Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου η σχεδιαζόμενη Νέα Γραμμή Μεταφορά Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα.

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, γύρω στις 5 το απόγευμα, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου το θέμα της σχεδιαζόμενης Νέας Γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα , 96,8 km εναέρια με πυλώνες ύψους 33 μ σε αποστάσεις μεταξύ τους περίπου 350 μ.

Η συζήτηση γίνεται μετά από γραπτό αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δ, Συμβουλίου που κοινοποιήθηκε στον τοπικό Τύπο και το υπογράφουν το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η Παγκρήτια Δικτύωση για Περιβάλλον.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς, η Γραμμή Υψηλής Τάσης θα διατρέχει κατά μήκος όλη την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου περνώντας μέσα από 45 τοπικές κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Λαππαίων, Ν.Φωκά, Ρεθύμνης, Αρκαδίου, Συβρίτου, Γεροποτάμου, Κουλούκωνα, Μυλοποτάμου και συγκεκριμένα από τις τοπικές κοινότητες Επισκοπής, Αρχοντικής, Αργυρουπόλεως, Ζουριδίου, Αγ. Κωνσταντίνου, Ρουστίκων, Καλονύκτη, Αγ, Ανδρέα, Γωνιάς, Άνω Βαλσαμόνερου, Καστέλλου, Αρμένων, Καρέ, Όρους, Σελλίου, Ρουσσοσπιτίου, Χρωμοναστηρίου, Πρασσών, Χαρκίων, Αμνάτου, Ελεύθερνας, Αρχαίας Ελεύθερνας, Μαργαριτών, Βιράν Επισκοπής, Γαράζου, Αβδελλά, Αγ. Μάμα, Καλύβου, Χώνου, Αλοιδών, Αϊμονα, Θεοδώρας, Κρυονερίου, Δοξαρού, Απλαδιανών, Αγ. Ιωάννου, Βενίου, Χουμερίου, Ορθέ, Μελισσουργακίου, Καλανδαρέ, Βωλεώνων, Αποστόλων.

Η γραμμή, με βαρέως τύπου πυλώνες και 6 καλώδια υψηλής τάσης (που αναπτύσσουν θερμοκρασία 80ο C – 90ο C ) θα περνά δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους όπως η Λάππα, ο Βρύσινας, το Καστρί, η Αρχαία Ελεύθερνα. Θα διασχίζει τόπους ιστορικούς όπως το Αρκάδι και τοπία αδιατάρακτα όπως το Μονοπάρι. θα περνά μέσα από προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤURΑ όπως το Πρασσιανό φαράγγι και το Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη που θα το διατρέχει με 106 πυλώνες σε μήκος 35 km.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την εγκατάσταση κάθε πυλώνα θα απαιτηθεί διαμόρφωση χώρου, έκτασης 400 m2. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς θα θιγούν περί τις 108.000 στρέμματα μόνο για την εγκατάσταση των πυλώνων και τους δρόμους πρόσβασης στο έργο.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της ενδοχώρας περιγράφονται στις τεκμηριωμένες απόψεις που κατέθεσαν στην Περιφέρεια το ΤΕΕ/ ΤΔΚ, το ΓΕΩΤΕΕ /ΠΚ, ο ιατρικός Σύλλογος Χανίων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο πρόεδρος του παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος LIFE17 NAT/GR/000522 – LIFE GRECABAT και οι Δήμοι Χανίων και Αποκορώνου, που σύσσωμοι έχουν ταχθεί κατά του έργου.
Παράλληλα, πλήθος σύλλογοι και συλλογικότητες από Χανιά, Αποκόρωνα, Σφακιά και Ρέθυμνο δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τη θυσία της ενδοχώρας στα συμφέροντα των εταιρειών ΑΠΕ.

Δεδομένου ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης δεν ξεπερνούν τα 750-800 ΜW,
είναι φανερό ότι η Νέα Γραμμή Υψηλής Τάσης για την μεταφορά 2.500 ΜW αποτελεί υποδομή για να γεμίσει η ενδοχώρα ΑΠΕ που θα παράγουν ρεύμα για εξαγωγή μέσω της υποθαλάσσιας διασύνδεσης.
Αν και η ΜΠΕ υποστηρίζει ότι “το έργο είναι υψίστης σημασίας για την ευστάθεια του Συστήματος της Κρήτης” η αλήθεια αποκαλύπτεται σε παραγράφους όπως “η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί τα επόμενα χρόνια καθιστά το υφιστάμενο δίκτυο ανεπαρκές ως προς τη μεταφορική του ικανότητα” (§2.5) ή ότι “η προβλεπόμενη μεγάλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας μεταφοράς” (σελ 55 ).

Υποστηρίζεται επίσης ότι η όδευση της γραμμής μέσα από την ενδοχώρα είναι η προσφορότερη καθώς “το κόστος για οποιαδήποτε εναλλακτική λύση είναι απαγορευτικό”. Ωστόσο, με μια ματιά στον χάρτη της ΡΑΕ γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη όδευση σχεδόν θα μηδενίσει το κόστος σύνδεσης των εταιρειών ΑΠΕ στο Δίκτυο, αφού το Δίκτυο θα περάσει δίπλα στις εγκαταστάσεις τους με δικά μας χρήματα και θυσία του τόπου μας.

Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση, πριν χρόνια, του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν συμφωνεί με την εγκατάσταση αιολικών στον Δήμο Ρεθύμνου, κινδυνεύει να αποδειχθεί κενό γράμμα όταν τίποτα πλέον δεν θα εμποδίζει την σύνδεση περισσότερων αιολικών πάρκων στην Νέα Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης.

Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην συνεδρίαση της 18ης Οκτωβρίου, υπό την πίεση του κόσμου αναγκάστηκε να επιστρέψει για δεύτερη φορά την ΜΠΕ του έργου στον ΑΔΜΗΕ που αποφεύγει να εξετάσει σοβαρά εναλλακτικές όπως η υπογειοποίηση και η πόντιση, ενώ οι δήμαρχοι Χανίων και Αποκόρωνα, που μαζί με τους δημότες τους, ζητούν να απορριφθεί η μελέτη, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διασφαλισθεί ότι δεν θα μπει κανένας πυλώνας και καμιά ανεμογεννήτρια στους δήμους τους.

Σε λίγο καιρό η ΜΠΕ του έργου θα επανέλθει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για εκ νέου συζήτηση. Πιθανότατα χωρίς σημαντικές αλλαγές. Το δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου, έστω και τώρα, θα πρέπει να πάρει θέση απέναντι στο έργο που αν πραγματοποιηθεί, θα γεμίσει ο τόπος αιολικά, το Κρητικό τοπίο θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα και η ποιότητα ζωής στην ενδοχώρα θα υποβαθμιστεί δραματικά.
Κι εμείς οι δημότες θέλουμε να γνωρίζουμε αν θα αγωνιστούμε μόνοι μας ή μαζί με τον δήμο απέναντι στα συμφέροντα που θέλουν την Κρήτη ενεργειακή αποικία – μπαταρία της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε, οι εξουσίες παρέρχονται, οι “επενδυτές” φεύγουνε όταν δεν μείνει πλέον τίποτα να αρπάξουν. Κι εμείς θα είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για ό,τι αφήσαμε να συμβεί στον τόπο μας, για όποιο κακό δεν αποτρέψαμε.

Την Τετάρτη λοιπόν, 23 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, θα είμαστε όλοι στο Δημαρχείο.

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ
Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον

Τα σχόλια είναι κλειστά.