Αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP η ελληνική αντιπροσωπεία, αντιδρώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε από τα Άψαλα ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί κανονικά και πως τα πλοία της Άγκυρας δεν θα αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο.
Αντιδρώντας στις δηλώσει αυτές, η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Τώρα επιτίθενται στη Λιβύη»
Την ώρα που η Αθήνα επιστρατεύει κάθε διπλωματικό «όπλο» που έχει στη διάθεσή του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP πως «ορισμένοι εφαρμόζουν πολιτικές απειλητικής γλώσσας και εκβιασμών για τη μοιρασιά των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Καμία χώρα δεν είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει σε τίποτα με τη λογική: το έκανε όποτε συνέβη. Η Τουρκία δεν θα γονατίσει σε αυτά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης – Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες της Άγκυρας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.
Ξεκαθάρισε δε, πως το μνημόνιο αυτό θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και πως μόλις γίνει αυτό θα υπάρξει μια «εντελώς διαφορετική διάσταση».
«Τώρα επιτίθενται στη Λιβύη» δήλωσε ο Ερντογάν.
«Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη» υποστήριξε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.
«Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια σε επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διπλωματίας ας μην μπλεχτούμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέα τιμήματα».
Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα
Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στην Αθήνα με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει κάθε μέσο για να αναδείξει το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να εκθέσει τις τελευταίες εξελίξεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.
Το τετ-α-τετ έχει οριστικοποιηθεί για τις 4 Δεκεμβρίου, και ο πρωθυπουργός θα εκθέσει με κάθε λεπτομέρεια στον Αμερικανό πρόεδρο τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Τελεσίγραφο» του ΥΠΕΞ στη Λιβύη
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε, άλλωστε, χτες τελεσίγραφο στον Λίβυο πρόεδρο, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η συμφωνία στην Ελλάδα θα απελαθεί.
Τη στάση της Τουρκίας καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας κατά τη διάρκεια του13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
«Επιδεικνύει επιθετική στάση τόσο στην Κύπρο όσο και στο προσφυγικό» δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Αυτό θα πρέπει να το σταματήσουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Αντόνιο Λόπεζ- Ιστουρίθ.
«Θεωρούμε ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες», ανέφερε ο κ. Λόπεζ.
«Θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, που υποβαθμίζουν και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο γ.γ. του ΕΛΚ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.