Η νέα χρονιά φέρνει συναρπαστικά αστρονομικά φαινόμενα, με το 2025 θα αναμένουμε δύο σεληνιακές εκλείψεις, αν και δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακές όσο η ηλιακή έκλειψη που γοήτευσε τη Βόρεια Αμερική το 2024.
Τον Ιανουάριο, θα γίνει ορατή μια εντυπωσιακή παρέλαση έξι πλανητών, που θα διαρκέσει για εβδομάδες, ενώ τον Φεβρουάριο θα προστεθεί και ο Ερμής. Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου είναι προγραμματισμένη για το 2026. Το σύμπαν ξεκινά τη χρονιά με μαγευτικό θέαμα.
«Γειτονικοί» μας πλανήτες (Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος) θα σχηματίσουν τόξο από τα μέσα Ιανουαρίου και θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι μετά τη δύση του ηλίου. Τηλεσκόπιο θα χρειαστεί πάντως για τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό.
Σχετικά με τις εκλείψεις, το φεγγάρι θα εξαφανιστεί για περισσότερο από μία ώρα πάνω από τη Βόρεια και Νότια Αμερική στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με το Associated Press.
Ακολουθεί μια μικρή γεύση από το τι μας περιμένει το 2025:
Εκλείψεις
Το φεγγάρι θα εξαφανιστεί για περισσότερο από μία ώρα πάνω από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική στις 14 Μαρτίου, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα θα ακολουθήσει μια μερική έκλειψη ηλίου ορατή από το Μέιν, τον ανατολικό Καναδά, τη Γροιλανδία, την Ευρώπη, τη Σιβηρία και τη βορειοδυτική Αφρική.
Η διπλή έκλειψη θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο με μια ακόμη μεγαλύτερη ολική έκλειψη Σελήνης πάνω από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία, και μια μερική έκλειψη ηλίου δύο εβδομάδες αργότερα κοντά στα βάθη του κόσμου.
Υπερπανσέληνοι
Τρεις υπερπανσέληνοι είναι σε εξέλιξη φέτος τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Η πανσέληνος θα φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλη και φωτεινή αυτούς τους τρεις μήνες, καθώς η τροχιά της είναι πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.
Η υπερπανσέληνος του Νοεμβρίου θα έρθει πιο κοντά, περνώντας σε απόσταση 221.817 μιλίων (356.980 χιλιομέτρων). Πέρυσι σημειώθηκαν τέσσερις υπερπανσέληνοι, που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο.
«Παρέλαση» πλανητών
Έξι από τους επτά γειτονικούς μας πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν στον ουρανό σχηματίζοντας ένα μακρύ τόξο γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. Όλοι εκτός από τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός.
Η «παρέλαση» θα συνεχιστεί για εβδομάδες, με ορισμένους από τους πλανήτες να αγκαλιάζονται περιστασιακά. Ο Ερμής θα εμφανιστεί ως στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι πλανήτες θα αποχωρήσουν σταδιακά, ένας προς έναν, κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Βροχή μετεωριτών
Οι Περσείδες και οι Γεμινίδες είναι αιώνια θεάματα για το κοινό, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα. Αλλά μην ξεχνάτε τις μικρότερες, λιγότερο δραματικές βροχές μετεωριτών, όπως οι Λυρίδες τον Απρίλιο, οι Ωριωνίδες τον Οκτώβριο και οι Λεοντίδες τον Νοέμβριο.
Όσο πιο σκοτεινή είναι η τοποθεσία και όσο πιο αμυδρό είναι το φεγγάρι, τόσο καλύτερα θα είναι για παρατήρηση. Οι βροχές μετεωριτών ονομάζονται γενικά με βάση τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Εμφανίζονται κάθε φορά που η Γη διασχίζει ρεύματα συντριμμιών που αφήνουν πίσω τους κομήτες και μερικές φορές αστεροειδείς.