
Ευρωοαμερικανικές πιέσεις
Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργοποίηση του «διεθνούς παράγοντα» (τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ) στην κατεύθυνση της άσκηση πίεσης στον Ερντογάν για να επιστρέψει το Oruc Reis στο ναύσταθμο. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο στη Μεσόγειο με το Oruc Reis να πλέει στο πεδίο που ορίζει η τουρκική Navtex, έχοντας απλωμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Παρασκευής, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει όλη την ελληνική ατζέντα, υποστηρίζοντάς μάλιστα με οπτικό υλικό για την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων.
«Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο κ. Δένδιας στην τοποθέτησή του.
Μετά το Συμβούλιο, Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πάντως το η συζήτηση για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραπέμφθηκε στις 28 Αυγούστου στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ο οποίο είπε ότι:
«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών»
Από τη μεριά του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπο της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (PSC), Μάρκο Περονάτσι δήλωσε ότι:
«Όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράσθηκε πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρος σε συνδυασμό με έκκληση για αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία . Ένα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή.»
Δήλωση Μπορέλ
Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.
Παράλληλα, εξέφρασε με δήλωσή του την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των «27».
«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντιθέτως, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια», σημειώνει και προσθέτει:
«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας».
Συνάντηση Δένδια-Πομπέο
Ικανοποιημένη είναι η ελληνική πλευρά και από την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομοπέο να γίνει πιο εμφανής η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον κ. Πομπέο γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.»
Μακρόν και Τραμπ
Τέλος το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε στην στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν. Σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Μακρόν έγραψε:
«Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό.»https://www.cnn.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.