Δήμος Μινώα Πεδιάδας : Ένταξη του θραψανιώτικου πιθαριού στην ένδειξη ΠΓΕ (Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη)

Τηλεδιάσκεψη με θέμα την ένταξη του θραψανιώτικου πιθαριού στην ένδειξη ΠΓΕ (Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη), πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Αρκαλοχωρίου, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θραψανού, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Στην πρώτη αυτή σημαντική συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Τοπικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ευαγγελία Αγγελάκη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θραψανού και αγγειοπλάστης Μανώλης Βολυράκης, το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Θραψανού Καίτη Αραβιάκη ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας Μιχάλης Βάμβουκας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Τεχνητής Νοημοσύνης Θανάσης Περισυνάκης.

Συμμετείχαν επίσης, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής & Μεταρρυθμίσεων Παναγούλα Πασχάλη, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας & Μικρών –Μεσαίων Επιχειρήσεων Τιμόθεος Ρέκκας, η συνεργάτης του Γραφείου της Υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη, Στέλλα Χαρίτου, η υπάλληλος της Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας & Μικρών –Μεσαίων Επιχειρήσεων Αικατερίνη Τριβέλη και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια & Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης ΟΒΙ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας), Αικατερίνη Μαργέλλου.

Όπως αποφασίστηκε θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας προκειμένου να “τρέξει” τις διαδικασίες ώστε το θραψανιώτικο πιθάρι να ενταχθεί στην ένδειξη ΠΓΕ.

«Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία (θα διαρκέσει ένα χρόνο περίπου) όμως είναι σημαντικό ότι η αρχή έγινε. Η πλούσια και μακραίωνη αγγειοπλαστική παράδοση στο Θραψανό το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη. Τα γνωστά σε όλους «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη φήμη. Αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση αυτής της παράδοσης που αποτελεί μέρος της ιστορικής μας ταυτότητας και θα αναδείξει περαιτέρω την αγγειοπλαστική τέχνη του Θραψανού, αποτελώντας μοχλό και κίνητρο ανάπτυξης για την περιοχή», ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου. .

Το όνομα της Γεωγραφικής Ένδειξης ( G I )

Το όνομα της Γεωγραφικής Ένδειξης GI αναφέρεται ρητά σε μια γεωγραφική ονομασία, όπως χώρα, περιοχή, πόλη, κ.λπ. Αφορά μία κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής. Είναι συχνά μια κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται στο εμπόριο και έχει φήμη και σύνδεση με τη συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών και τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής.

Ο φ έ λ η

Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε χειροτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα θα έχει τα παρακάτω οφέλη:

-Ευαισθητοποίηση καταναλωτών για αναζήτηση γνήσιων προϊόντων

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΠΜΜΜΕ) των ενδιαφερομένων κλάδων

-Συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης καθώς και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές

-Συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή

-Διευκόλυνση την πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών

-Θα βοηθήσει στη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής
Ένωσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.