ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ
( Μιά βρετανικής καταγωγής Ελληνίδα )
Πριν λίγες μέρες αποδόθηκε στην Βικτώρια Χίσλοπ η ελληνική υπηκοότητα , μετά από πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου και αποδοχή της πρότασης αυτής από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Στις μέρες μας , που αρκετά πνευματικά παιδιά μας αναζητούν άλλες πατρίδες, η Βικτώρια, μιά καταξιωμένη συγγραφέας και δημοσιογρά-φος με διεθνή αναγνώριση, από την αυτοκρατορική Μεγάλη Βρετανία , δέχτηκε ως πατρίδα της την Ελλάδα .
Την ευχαριστούμε για την μεγαλοσύνη της και την καλοδεχόμαστε ως Ελληνίδα. Όχι πιά ως επίτιμη δημότη του Αγίου Νικολάου , αλλά ως δημότισσα μας. Για μας τους Έλληνες η ιδιοκατοίκηση είναι χαρακτηριστικό της κουλτούρας μας . Και αυτό το πληροί η Βικτώρια, αφού έχει ιδιόκτητο σπίτι στον δήμο Αγίου Νικολάου , στο όμορφο Καλό Χωριό.
Η Βικτώρια έγινε γνωστή ως συγγραφέας μέσα από ‘’το Νησί’’ (2005), το πρώτο μυθιστόρημά της με ελληνικά θέματα, όπου διαχειρίστηκε εκπληκτικά ένα δύσκολο και βαρύ θέμα , τη ζωή των λεπρών στην Σπιναλόγκα . Κατάφερε έτσι να βάλει στο ‘’τραπέζι’’ των συζητήσεων όλου του κόσμου το ζήτημα της βιβλικής ασθένειας της λέπρας και του αβάσταχτου κοινωνικού στίγματος που συνεπαγόταν η ασθένεια αυτή . Το έδωσε έτσι που να αντέχει να το ‘’δει’’ ο μέσος άνθρωπος χωρίς να φοβάται . Αρνήθηκε δε να γίνει ταινία στο Χόλυγουντ για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του έργου και μετατραπεί σε ταινία τρόμου όπως αναφέρει η Wikipedia .
Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία, όπως αναφέρει ο ίδιος ιστότοπος.
Ακολούθησαν έργα, σχεδόν αποκλειστικά, με ελληνική θεματογραφία : Ο Γυρισμός (2008), Το Νήμα (2011), Ο Τελευταίος Χορός (2013), Ανατολή (2014), Οι Καρτ Ποστάλ (2016) , Όσοι αγαπιούνται ( 2019).
Κανένα από τα παραπάνω θέματα δεν είναι ‘’εύκολο’’ . Ισπανικός εμφύλιος, Μικρα-σιατική καταστροφή και Θεσσαλονίκη , Κύπρος , ελληνικός εμφύλιος και η επιρροή του στη σύγχρονη Ελλάδα .
Δεν τα ήξερε . Έμαθε, έδειξε υψηλό ενδιαφέρον, έψαξε, τεκμηρίωσε, έγραψε.
Το σημαντικό είναι ότι είδε όλα αυτά τα δύσκολα και ευαίσθητα θέματα με το μάτι ενός ‘’άλλου’’, που δεν είναι μέσα στο πρόβλημα, αλλά το κατανοεί πλήρως. Και τα βλέπει λίγο διαφορετικά. Πιό ψύχραιμα. Και η άποψη ενός τρίτου περνά πολύ ευκολότερα στους ξένους. Συναίσθημα. Αλλά όχι στείρο συναίσθημα.
Με τη γραφίδα της λοιπόν αποδεικνύει έμπρακτα και χωρίς ιδιοτέλεια την ελληνικότητά της. Με σοβαρότητα και αξιοσύνη.
Η Βικτώριά μας, συνδυάζει τη βρετανική φλεγματικότητα με την ελληνική ψυχή .
Θέλει να είναι Ελληνίδα και ευχαριστούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό που μας άκουσε.
Καλώς όρισες επαέ, Βικτώρια.
Να είσαι καλά .
Σ’ ευχαριστούμε .