Θέτω υπόψη σας τις προτάσεις του Δημάρχου Σφακίων κ. Μανούσου Χιωτάκη για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που κατατέθηκαν στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.
Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον κ. Κριαρά Ιωάννη και την κ. Σημανδηράκη Ζαχαρένια προτείνει τα παρακάτω:
• Η έναρξη των εκδηλώσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί στη Αγία Λαύρα της Κρήτης, τη Θυμιανή Παναγία, στους Κομιτάδες Σφακίων.
• Η σημαία της Επαναστάσεως του 1821 βρίσκεται στην Ερμούπολη Σύρου, απ’όπου σε ειδική τελετή θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της με το ιστιοφόρο, το οποίο στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα επισκεφθεί τα λιμάνια των επαναστατημένων περιοχών.
• Μέσω αυτής της δράσης σε συνεργασία με παράγοντες της Σύρου, να αναδειχθεί η συμμετοχή της “Κεντρική υπερ των Κρητών Επιτροπή” που αρχικά με στόλο μικρών ιστιοφόρων και στη συνέχεια με τα ατμόπλοια ” Ύδρα”, “Πανελλήνιον”, “Αρκάδι”, “Κρήτη”,” Ένωση”, διασπώντας τον αποκλεισμό της Κρήτης από τον Τουρκικό στόλο, ανεφοδίαζαν με όπλα τρόφιμα, ένδυση που παράγονταν στη Σύρο, τις επαναστάσεις στην Κρήτη.
• Διήμερο Συνέδριο με θέμα τα Σφακιά στην Επανάσταση του 1821, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, στο οποίο θα αναλυθούν πλείστα θέματα που αναδεικνύουν τη μεγάλη συμβολή των Σφακίων στην Επανάσταση (π.χ. Η πορεία προς την Επανάσταση, αναφορές στους πρωταγωνιστές των γεγονότων, Καγκελαρία των Σφακίων, ιστορικές προσωπικότητες της εποχής, αγωνιστές, μάχες, απήχηση και συμμετοχή του λαού, κλπ). Οι ερευνητικές εργασίες που θα υποβληθούν θα μπορούσαν να καλύψουν τη χρονική περίοδο από το 1770 κι εξής, τη δυσοίωνη για την Κρήτη κατάληξη της Επανάστασης, με την επιβολή της 10ετούς Αιγυπτιακής Διοίκησης από το 1830 κι εξής.
• Παγκρήτιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου (ποίηση, λογοτεχνικό κείμενο με συγκεκριμένες προδιαγραφές) με θέμα τη συμβολή των Σφακίων στην Επανάσταση του 1821. Με το Διαγωνισμό, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν και να μάθουν σχετικά, αφού είναι γνωστό ότι η τοπική ιστορία δεν διδάσκεται – τουλάχιστον στην έκταση που θα έπρεπε. Οι συμμετοχές θα υποβληθούν με καλυμμένα τα ονόματα των παιδιών, διακεκριμένοι φιλόλογοι και λογοτέχνες θα κρίνουν τα κείμενα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας με την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων. Η Προκήρυξη θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο το φθινόπωρο 2020.
• Έκδοση ειδικού γραμματοσήμου από τα ΕΛΤΑ, με την εικόνα της Θυμιανής Παναγίας και αναμνηστικού συλλεκτικού φακέλου πρώτης ημέρας κυκλοφορίας με τη σφραγίδα της Θυμιανής.
• Καλλιτεχνική εκδήλωση με συμμετοχή ριζιτών με τραγούδια για Σφακιά και του Παραδοσιακού Συλλόγου «τα Σφακιά» κι ελάχιστα συνδετικά κείμενα. Η επιλογή των τραγουδιών μπορεί να γίνει από το δίτομο έργο του Πάρι Κελαϊδή «Ριζίτικα για τα Σφακιά».
Για την σωστή οργάνωση όσων εγκριθούν, θα πρέπει να ληφθεί άμεση μέριμνα ως προς τον ορισμό των ημερομηνιών που θα πραγματοποιηθούν και να εξασφαλισθούν οι ανάλογοι χώροι. Επίσης θα πρέπει να κληθούν εθελοντές που θα εργαστούν για την υλοποίησή τους και εγκαίρως να γίνει επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και άτομα.
Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.