Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πλατανιά συνεδρίασε ξανά, το προηγούμενο διάστημα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μάλεμε με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Χανίων, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων, του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου, της 1ης ΜΑΛ Μάλεμε, του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, της Δ/νσης Δασών Χανίων, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Νομού Χανίων, της ΔΕΥΑΒΑ, Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Πλατανιά και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα, μετά από διεξοδική συζήτηση που είχε προηγηθεί με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, για τα σχέδια που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές (ΙΟΛΑΟΣ) και τους σεισμούς ( ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ) :
• Ο σχεδιασμός που έχει συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ” και εξ αιτίας σεισμών με την κωδική ονομασία “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ”, αφού ετέθη υπόψη των μελών του ΣΤΟ, για τυχόν παρατηρήσεις και διορθώσεις,αποφασίσθηκε να διαβιβασθούν για για έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
• Ζητείται η δημιουργία μόνιμης δομής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Δήμο Πλατανιά, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών και σεισμών, καθώς ο Δήμος Πλατανιά είναι οργανωτικά υποτιμημένος, αν και ο μεγαλύτερος σε έκταση και ο δεύτερος σε πληθυσμό και τουρισμό, στην Π.Ε. Χανίων.
• Επικουρικά ζητείται η σύσταση Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Βουκολιές, έως τη σύσταση της μόνιμης Δομής, καθώς ο Δήμος Πλατανιά διαιρείται επιχειρησιακά ως προς το πυροσβεστικό έργο, σε δύο περιφέρειες εκατέρωθεν του Ταυρωνίτη ποταμού. Μετά την ίδρυση του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλικιανού που καλύπτει την περιοχή του Δήμου ανατολικά του Ταυρωνίτη και του Κερίτη, απαιτείται και η ίδρυση του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βουκολιών για την κάλυψη της περιοχής του Δήμου Πλατανιά, δυτικά του Ταυρωνίτη ποταμού.
• Ανακοινώθηκε η αποκατάσταση με ενέργειες του Δήμου Πλατανιά και τη συνδρομή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά , του πυροφυλάκιου στις Φώκιες Ομαλού, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
• Καταδείχτηκε, η ανάγκη προμήθειας και τοποθέτησης, κατά την εκδήλωση εκτάκτων συμβάντων, φορητών πινακίδων σήμανσης για τη διακοπή της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
• Επιβεβαιώθηκε ο καθοριστικός ρόλος των Τοπικών Προέδρων στην πρόληψη, ετοιμότητα και καταστολή των δασικών πυρκαγιών ως μεγάλης σπουδαιότητας.
• Να ζητείται η συνδρομή και ενεργοποίηση των χειριστών των μηχανοκίνητων συγκροτημάτων του Προγράμματος Δακοκτονίας, σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, υπό την καθοδήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.
• Να κινούνται οι διαδικασίες που προβλέπει η νέα υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, που αφορά στη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας της πυροπροστασίας (ΦΕΚ 2233/Β΄/11-06-2020) και η ανάγκη να υπάρξει ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών .
• Προτάθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας τοποθέτησης αισθητήρων πυρανίχνευσης, για την επόπτευση ευρύτερων περιοχών στις τοποθεσίες όπου έχουν τοποθετηθεί κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ειδικότερα, στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Κοτσιφιανών της Κοινότητας Κακοπέτρου και στην περιοχή των Πλακαλώνων της Κοινότητας Νοχιών, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων και τη συναίνεση των εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας.
Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των πολιτών, για την πρόληψη και για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.